Πέθανε σε ηλικία 41 ετών ο Alexi Laiho, frontman του φιλανδικού συγκροτήματος, Children of Bodom.

H είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσω της εταιρείας του συγκροτήματος με ανάρτηση στο Twitter.

«Με μεγάλη λύπη πρέπει να ανακοινώσουμε τον θάνατο του Alexi Laiho. Είμαστε απόλυτα συντετριμμένοι και συγκλονισμένοι για τον ξαφνικό χαμό του καλού μας φίλου και μέλους της μπάντας. Daniel, Mitja & Waltteri», δήλωσαν οι συνεργάτες του στη μπάντα Bodom After Midnight, που συστάθηκε μόλις πέρυσι.

Ο Laiho δημιούργησε το συγκρότημα Children of Bodom με την Jaska Raatikainen το 1993 και παρέμεινε μέχρι τη διάλυσή του τον Δεκέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με το Indepedent, ο Alexi Laiho υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς κιθαρίστες παγκοσμίως. Τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Πρώτα χρόνια

Το συγκρότημα σχηματίστηκε το 1993 με την ονομασία Inearthed, ηχογραφώντας τρία ντέμο μέχρι το 1996, με τον μπασίστα Σαμούλι Μιέτινεν στην σύνθεση τους.

Το 1996, τους Λάιχο και Ρατικάινεν πλασίωσαν ο μπασίστας Χένκα Σεπάλα, ο κιθαρίστας Αλεξάντερ Κουοπάλα και ο κιμπορντίστας Γιάνι Πιρισόκι, ο οποίος την επόμενη χρονιά αντικαταστάθηκε από τον Γιάνε Βάρμαν.

Μετονομάστηκαν σε Children of Bodom από την λίμνη Μπόντομ, η οποία βρίσκεται κοντά στο Έσποο και υιοθέτησαν ένα ύφος που αναμείγνυε το black metal με το κλασικό heavy metal, σε συνδυασμό με τα death metal φωνητικά.

Στα τέλη του 1996, υπέγραψαν στην Spinefarm Records και κυκλοφόρησαν το ομώνυμο σινγκλ τους μαζί με τους Wizzard και Cryhavoc, το οποίο σκαρφάλωσε στο # 1 των φινλανδικών τσαρτ.

Ο πρώτος τους δίσκος με τίτλο «Something Wild» κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1997 και για την προώθηση του περιόδευσαν, ανοίγοντας και την συναυλία των Dimmu Borgir στο Ελσίνκι.

Μέσω της Nuclear Blast, το άλμπουμ κυκλοφόρησε στην Ευρώπη, την Ιαπωνία και την Ταϊλάνδη.

Χρυσή εποχή

Ακολούθησε το «Hatebreeder» τον Απρίλιο του 1999, σε πιο γρήγορο και βαρύ ύφος σε σχέση με τον προκάτοχο του.

Ο δίσκος σκαρφάλωσε ως το # 6 στην πατρίδα του συγκροτήματος και περιελάμβανε το # 1 σινγκλ «Downfall», που έγινε χρυσό. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, οι Children of Bodom περιόδευσαν στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπου εμφανίζονταν μαζί με τους Dark Tranquillity και τους Sinergy, ενώ ηχογράφησαν το ζωντανό άλμπουμ «Tokyo Warhearts», που ανέβηκε στην τρίτη θέση του φινλανδικού καταλόγου επιτυχιών.

Το 2000, το σινγκλ «Hate Me!» ανέβηκε επίσης στο # 1 και έγινε πλατινένιο, ενώ παράλληλα ηχογράφησαν τον δίσκο «Follow the Reaper» στα Abyss Studios, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 30 Οκτωβρίου 2000, σκαρφαλώνοντας στην τρίτη θέση ων τσαρτ της πατρίδας τους, όπου έγινε πλατινένιος. Ακολούθησε το «Hate Crew Deathroll» τον Ιανουάριο του 2003, ηχογραφημένο στο Astia Studio με τον Άνσι Κίπο στην παραγωγή.

Το άλμπουμ συνοδευόταν από το # 1 σινγκλ «You’re Better Off Dead!», και σκαρφάλωσε στην κορυφή των φινλανδικών τσαρτ, πουλώντας περισσότερα από 24.000 αντίτυπα μόνο στην πατρίδα τους. Παρ’ όλα αυτά, ο Κουοπάλα αποχώρησε το καλοκαίρι του 2003, δίνοντας την θέση του στον Ρόπε Λατβάλα των Sinergy.

Η νέα σύνθεση, ηχογράφησε το ΕΡ «Trashed, Lost & Strungout», το οποίο επίσης ανέβηκε στην κορυφή των φινλανδικών τσαρτ. Στην συνέχεια, ηχογράφησαν το άλμπουμ «Are You Dead Yet?», το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2005 μέσω της Universal Music.

Κατά την περιοδεία για την προώθηση του δίσκου, οι Children of Bodom εμφανίστηκαν στην Ευρώπη, την Βόρεια Αμερική, την Ιαπωνία και την Αυστραλία. Σε αυτές τις συναυλίες ηχογραφήθηκε και το άλμπουμ «Chaos Ridden Years – Stockholm Knockout Live», στο Arenan της Στοκχόλμης.

Τον Αύγουστο του 2007, το συγκρότημα μπήκε στα Petrax-studios της Χολόλα στην Φινλανδία με παραγωγό τον Μίκο Καρμίλα, ηχογραφώντας τον δίσκο «Blooddrunk», που έφθασε στο # 22 του αμερικάνικου Billboard, το # 44 στην Μεγάλη Βρετανία και το # 12 στην Ιαπωνία.

Ο δίσκος περιελάμβανε το ομώνυμο # 1 σινγκλ και το συγκρότημα έπαιξε στο Wacken Open Air του 2008, μαζί με ονόματα όπως οι Iron Maiden, Sonata Arctica και Avantasia. Επίσης, συμμετείχαν στην βορειοαμερικανική Gigantour μαζί με τους Megadeth και In Flames.

Μεγάλες περιοδείες

Τον Ιούνιο του ίδιου έτους εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία και στα τέλη του 2008 περιόδευσαν στην Ευρώπη με τους Slipknot και τους Machine Head. Συνέχισαν με μία ακόμη ευρωπαϊκή περιοδεία με support από τους Cannibal Corpse, συνεχίζοντας με την No Fear Energy Tour με τους Lamb of God και As I Lay Dying.

Τον Σεπτέμβριο του 2009, κυκλοφόρησαν το άλμπουμ διασκευών «Skeletons in the Closet», με τραγούδια των Suicidal Tendencies, King Diamond, Britney Spears, W.A.S.P., Sepultura, Alice Cooper, Iron Maiden, Ramones, Creedence Clearwater Revival, Slayer, Andrew WK, Billy Idol και Scorpions.

Το καλοκαίρι του 2010, ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις του επόμενου τους άλμπουμ, οι οποίες διακόπηκαν για την περιοδεία τους με τους Black Label Society και τους Clutch. Το άλμπουμ «Relentless Reckless Forever» κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2011, δίνοντας τους ένα ακόμη # 1 στην πατρίδα τους. Η περιοδεία για την προώθηση του ονομάστηκε The Ugly World Tour 2011 και τις εμφανίσεις τους στην Μεγάλη Βρετανία άνοιγαν οι Amon Amarth.

Ο όγδοος δίσκος τους με τίτλο «Halo of Blood» κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2013,  και κατά την περιοδεία του συμμετείχαν στην Mayhem Festival Tour μαζί με τον Rob Zombie, τους Mastodon και τους Amon Amarth.

Ακολούθησαν οι συναυλίες τους στην Αυστραλία, με τους Eye of the Enemy ως support συγκρότημα.

Το 2015, οι Children of Bodom ηχογράφησαν το άλμπουμ «I Worship Chaos», το οποίο κυκλοφόρησε στις 2 Οκτωβρίου του ίδιου έτους, δίνοντας τους ένα ακόμη # 1 δίσκο στην Φινλανδία.

Το συγκρότημα περιόδευσε στην Ευρώπη με τους Lamb of God και τους Megadeth, ενώ το 2016 πραγματοποίησαν μία ακόμη περιοδεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, μαζί με τους Abbath, τους Exmortus και τους Oni.

Στα τέλη της χρονιάς, έγινε γνωστό ότι το συγκρότημα θα επιστρέψει στο στούντιο το 2017.