Πριν από ένα χρόνο, οι κάτοικοι του Μπέργκαμο της Ιταλίας γιόρταζαν όπως αρμόζει αυτές τις ημέρες. Δείπνα με τις οικογένειές τους, εκδρομές με φίλους, σκι στα βουνά. Μια κανονικότητα που απέχει έτη φωτός από την κατάσταση που επικρατεί δώδεκα μήνες μετά…

Ένα ανατριχιαστικό βίντεο που δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκινά από εκείνο ακριβώς το σημείο, ωστόσο στη συνέχεια πρωταγωνιστικό ρόλο αναλαμβάνει η πανδημία του κοροναϊού, η οποία μπήκε ξαφνικά στη ζωή των κατοίκων του Μπέργκαμο μέσα σε λίγες ώρες.

Η αρχή του εφιάλτη

Ήταν στις 19 Φεβρουαρίου όταν το Μπέργκαμο βρέθηκε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού Τύπου χάρη στη νίκη της Αταλάντα με 4-1 επί της Βαλένθια για τον πρώτο νοκ – άουτ γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, βάζοντας τα θεμέλια για την πρόκριση στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Περίπου 50.000 οπαδοί, σε μια μαζική μετακίνηση από το Μπέργκαμο, είχαν ταξιδέψει στο Μιλάνο για να ενθαρρύνουν την ομάδα τους. Φωνές, συνθήματα και πανηγυρισμοί στην έξοδο από το Σαν Σίρο, τα οποία πέντε ημέρες αργότερα έδωσαν τη θέση τους στην «παγωμάρα» μετά τον πρώτο θάνατο από covid-19 στην επαρχία του Μπέργκαμο. Μιας γυναίκας 83 ετών…

Από εκείνη την ημέρα ξεκινά ο εφιάλτης, με lockdown και ανθρώπους κλεισμένους στα σπίτια τους. Πάνω απ’ όλα, όμως, θάνατοι και λοιμώξεις. Πολλοί. Πολλοί περισσότεροι από οπουδήποτε αλλού στην Ιταλία και τον πλανήτη.

Κανείς δεν ξεχνά το κονβόι «θανάτου» από στρατιωτικά φορτηγά που μετέφεραν φέρετρα σε άλλες πόλεις. «Μια γενιά έχει πεθάνει σε περίπου δύο εβδομάδες. Δεν έχουμε δει ποτέ κάτι τέτοιο και απλά κλαίμε» είχε δηλώσει τότε ο Αντόνιο Ρικιάρντι, πρόεδρος του μεγαλύτερου γραφείου τελετών.

Το καλοκαίρι η κατάσταση φαίνεται να επιστρέφει σταδιακά σε φυσιολογικούς ρυθμούς, ωστόσο το φθινόπωρο επιφυλάσσει νέα αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού που έχει σαν αποτέλεσμα νέα περιοριστικά μέτρα.

Το φως στο τούνελ έρχεται στα τέλη του 2020 με τη χορήγηση των πρώτων εμβολίων, με την ελπίδα να μπει τέλος στο θανατηφόρο ιό σύντομα.

Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο – ανασκόπηση