Είναι γεγονός: Με αισιοδοξία ξεκίνησε το μεσημέρι, ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην μάχη κατά της πανδημίας στην  χώρα μας.

Αυτή η Κυριακή είναι μια ιστορική ημέρα για τη χώρα.

Από τις 13:00 το μεσημέρι τα βλέμματα όλων στράφηκαν στον Ευαγγελισμό: Το σήμα εκκίνησης για την γιγαντιαία επιχείρηση του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού που όχι τυχαία, φέρει το όνομα «Ελευθερία», δόθηκε με τον εμβολιασμό Ευσταθίας Καμπισιούλη, νοσηλεύτριας ΜΕΘ στον νοσοκομείο.

Μισή ώρα αργότερα ακολούθησε ο Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Οι δύο  Έλληνες που δέχτηκαν πρώτοι  το «τσίμπημα» της ελπίδας, συμβολίζουν και τις ομάδες που έχουν προτεραιότητα.

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εμβολιάστηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», μαζί με τον επικεφαλής της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ το παράδειγμα του εμβολιασμού έδωσε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Κοινή συνισταμένη των δηλώσεων όσων εμβολιάστηκαν πρώτοι, είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι καθώς «είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας».

Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, καθώς όπως είπε ο πρωθυπουργός μετά τον εμβολιασμό του, στόχος είναι, τους επόμενους μήνες να εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

«Χαμογελάμε κάτω από τις μάσκες μας»

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να εμβολιαστεί στην «έδρα» του Σωτήρη Τσιόδρα, το «Αττικόν»

«Ήταν ανώδυνο» είπε αμέσως μετά τη λήψη του εμβολίου ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ευχήθηκε «καλή αρχή» στις νοσηλεύτριες.

«Είναι μια σπουδαία μέρα για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιστεύω ότι καθώς ο εμβολιασμός θα προχωρά και θα διαπιστώνουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, όσοι έχουν καχυποψία θα πείθονται πως αυτό είναι το σωστό» πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Πιστεύω ότι σήμερα όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες χαμογελάνε κάτω από τις μάσκες τους» είπε επίσης ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στόχος είναι τους επόμενους μήνες να εμβολιαστεί η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων.

«Το εμβόλιο είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναπάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας… και να μπορέσουμε αυτή την εμβληματική χρονιά που ξεκινά, οπότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, να γράψουμε νέες λαμπρές σελίδες στην ιστορία της χώρας μας» είπε ακόμη.

Δείτε το μήνυμά του

Ο πρωθυπουργός έλαβε το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech,  λίγο πριν τις 14:30 το μεσημέρι της Κυριακής, οπότε και έφτασε στο νοσοκομείο «Αττικόν».

Ο κ. Μητσοτάκης έγινε δεκτός από Σωτήση Τσιόδρα, ο οποίος φορούσε την ιατρική του ποδιά.

Κατά τις πρώτες του δηλώσεις έκανε λόγο για «μέρα αισιοδοξίας για τη χώρα», ενώ όταν έφτασε στην αίθουσα του εμβολιασμού έκανε διάφορες διαδικαστικές ερωτήσεις στον κ. Τσιόδρα.

Δείτε τη στιγμή του εμβολιασμού

Έκκληση Σακελλαροπούλου για συμμετοχή στον εμβολιασμό

Είχε προηγηθεί η λήψη του εμβολίου από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Την κα. Σακελλαροπούλου υποδέχτηκαν στο νοσοκομείο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μαζί με τον υφυπουργό Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνη.

Πριν τον εμβολιασμό ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες, δηλαδή η συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολογίου και η ενημέρωση για το εμβόλιο.

«Το εμβόλιο είναι καλύτερο δώρο μας το έκανε η επιστήμη» ανέφερε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό της.

«Όλοι αυτοί οι ερευνητές και οι επιστήμονες στον κόσμο αγωνίστηκαν για το εμβόλιο» τόνισε η ΠτΔ ένω έστειλε με τη σειρά της το δικό της μήνυμα στους πολίτες καλώντας τους να εμβολιαστούν.

«Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζονται στα νοσοκομεία θα έχουν τώρα να υπηρετήσουν και το πρόγραμμα εμβολιασμού και να το υλοποιήσουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο» πρόσθεσε η κα. Σακελλαρόπουλου.

Τσιόδρας: Επιτέλους ήρθε η στιγμή που περιμέναμε

«Επιτέλους ήρθε η στιγμή που περιμέναμε», ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, λίγη ώρα μετά τον εμβολιασμό του.

Ο καθηγητής μίλησε για την αξιοπιστία του εμβολίου, ενώ τόνισε πως ακόμη δεν έχει έρθει το τέλος με τον ιό.

«Θέλω να ελπίζω με τον εμβολιασμό όλο και περισσότερων συνανθρώπων μας θα μειωθεί η επίπτωση της νέας νόσου», ανέφερε προσθέτοντας πως μαζί με τον εμβολιασμό του ξεκινά και ο εμβολιασμός όλων των γιατρών και τον νοσηλευτών που εκτίθενται στον ιό.

«Το τέλος δεν ήρθε, αλλά θα έρθει σταδιακά με τον εμβολιασμό των περισσότερων. Αυτό το διάστημα πρέπει να παραμείνουμε προσεκτικοί και να προστατέψουμε τους γύρω μας», κατέληξε ο κ. Τσιόδρας.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας, την ώρα που έκανε το εμβόλιο ανέφερε πως είναι συνηθισμένος στα «τσιμπήματα» καθώς κάθε χρόνο κάνει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας. 

«Αυτό ήταν. Τόσο γρήγορα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας αμέσως μετά τον εμβολιασμό του.

Η ιστορική στιγμή εκκίνησης του σχεδίου Ελευθερία

Σημειώνεται πως η πρώτη των πρώτων που εμβολιάστηκε ήταν η Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο εμβολιασμός της, έδωσε το σήμα έναρξης της γιγαντιαίας επιχείρησης του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού.

Η κ. Καμπισιούλη ήταν χαμογελαστή την ώρα του εμβολιασμού, ενώ μάλιστα σήκωσε τον αντίχειρα υπό τα χειροκροτήματα των παρευρισκόμενων για να δείξει ότι όλα πήγαν εντάξει.

«Πολλοί με ζηλεύουν»

«Νομίζω ότι σήμερα είναι πολλοί αυτοί που με ζηλεύουν. Πολλοί είναι αυτοί που θα ήθελαν να είναι στη θέση μου» δήλωσε στην ΕΡΤ η ίδια.

«Είμαι η πρώτη νοσηλεύτρια που έκανε το εμβόλιο. Στο πρόσωπο μου τιμάται όλος ο κλάδος και θεωρείται τιμητική επιλογή στο έργο και την προσφορά μας.

Ελπίζω σήμερα να ξεκινήσει μια καινούργια σελίδα. Έχει ξεκινήσει η αντιστροφή μέτρηση αλλά έχουμε ακόμη πολύ δρόμο.

Να ξανακερδίσουμε την καθημερινότητα μας», τόνισε η κ. Καμπισιούλη, παροτρύνοντας τους πολίτες να εμβολιαστούν

Ο κ. Μιχάλης και το μήνυμά του στους ηλικιωμένους

Τη σκυτάλη του εμβολιασμού, πήρε λίγο αργότερα, ο 88 χρονος Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ειναι ο δεύτερος πολίτης που εμβολιάστηκε σήμερα στον Ευαγγελισμό εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο 88χρονος κ. Γιοβανίδης από τον Έβρο ήταν ο πρώτος ηλικιωμένος που έκανε το εμβόλιο της Pfizer στέλνοντας έτσι ένα δυνατό μήνυμα σε όλους τους ηλικιωμένους αλλά και στις ευπαθείς ομάδες,  προκειμένου να κλείσουν ραντεβού και να σπεύσουν στα εμβολιαστικά κέντρα για να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού.

Σύμφωνα με την υφυπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο κύριος Μιχάλης ήταν ο πρώτος από την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένος που δήλωσε πως θέλει να εμβολιαστεί κατά του κοροναϊού. Έτσι κι έγινε!

Ο 88χρονος κύριος Μιχάλης μετά τον εμβολιασμό μάλιστα ανέφερε πως δεν πόνεσε καθόλου και γύρισε στη Μονάδα όπου φιλοξενείται.

Το παράδειγμα του εμβολιασμού έδωσε και ο πρόεδρος της Βουλής

Μεταξύ αυτών που έδωσαν το παράδειγμα του εμβολιασμού συγκαταλέγεται και ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας.

Ο εμβολιασμός του κ. Τασούλα έγινε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» και όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο συμπληρώθηκε το σχετικό ερωτηματολόγιο και έγινε η σχετική ενημέρωση για το εμβόλιο.