Το «έτος της πανδημίας» πλησιάζει στο τέλος του χωρίς όμως να έχει αφήσει πίσω του τον φονικό ιό, ο οποίος θα μας αναγκάσει να κάνουμε μία αλλιώτικη Πρωτοχρονιά με περιορισμούς και αυστηρούς κανόνες.

Αφενός οι πολίτες προετοιμάζονται να περάσουν μία ήσυχη, μοναχική και χωρίς λάμψη Πρωτοχρονιά, μιας και πάνω απ΄όλα προέχει η ασφάλεια των αγαπημένων μας, αφετέρου οι αρχές κάνουν τη δική τους προετοιμασία ώστε να αποτρέψουν κάθε είδους παρανομία που θα βάλει σε κίνδυνο την δημόσια υγεία.

Όπως ανέφερε άλλωστε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, φέτος θα περάσουμε μια διαφορετική Πρωτοχρονιά λόγω της πανδημίας του κοροναϊού καθώς τα μέτρα θα κινούνται στο ίδιο πλαίσιο με αυτά που βιώσαμε τα Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του «Αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή -τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων -να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν».

Ρεβεγιόν με περιορισμούς

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες, το μέγιστο επιτρεπτό όριο ατόμων ανά σπίτι για τα ρεβεγιόν και τις οικογενειακές συναθροίσεις είναι τα εννέα άτομα, δηλαδή δύο οικογένειες.

Την ίδια ώρα, οι εκκλησίες θα είναι ανοιχτές μόνο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, ενώ θα υπάρχει και ανώτατο όριο στον αριθμό των πιστών που θα μπορούν να βρίσκονται μέσα στους ναούς, με μέγιστο αριθμό πιστών τα 25 άτομα για απλές εκκλησίες και 50 άτομα αν πρόκειται για μητροπόλεις.

Επίσης, όπως και τα Χριστούγεννα τα μικρά παιδιά θα απαγορεύεται να βγουν να πουν τα κάλαντα.

Οι μετακινήσεις

Για τις μετακινήσεις των πολιτών, ισχύουν τα μέτρα που εφαρμόζονται εδώ και καιρό, με τη χρήση SMS στον ειδικό αριθμό 13033, με τη χρήση ειδικού εντύπου ή με τη χρήση χειρόγραφης βεβαίωσης από τους πολίτες, στην οποία θα αναφέρουν τον τόπο αφετηρίας, τον τόπο προορισμού, τον σκοπό της μετακίνησης και την κατά προσέγγιση ώρα της μετακίνησης.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας για τις νυχτερινές ώρες συνεχίζει να ισχύει από τις 22:00 μέχρι τις 05:00, εκτός από επείγοντα περιστατικά.

Στο ρεβεγιόν με τον κωδικό 6

Όσον αφορά τη μετακίνηση των πολιτών προς τις οικογενειακές συναθροίσεις για τους εορτασμούς, θα πρέπει να στέλνεται με SMS στο 13033 ο κωδικός 6 ή να υπάρχει η αντίστοιχη βεβαίωση κίνησης.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρη Οικονόμου, για τις μετακινήσεις την Πρωτοχρονιά, πολίτες θα πρέπει να στέλνουν SMS και κατά την επιστροφή τους στο σπίτι, έχοντας πάντα στο μυαλό τους ότι μετά τις 22:00 ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, τις ημέρες αυτές επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο σε μεγάλες περιφέρειες, όπως η Αττική.

Παράταση αυστηρού lockdown και την Πρωτοχρονιά σε κόκκινες περιοχές

Παρά το εορταστικό κλίμα των ημερών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης που πραγματοποίησε την Τρίτη, μίλησε για παράταση αυστηρών μέτρων σε περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο αλλά και για επέκταση μέτρων σε άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στον Ασπρόπυργο, στην Ελευσίνα και σε περιοχές της Κοζάνης, μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου, ενώ η επέκταση των αυστηρότερων μέτρων, ισχύει και στους δήμους Κοζάνης, Εορδαίας και Βοΐου έως τις 6 Ιανουαρίου στις 06:00. Άρση των μέτρων αποφασίστηκε, εν τω μεταξύ, στους δήμους Σερβίων και Βελβεντού.

Άρση μέτρων

Ωστόσο, κατά την ενημέρωση, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε την περίπτωση της περιοχής της Μάνδρας Αττικής, όπου αποφασίστηκε η άρση των μέτρων, ενώ έκανε γνωστό ότι η κατάσταση στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων του Δήμου Αλιάρτου – Θεσπιέων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας φαίνεται βελτιωμένη.

Ωστόσο λόγω του έντονου επιδημιολογικού φορτίου στο χωριό Κέλλη του δήμου Αμυνταίου στη Φλώρινα, αποφασίστηκε η επιβολή των ίδιων μέτρων που ισχύουν στην Τοπική Κοινότητα Θεσπιέων, από σήμερα Τετάρτη, 30 Δεκεμβρίου στις 06:00, και για δέκα ημέρες.

Πιο συγκεκριμένα αποφασίστηκε:

· Απαγόρευση της μετακίνησης εκτός των ορίων της Τοπικής Κοινότητας Θεσπιέων, εξαιρουμένης της μετακίνησης για λόγους υγείας.

·Από τις 18:00 έως τις 05:00 απαγορεύεται οποιαδήποτε μετακίνηση πολιτών εντός της Τοπικής Κοινότητας.

·Αναστέλλεται η πραγματοποίηση θρησκευτικών τελετών.

·Διακόπτεται η λειτουργία των καταστημάτων (λιανεμπορίου, clickaway κ.λπ.).

Περιοχές που προβληματίζουν

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στην ενημέρωσή του και σε μια σειρά από περιοχές που προβληματίζουν τους ειδικούς, καθώς όπως είπε, το επιδημιολογικό φορτίο επιμένει.

Ειδικότερα, οι περιοχές: Φλώρινα, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Περιστέρι, Ίλιον, Αχαρνές, Ζεφύρι φυλής, Κάλυμνος, έχουν επιφέρει ανησυχία, με τον κύριο Χαρδαλιά να απευθύνει έκκληση προς τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να είναι συνεπείς στην τήρηση των μέτρων.

Ο εμβολιασμός φέρνει «την αρχή του τέλους»

Αναφερόμενος στην έναρξη των εμβολιασμών, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι δημιουργείται αισιοδοξία, υπογραμμίζοντας όμως πως πρόκειται μόνο για «την αρχή του τέλους» και διεμήνυσε ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση.

Όπως είπε, δεν είναι δυνατή, σε αυτήν τη φάση, η άρση των μέτρων περιορισμού. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επεσήμανε, θα γίνει σταδιακά άρση κάποιων μέτρων με συγκεκριμένο σχέδιο και λαμβάνοντας υπ’όψιν τις συστάσεις των ειδικών.

Τέλος, επανέλαβε ότι είναι αναγκαίο να τηρούνται τα μέτρα με προσήλωση, προκειμένου να μην χαθεί ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.