Οι νεκροί από την πανδημία ξεπέρασαν την πανδημία ξεπέρασαν την Παρασκευή τα 2 εκατομμύρια παγκοσμίως, σύμφωνα με τις καταμετρήσεις των πρακτορείων Reuters και AFP.

Από την ημέρα που ξέσπασε η πανδημία της Covid-19 χρειάστηκαν εννέα μήνες για να φτάσουν οι νεκροί το 1 εκατομμύριο και μόλις τρεις μήνες για να διπλασιαστεί ο αριθμός των θυμάτων.

Μέχρι σήμερα, από τις αρχές του 2021, κατά μέσο όρο καταγράφονται 11.900 θάνατοι ημερησίως, δηλαδή ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε οκτώ δευτερόλεπτα.

Με βάση μια εκτίμηση του Institute for Health Metrics and Evaluation μέχρι την 1η Απριλίου οι νεκροί μπορεί να φτάσουν τα 2,9 εκατομμύρια.

Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμα

Δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός, λόγω των πιο μολυσματικών παραλλαγών του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι τα χειρότερα μπορεί να μην έχουν έρθει ακόμη.

Μπαίνουμε στη δεύτερη χρονιά. Θα μπορούσε να είναι χειρότερη, δεδομένης της δυναμικής μετάδοσης και ορισμένων ζητημάτων που βλέπουμε», είπε ο Μάικ Ράιαν, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη.

Οι ΗΠΑ προηγούνται σε αριθμό θανάτων, με περισσότερους από 386.000. Οι πιο πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία, η Ινδία, το Μεξικό και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτές οι πέντε χώρες έχουν καταγραφεί οι μισοί θάνατοι.

Η Ευρώπη παραμένει η πλέον πληγείσα ήπειρος, με 615.000 θανάτους μέχρι σήμερα.

Στην Ινδία, που ξεπέρασε μόλις τους 151.000 θανάτους, οι εμβολιασμοί πρόκειται να ξεκινήσουν αύριο Σάββατο.

«Είμαστε λίγο παράλυτοι»

Τη ίδια στιγμή η ανησυχία για τις μεταλλάξεις εντείνεται:

«Ο κόσμος δίνει αγώνα με έναν κοροναϊό που προσπαθεί να μεταλλαχθεί και οι νέες παραλλαγές χρειάζονται γρήγορη και εντατική έρευνα», δήλωσε σήμερα ο Ντιντιέ Χουσίν, επικεφαλής της Επιτροπής Έκτακτης Ανάγκης ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων για την COVID-19 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Η κατάσταση είναι προς το παρόν… είμαστε λίγο παράλυτοι, λίγο μπερδεμένοι», είπε σε διαδικτυακή ενημέρωση στη Γενεύη.

Η Επιτροπή Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να επεκτείνει τις αναλύσεις για την αλληλουχία του γονιδιώματος των παραλλαγών του νέου κοροναϊού, οι οποίες είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για αναζωπύρωση της πανδημίας.

Η ίδια Επιτροπή πάντως, που συνεδρίασε την Πέμπτη με τηλεδιάσκεψη, διαφώνησε «επί του παρόντος» στην καθιέρωση πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid-19 ως προϋπόθεση για την είσοδο σε μια χώρα διεθνών ταξιδιωτών.

Όσον αφορά στα παραλλαγμένα στελέχη του ιού, η Επιτροπή ζητεί μεγαλύτερη επιστημονική συνεργασία για την αντιμετώπιση των αγνώστων δεδομένων που παραμένουν.

Καλεί επίσης τον ΠΟΥ να αναπτύξει ένα «τυποποιημένο σύστημα» ονομασίας των νέων παραλλαγών που να αποφεύγει κάθε «στιγματισμό» γεωγραφικό ή πολιτικό.

Η επιτροπή συνεδριάζει συνήθως κάθε τρεις μήνες, αλλά ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγκέσους αποφάσισε να την συγκαλέσει δύο εβδομάδες νωρίτερα από το προγραμματισμένο για να συζητηθούν συγκεκριμένα οι παραλλαγές του νέου κοροναϊού, που είναι πιο μεταδοτικές και προκαλούν φόβους για νέα έκρηξη της πανδημίας σε ορισμένες χώρες.

Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής ζητούν επίσης την ενίσχυση του πλαισίου παρακολούθησης των κινδύνων που σχετίζονται με τις παραλλαγές του ιού που προκαλεί την Covid-19, επιταχύνοντας τη συνεργασία και εναρμονίζοντας την έρευνα.

Μεταλλάξεις σε τουλάχιστον 50 χώρες

Τα ιδιαιτέρως μεταδοτικά παραλλαγμένα στελέχη του κοροναϊού που ταυτοποιήθηκαν πρώτα στη Βρετανία και τη Νότια Αφρική εντοπίζονται στο εξής σε τουλάχιστον πενήντα χώρες, σε έναν κόσμο που κατακλύζεται από ένα νέο κύμα μολύνσεων που οι περιορισμοί, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και οι εκστρατείες εμβολιασμού δεν καταφέρνουν να το περιορίσουν.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου υπάρχει η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία ανέρχεται ήδη σε 50 και σε 20 των χωρών που έχουν εντοπίσει την παραλλαγή που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική, αλλά ο ΠΟΥ θεωρεί αυτή την εκτίμηση πολύ πιθανόν υποτιμημένη.

Οι παραλλαγές αυτές μπορούν να ταυτοποιηθούν μόνο με την αλληλουχία του γενετικού κώδικα, μια ανάλυση που δεν είναι δυνατή παντού.

Μια τρίτη μετάλλαξη, που προέρχεται από την Αμαζονία της Βραζιλίας και της οποίας την ανακάλυψη ανακοίνωσε η Ιαπωνία την Κυριακή, αναλύεται αυτή τη στιγμή και θα μπορούσε να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο οποίος μιλά στο εβδομαδιαίο ενημερωτικό του δελτίο για «ένα ανησυχητικό παραλλαγμένο στέλεχος».

Η Επιτροπή υπογραμμίζει στις συστάσεις της ότι μια απόδειξη εμβολιασμού δεν πρέπει να καταργεί άλλα μέτρα υγειονομικής προφύλαξης.