Μπορεί η αφορμή να μην έχει καλά χαρακτηριστικά, αλλά το αποτέλεσμα είναι πως η πανδημία προκάλεσε μία πρωτοφανή αύξηση στην κυκλοφορία ρευστού από την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό, σύμφωνα με το CNBC, είναι λόγω της μαζικής διοχέτευσης μετρητών λόγω της στήριξης των αρχών και έτσι τα χρήματα που κυκλοφορούν  ανέρχονται σε 2,07 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Διαχρονικά παρατηρείται πως οι οικονομικές κρίσεις συμπίπτουν με αυξήσεις ρεκόρ στα επίπεδα της ρευστότητας και αυτό συνέβη τόσο στην κρίση του 1983 (από την ύφεση που προκλήθηκε εξαιτίας του πληθωρισμού), αλλά και το 1991, όπως και στην τραπεζική κρίση του 2009.

Αισιοδοξία για τις αγορές

Η εξέλιξη αυτή πάντως αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για τις αγορές αφού εκτιμάται πως σηματοδοτεί τον ερχομό της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ. Καταγράφεται δηλαδή αύξηση ρευστού της τάξεως του 11,6% σε σύγκριση με τον περασμένο χρόνο και είναι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση μετά από το 1945 και τη λήξη του Β Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το CNBC αυτή η αύξηση οφείλεται κυρίως στο νομοσχέδιο τόνωσης ύψους 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που ανακοίνωση η κυβέρνηση τον Μάιο, μαζί με την ψηφιακή εκτύπωση χρημάτων της Federal Reserve, αφού ο ισολογισμός της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αυξήθηκε σε πάνω από 3 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Όταν τα χρηματικά αποθέματα συσσωρεύονται, σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο, πρέπει να βρεθεί τρόπος να διοχετευτούν και έτσι διαμορφώνονται οι κατάλληλες συνθήκες για την τόνωση και την ανάπτυξη της οικονομίας. Η τεράστια ζήτηση, επίσης, από ξένες κεντρικές τράπεζες υπήρξε σημαντικός παράγοντας στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος. Μάλιστα, η αβεβαιότητα σε περιόδους κρίσεων συμβάλλει στην αύξηση της κυκλοφορίας ρευστού.