Με επίσημη ανακοίνωσή του το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρει ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο στο ενδιάμεσο της ορκωμοσίας των νέων μελών της Κυβέρνησης.

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον Αρχιεπίσκοπο τον προβληματισμό του για την χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Κάλεσε, μάλιστα την Εκκλησία να αναλάβει τις δικές της ευθύνες και να συνδράμει στη μεγάλη προσπάθεια να περιοριστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να επιστρέψουν τα παιδιά μας, το συντομότερο δυνατόν, στα σχολεία.

Τόνισε δε την ανάγκη αυστηρής τήρησης των μέτρων και των υγειονομικών κανόνων από όλους και επισήμανε ότι η Εκκλησία οφείλει, όπως έκανε μέχρι σήμερα, να δίνει το θετικό παράδειγμα και να είναι αρωγός στον κοινό αγώνα.

Παραμένει το χάσμα

Ερωτηθείς και ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης για το θέμα που ανέκυψε με την Εκκλησία για τους ανοιχτούς ναούς στα Θεοφάνεια, εξέφρασε την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά.

Αυτό που απομένει είναι να δούμε αν θα υπάρξει νέα διαμεσολαβητική προσπάθεια εντός της ημέρας προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο.

Της παρουσίας του κ. Ιερώνυμου στην ορκωμοσία προηγήθηκε ένα έντονο παρασκήνιο, καθώς ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου έκανε αρχικά γνωστό ότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θα ήταν παρών – τύποις, ο Αρχιεπόσκοπος δίνει το «παρών», μόνο όταν ορκίζεται ο πρωθυπουργός.

Λίγη ώρα αργότερα, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Αθηναγόρας, ενημέρωσε ότι ο Ιερώνυμος θα έδινε το «παρών» στην ορκωμοσία, για να διευκρινίσει εκ νέου, σε τρίτη τηλεοπτική του εμφάνιση, ότι ο κ. Ιερώνυμος θα χοροστατούσε μόνο στην ορκωμοσία των πρώτων έξι υπουργών και υφυπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία δεν κάνει πίσω στο θέμα του ανοίγματος των ναών για τα Θεοφάνια παρά την αυστηρή προειδοποίηση της κυβέρνησης ότι τα μέτρα του lockdown πρέπει να τηρούνται από όλους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, Αθηναγόρας Δικαιάκος, δήλωσε πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τα Θεοφάνεια, παρά τη σχετική απαγόρευση από την πολιτεία λόγω των μέτρων για τον κοροναϊό.

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας τόνισε πως αν υπήρχε ενημέρωση της Ιεράς Συνόδου, πριν από την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί, θα υπήρχε διαφορετική αντιμετώπιση από την Ιερά Σύνοδο.

Μάλιστα, σημείωσε πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χρησιμοποιώντας μια φράση του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής: «Τα συμφωνηθέντα τηρούνται».