Σύμφωνα με τη λαϊκή σοφία, δεν υπάρχει γάμος χωρίς κλάματα και κηδεία δίχως γέλιο. Ειδικά εκεί προς το τέλος των μακάβριων διαδικαστικών όπου γίνεται αντιληπτό και το μέγεθος της ματαιότητας, το γέλιο συνήθως είναι βροντερό, λυτρωτικό. Κάπως έτσι λειτούργησε το 2020, το έτος της πανδημίας, σαν μια μεγάλη κηδεία που στην ανάπαυλα του πένθους μεταξύ καφέ και κονιάκ γελάσαμε με την ψυχή μας.

Υποδοχή… αποστείρωσης

 Στην αυγή του ’20 στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα αστεία κινούνταν σε επίπεδο μεθεορταστικό. Με την ανακοίνωση του ονόματος της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για ΠτΔ, οι χρήστες του Διαδικτύου αποχαιρετούσαν… βιτριολικά τον προκάτοχό της Προκόπη Παυλόπουλο. Στην εκπνοή του Ιανουαρίου, όμως, τα γέλια με τους Κινέζους που κυκλοφορούσαν με πλαστικά μπουκάλια στο κεφάλι, ελλείψει μάσκας, για να προστατευτούν από έναν ιό που είχε ήδη σκοτώσει 170 συμπολίτες τους, τον άγνωστο τότε κορωνοϊό, μας βγήκαν εν συνεχεία ξινά. Με το πρώτο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη και την κυβερνητική ακύρωση των καρναβαλιών άρχισαν και τα πρώτα ψηφιακά πειράγματα για την υποδοχή… αποστείρωσης που περίμενε όσους συνωστίστηκαν παρελαύνοντας μεταμφιεσμένοι. Το μεγάλο γλέντι, ωστόσο, άρχισε με την επιβολή του lockdown.

Η διαδικτυακή συμπαράσταση αλληλεγγύης της καραντίνας ήταν τόσο ευρηματική που θα μπορούσε να τροφοδοτήσει θεατρική επιθεώρηση για 10 χρόνια. Η κατάχρηση του κωδικού 6 για βόλτα με τα ξεθεωμένα κατοικίδια, η πρωτόγνωρη εμπειρία του εγκλεισμού, η υπερβολική χρήση αντισηπτικού και τα έκτακτα μέτρα στα σουπερμάρκετ δημιούργησαν τη νέα γενιά αστείων COVID.

Ύστερα άρχισε η συζήτηση για τον εορτασμό του Πάσχα με το προφίλ «Ο Θεός» στο Facebook να δίνει τον τόνο «Προς όλους τους χριστιανούς σε αυτήν τη χώρα: Αν σταματήσετε να πηγαίνετε εκκλησία για 2-3 εβδομάδες, σας διαβεβαιώ πως δεν υπάρχει περίπτωση να παρεξηγηθεί κανείς εδώ πάνω. Εκ της διευθύνσεως». Το προφίλ των πιστών του παλιού ΠΑΣΟΚ, του ορθόδοξου, με τη χαρακτηριστική ασπρόμαυρη φωτογραφία του Ανδρέα με το τσιγάρο στο χέρι, θύμιζε πόσο διαφορετικά θα ήταν όλα με ΠΑΣΟΚ. «Με το ΠΑΣΟΚ θα μεταφερόταν το Πάσχα και όχι το δώρο». Με τη σταδιακή άρση του lockdown, τον Μάιο, επιστρατεύτηκαν εικόνες από τα διαγγέλματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρίχνει πρόστιμο αυτήν τη φορά σε όποιον μένει μέσα.

Ο μεγάλος περίπατος

 Τον Ιούνιο το τρολάρισμα για τον Μεγάλο Περίπατο με τις ουασιγκτόνιες στην Πανεπιστημίου, τις πολύχρωμες λωρίδες στο Ζάππειο και τις «χρυσές» ζαρτινιέρες επισκίασε την πανδημία. Ιδιο περίπου σκηνικό και τον Ιούλιο, που τα περισσότερα χιουμοριστικά πυρά συγκέντρωσε ο πρώην πρωθυπουργός με την αγουροξυπνημένη εμφάνισή του σε καφετέρια στα Κουφονήσια. Αύγουστος, μήνας διακοπών με μάσκες και αποστάσεις και τα βλέμματα όλων στραμμένα στο «Ορούτς Ρέις», που το Photoshop το έφερε να εκτελεί δρομολόγια άγονης γραμμής και άλλα να έχει φτάσει στο σιντριβάνι στην Ομόνοια. Το καλοκαίρι έληξε με τη δήλωση της υπουργού Παιδείας για τον μέσο όρο των μαθητών στις σχολικές αίθουσες που προκάλεσε ντελίριο στο Τwitter, επαναφέροντας το γέλιο στο γήπεδο του κορωνοϊού.