Αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση στις ΜΕΘ της χώρας, τους σκληρούς δείκτες και την γενικότερη επιδημιολογική εικόνα του ιού έδωσαν οι καθηγητές Γκίγκας Μαγιορκίνης και Βάνα Παπαευαγγέλου, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Η εικόνα στις ΜΕΘ της χώρας

Ειδικότερα όπως ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης, η πληρότητα στις ΜΕΘ είναι 60% στην επικράτεια, 60% στην Αττική και 69% στην Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, ανέφερε ότι σε προηγούμενα έτη στη χώρα, την ίδια περίοδο και χωρίς πανδημία, υπήρχαν αναμονές ημερησίως για ΜΕΘ 40 και 50 ασθενών.

«Σήμερα που βρισκόμαστε σε περίοδο πανδημίας, κανένας συμπολίτης μας δεν χρειάζεται να είναι στην αναμονή προκειμένου να  εισαχθεί σε ΜΕΘ. Πλέον έχει υπερδιπλασιαστεί ο αριθμός των διαθέσιμων ΜΕΘ, ενώ το πρόγραμμα περαιτέρω ενίσχυσής τους βρίσκεται σε εξέλιξη και τις επόμενες ημέρες ανοίγουν νέες κλίνες».

Ανησυχία για την αύξηση των νοσηλευομένων

Απόρροια των εορτών χαρακτήρισε η κυρία Παπαευαγγέλου την αύξηση των νοσηλευομένων στη χώρα τις τελευταίες μέρες.

Συγκεκριμένα οι νοσηλευθέντες αυξήθηκαν από 450 σε 550, δηλαδή κατά περίπου 20%-25% από τις 25 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα.

Οι ειδικοί περιμένουν και αύξηση διασωληνωμένων την επόμενη εβδομάδα

Την ίδια ώρα οι ειδικοί αναμένουν αύξηση στον αριθμό των διασωληνωμένων ασθενών σε ΜΕΘ της Αττικής τις επόμενες 7-10 ημέρες.

Παρά το γεγονός πως την μεγαλύτερη πίεση σε ΜΕΘ συνεχίζει να δέχεται η συμπρωτεύουσα, η κατάσταση των κρουσμάτων παραμένει σχετικά καλή.

Συγκεκριμένα η Θεσσαλονίκη δείχνει ότι διατηρεί το ρυθμό συρρίκνωσης με ρυθμό περίπου 10%-15% λιγότερες διαγνώσεις ανά εβδομάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης, η ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων έδειξε περαιτέρω βελτίωση και έτσι προς το παρόν βλέπουμε μικρή υποχώρηση των διαγνώσεων στην ηλικιακή ομάδα των 65+. Η συνολική βαρύτητα των νεοδιαγνωσθέντων έδειξε σταθεροποίηση στα επίπεδα που παρατηρούσαμε στα μέσα Οκτωβρίου, με πιθανώς μικρή πτωτική τάση.

«Με απλά λόγια, το σύστημα Υγείας εξακολουθεί να αποσυμφορείται, αλλά τις τελευταίες 10 ημέρες η αποσυμφόρηση έχει επιβραδυνθεί», είπε χαρακτηριστικά.

Αγωνιώντας και για το αποτύπωμα των γιορτών και των Θεοφανίων

Την ίδια ώρα η κα Παπαευαγγέλου δεν έκρυψε την αγωνία των ειδικών για το πόσο θα επηρεάσουν τελικά οι γιορτές την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια ξεκάθαρη εικόνα θα έχουμε την επόμενη εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση οι λοιμωξιολόγοι εξακολουθούν να είναι προβληματισμένοι τόσο για το άνοιγμα  της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευση, όσο και το λιανεμπόριο. Και ο λόγος που προβληματίζονται είναι τα κρούσματα των γιορτών, αλλά και οι εικόνες που αντίκρισαν ανήμερα των Θεοφανίων, με πιστούς να συνωστίζονται σε εκκλησίες και άλλους να παραβαίνουν τους κανόνες και βουτάνε στην θάλασσα για τον σταυρό, με αρκετούς να μην τηρούν τα μέτρα.

Η αναμονή πάντως για τα μεθεόρτια είναι και ο βασικός λόγος που οι ειδικοί δεν έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα της αγοράς, με αποτέλεσμα το σκληρό lockdown να παραταθεί ακόμη μία εβδομάδα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από