Είναι μια μικρή παρηγοριά για το χαμένο συναυλιακό καλοκαίρι που στέρησε – μαζί με όλα τα πρωταρχικά αγαθά – και τις συναυλίες σπουδαίων ονομάτων όπως οι Red Hot Chilli Peppers, Pet Shop Boys κ.ά. Στη μουσική πλατφόρμα του YouTube μπορεί να δει κανείς ελεύθερα ολόκληρες συναυλίες από το μακρινό παρελθόν έως και πιο πρόσφατες με εξαιρετική ποιότητα ήχου και εικόνας. Κάτι είναι και αυτό.

Madonna, 25 Μαΐου 1985, Cobo Center, Μίτσιγκαν. Αν δεις την πρωταγωνίστρια της σκηνής και το βλέμμα σου γυρίσει στην αρένα του Cobo Center, νομίζεις ότι είναι γεμάτη από κλώνους της: γάντια που αφήνουν γυμνά δάχτυλα, σκουλαρίκια-σταυροί, μπλουζάκια see-through και ντεκαπάζ, πολύ ντεκαπάζ. Ολα αυτά το μακρινό 1985. Το άστρο της Μαντόνα μόλις είχε αρχίσει να ανατέλλει. Το πρώτο τουρ της, «The Virgin Tour», με υλικό από τους πρώτους δύο δίσκους της, έδινε τα πρώτα δείγματα για το τι επρόκειτο να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια. Το λάιβ αυτό δίνει ό,τι εξηγήσεις χρειάζεται κανείς για να κατανοήσει την πορεία της βασίλισσας της ποπ: gro plan στο πρόσωπό της, μακρινά πανοραμικά που απαθανατίζουν τις αντιδράσεις του κοινού, το οποίο διακήρυττε πως είχε βρει το είδωλο που είχε ανάγκη να θεοποιήσει. Τα υπόλοιπα είναι Ιστορία.

https://www.youtube.com/watch?v=7ZZaz28fHss

Cure, 25 Αυγούστου 1984, The Barrowland Ballroom, Γλασκώβη. Από τα αγαπημένα συγκροτήματα που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα πολλές φορές. Οι φαν έχουν να θυμούνται πολλές ωραίες στιγμές – όπως εκείνη η συναυλία τον Αύγουστο του 2005 στη Μαλακάσα στην οποία έκανε support ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Οσοι θέλουν να ζήσουν παλαιότερες ένδοξες στιγμές της θρυλικής μπάντας μπορούν να απολαύσουν το υπέροχο λάιβ τους στη Γλασκώβη 20 χρόνια πριν. Τότε που μόλις είχαν αρχίσει να δημιουργούν το κοινό τους και να δρέπουν δάφνες.

Blur, 10 Φεβρουαρίου 1997, London Astoria, Λονδίνο. Μόλις 2.000 εισιτήρια ήταν διαθέσιμα για αυτό το μυστικό ιστορικό λάιβ της μπάντας και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε». Εν προκειμένω τους Blur στις 10 Φεβρουαρίου του 1997 (ήταν η ημέρα που κυκλοφόρησε ο πέμπτος δίσκος τους που τους έβγαλε στα ανοιχτά της διεθνούς μουσικής σκηνής). Ο ενθουσιασμός των τυχερών που κατάφεραν να βρεθούν στο secret live καταγράφεται με κραυγές ενθουσιασμού, παρατεταμένα χειροκροτήματα σε κάθε τραγούδι. Η πορεία του γκρουπ από εκείνη τη στιγμή στον ιστορικό συναυλιακό χώρο άλλαξε για πάντα.

https://www.youtube.com/watch?v=Ws5Q830Nl1Y

Talking Heads, 18 Δεκεμβρίου 1980, Palaeur Arena, Ρώμη. Ηταν νέοι, ήταν παθιασμένοι και ήταν πανκ. Η σπουδαία μπάντα είχε δώσει τα ηχητικά διαπιστευτήριά της τρία χρόνια πριν με το άλμπουμ «Talking Heads: 77».

Το underground της νεοϋορκέζικης σκηνής που εξερεύνησε πολλά μουσικά είδη είναι ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα όλων των εποχών και αυτό έχει καταγραφεί σε πολλά λάιβ τους. Οπως αυτό που μπορεί να δει κανείς ολόκληρο στο YouTube από το Palaeur Arena στη Ρώμη. Προτού γευθούν την απόλυτη αναγνώριση το 1983 με το «Burning Down The House».

https://www.youtube.com/watch?v=GwWW742T0Wc

The Clash, 8 Μαρτίου 1980, Capitol Theater, Νιου Τζέρσι. Από τις απόλυτα λαμπερές καταγεγραμμένες στιγμές της μπάντας. Ηταν η χρονιά που είχαν παραδώσει το άλμπουμ τους «London Calling» στην Αμερική. Η ατίθαση συμμορία της πανκ βάζει φωτιά στην αρένα του ιστορικού χώρου, υποψιάζοντας τους μουσικόφιλους για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια.

Radiohead (από το 1994 έως το 2018). Υπό τον τίτλο «At Home #WithMe» το υπέροχο γκρουπ χάρισε στο κοινό – από τις πρώτες ημέρες της καραντίνας τον περασμένο Μάρτιο – μια σειρά από το ψηφιακό αρχείο του με συναυλίες που έχει δώσει από το 1994 ως το 2018. Ο,τι και να επιλέξει κανείς να παρακολουθήσει, το σίγουρο είναι πως δεν θα χάσει. Στιγμές αξέχαστες από τις παγκόσμιες περιοδείες του στις οποίες ερμηνεύει τον αφρό της δισκογραφίας του και υπενθυμίζει ότι δεν κατέλαβε τυχαία τη θέση του στη διεθνή μουσική σκηνή.

https://www.youtube.com/c/Radiohead/videos

Ελτον Τζον, 25 Μαρτίου 2007, Madison Square Garden. Αυτή η συναυλία είναι η εξαίρεση του κανόνα που θέλει τους διεθνείς καλλιτέχνες να κάνουν συναυλίες 1.20′. Ο σερ Ελτον Τζον γιόρτασε τα 60ά γενέθλιά του με ένα λάιβ που διήρκεσε τρεισήμισι ώρες. Στην ιστορική συναυλία, που κυκλοφορεί και σε διπλό DVD, στη σκηνή ανεβαίνει και ο αξέχαστος ηθοποιός Ρόμπιν Γουίλιαμς. Ακριβή στιγμή του σπουδαίου Ελτον Τζον, ο οποίος ετοιμάζεται να αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Τον επόμενο χρόνο και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας, θα αποχαιρετήσει τις ζωντανές εμφανίσεις με μια παγκόσμια περιοδεία.

https://www.youtube.com/watch?v=teYZM0Aft0A