Τι μπορεί να συνδέει ένα έργο του Μονέ με έξι χαρακτικά του Ρέμπραντ, το αρχείο του υπουργού Εξωτερικών στην κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ, Λόρδου Κάρινγκτον και τα εξώφυλλα δίσκων με την υπογραφή του πρωτοπόρου της γραφιστικής τέχνης Μπάρνι Μπαμπλς; Όλα τους ανήκουν στον βρετανικό λαό καθώς παραχωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους στο κράτος ως εναλλακτικός τρόπος αποπληρωμής του φόρου κληρονομιάς.

Η περίοδος δε 2019-2020 θεωρείται από τις βρετανικές αρχές ως η πλουσιότερη καθώς εκτιμάται ότι στο δημόσιο παραχωρήθηκαν αντικείμενα αξίας 65 εκατ. στερλινών για τη διευθέτηση φορολογικών εκκρεμοτήτων που αντιστοιχούσαν σε 40 εκατ. στερλίνες.

Η πλέον πρόσφατη προσθήκη στην ιδιαίτερα πλούσια αυτή συλλογή έγινε χθες με το αρχείο του Μπάρνι Μπάμπλς ο οποίος είχε γράψει ιστορία με τα εξώφυλλα δίσκων, τα μπλουζάκια, αλλά και τα σκηνικά που είχε σχεδιάσει μεταξύ άλλων για καλλιτέχνες όπως ο Έλβις Κοστέλο και ο Νικ Λόουι, ενώ ιδιαίτερη αίσθηση είχε δημιουργήσει το βίντεο κλιπ που σκηνοθέτησε το 1981 για το τραγούδι των Special “ Ghost Town” .

To αρχείο του Μπαμπλς – το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τετράδια σχεδίων, εξοπλισμό σχεδιασμού, κολάζ, φωτογραφίες, κονκάρδες, αυτοκόλλητα, εξώφυλλα δίσκων και βιβλία που ανήκαν στην προσωπική βιβλιοθήκη του καλλιτέχνη και λειτουργούσαν ως πηγές για το έργο του -είναι συγκριτικά μικρό από πλευράς φορολογικής διευθέτησης καθώς η αξία του εκτιμάται σε 16.500 στερλίνες. Η σημασία της προσθήκης του όμως στον κατάλογο των πολιτιστικών αντικειμένων που ανήκουν στο βρετανικό δημόσιο θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς η προσφορά του κρίνεται ότι δεν έχει αναγνωριστεί όπως θα έπρεπε.

Ο Μπαμπλς – το πραγματικό όνομα του οποίου ήταν Κόλιν Φάλτσερ – πρωταγωνίστησε με τα σχέδια του στην πανκ και μετά -πανκ σκηνή των δεκαετιών 1970 και 1980 και μεταξύ άλλων δημιούργησε λογότυπα και για γνωστές εταιρείες όπως ένας δημοφιλής μηλίτης, χωρίς ωστόσο να υπογράφει τις δημιουργίες του και αποφεύγοντας τη δημοσιότητα έως το 1983 οπότε σε ηλικία 41 ετών αυτοκτόνησε ως απόρροια των ψυχολογικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.