21 Δεκεμβρίου του 2020. Το ματς κόντρα στον Βόλο ολοκληρώνεται, με την ΑΕΚ να στραβοπατάει για ακόμη μια φορά την εφετινή σεζόν. Άμυνα σε τρικυμία, προπονητής στον… αέρα, με την Ένωση να δέχεται δύο γκολ και να φωνάζει πως η κατάσταση είναι πλήρως αναστρέψιμη.

Περίπου ένα μήνα μετά, τα πάντα μοιάζουν διαφορετικά στον «κιτρινόμαυρο» πλανήτη. Η έλευση του Μανόλο Χιμένεθ έχει μεταμορφώσει τον Δικέφαλο, με την ΑΕΚ να δείχνει άλλη ομάδα. Η εικόνα της Ένωσης δεν έχει καμία σχέση με το συνονθύλευμα που παρουσίαζε στους αγωνιστικούς χώρους ο Μάσιμο Καρέρα. Είναι η μέρα με τη νύχτα και αυτή η αλλαγή, φέρει φαρδιά-πλατιά τη σφραγίδα του Μανόλο Χιμένεθ.

Η ΑΕΚ πήρε ακόμη ένα τρίποντο που δίνει… φτερά στα πόδια των «κιτρινόμαυρων» παικτών, αναπτερώνοντας το ηθικό και την ψυχολογία τους. Ο Δικέφαλος νίκησε για πρώτη φορά ομάδα του εφετινού big five, σκαρφαλώνοντας στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Αναμφίβολα, κανείς δε θα περίμενε αυτή την εξέλιξη πριν από έναν μήνα. Χιμένεθ : «Σημαντική νίκη, απολαμβάνω που είμαι στην ομάδα» | to10.gr

Ξαναέμαθε να αμύνεται

Ο Ανδαλουσιανός τεχνικός έχει καταφέρει να μεταμορφώσει την αμυντική εικόνα της Ένωσης. Ο Δικέφαλος μετράει τρεις συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα χωρίς να δεχθεί γκολ! Απίστευτο για μια ομάδα που παραβιαζόταν η εστία της με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο. Η ΑΕΚ είχε φτάσει σε σημείο να χρειάζεται να σημειώσει τέσσερα γκολ για να πάρει κάποιο παιχνίδι, λόγω της κάκιστης αμυντικής της λειτουργίας (Απόλλων-ΑΕΚ 3-4).

Η τελευταία φορά, που τα «κιτρινόμαυρα» δίχτυα δεν παραβιάστηκαν για τρία συνεχόμενα ματς ήταν στις 27 Σεπτεμβρίου του 2020. Με Παναιτωλικό, Σεντ Γκάλεν και Λαμία, η ΑΕΚ είχε επικρατήσει χωρίς να δεχθεί γκολ. Μετά, ήρθε η… κατηφόρα.

Αυτό το φαινόμενο αποτελεί οριστικά παρελθόν για την ΑΕΚ. Στην τέταρτη θητεία του στον «κιτρινόμαυρο» πάγκο ο Μανόλο Χιμένεθ δείχνει να πετυχαίνει ένα μικρό θαύμα. Μετά το ματς με τον Ολυμπιακό (δεν είχε χρόνο και για πολλά πράγματα) ο Ανδαλουσιανός έχει συμμαζέψει πλήρως την κατάσταση, με την Ένωση να δείχνει ξανά ομάδα. Όλοι παίζουν για όλους, από τα μετόπισθεν βγαίνει προς τα έξω μεγαλύτερη ασφάλεια, με την ΑΕΚ να έχει γίνει και πιο aggressive.

Στις προηγούμενες θητείες του στην ΑΕΚ, ο Μανόλο είχε αποδείξει πολλάκις πως είναι μάστερ στο αμυντικό κομμάτι. Άλλωστε, τη χρονιά που η Ένωση κατέκτησε το Εβερεστ του ελληνικού ποδοσφαίρου, είχε δεχθεί μόλις 12 γκολ στο πρωτάθλημα. Ο Χιμένεθ έπεσε με τα… μούτρα στην βελτίωση της αμυντικής εικόνας των «κιτρινόμαυρων» και τα αποτελέσματα φαίνονται με το… καλημέρα. Τρία στα τρία, με 3-0 γκολ. Μάλιστα, στα τέσσερα ματς με τον 56χρονο στο τιμόνι, η κιτρινόμαυρη εστία έχει δεχτεί μόλις 15 τελικές συνολικά. «Προτιμώ να κερδίζω 1-0, παρά 5-4», είχε δηλώσει ο Χιμένεθ μετά το διπλό στη Λαμία. Ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά πως για να επανέλθει στις επιτυχίες η ΑΕΚ, θα πρέπει να αποκτήσει και πάλι την άμυνα-γρανίτη της πρωταθληματικής σεζόν.

Παίρνει πράγματα από όλους

Είναι ένα σήμα… κατατεθέν για τον Χιμένεθ, το γεγονός πως καταφέρνει να παίρνει πάντα το 100% από όλους τους παίκτες.

Και για να το πάμε και σε… πρόσωπα, χαρακτηριστικό παράδειγμα της δουλειάς του Ανδαλουσιανού, αποτελεί ο Μπακάκης.

Ο Έλληνας μπακ δεν ήταν σε καλή κατάσταση με τον Μάσιμο Καρέρα στον πάγκο, αλλά στην αναμέτρηση με τον Άρη εμφάνισε την εικόνα που είχε τη σεζόν 2017-2018. Ο μπακ της ΑΕΚ «έσβησε» τον Σίλβα, με τον Χιμένεθ να αποδεικνύει για ακόμη μια φορά πως μπορεί να παίρνει πράγματα από όλους.

Ο Χιμένεθ άφησε το στίγμα του στην ΑΕΚ και στις τρεις θητείες του. Στην τέταρτη, ήξερε ότι η αποστολή του ήταν επικίνδυνη και με πολλές παγίδες. Μπορεί να είμαστε ακόμα στην αρχή, αλλά τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ο Ανδαλουσιανός έχει καταφέρει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να αλλάξει την Ένωση και δείχνει αποφασισμένος να κερδίσει και αυτό το… στοίχημα. Που έχει και ορίζοντα… Αγιά Σοφιάς.