Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης, βρίσκονται ήδη τα πρώτα ψυγεία βαθιάς κατάψυξης όπου θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας COVID-10.

O γενικός γραμματέας του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΦΑ) Σπύρος Νικολαΐδης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο FM», επισήμανε πως «είναι ψυγεία βαθιάς κατάψυξης, ιαπωνικής κατασκευής, φτάνουν στους -80 βαθμούς Κελσίου.

Διαθέτουν οθόνη καταγραφής θερμοκρασίας και θα τηρηθούν όλα πρωτόκολλα παραλαβής, αποθήκευσης και παράδοσης. Υπάρχει συνεχής επικοινωνία με το Υπουργείο Υγείας ενώ περιμένουμε ανάμεσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά τα πρώτα εμβόλια της Pfizer».

Όπως ο ίδιος σημείωσε «όλοι περιμένουμε την αρχή του τέλους για την πανδημία COVID-19, έφτασαν αρχικά τα δύο ψυγεία που θα φυλάσσονται τα εμβόλια κατά της πανδημίας, ενώ περιμένουμε και ένα τρίτο τις επόμενες ημέρες. Συμμετέχουμε και εμείς σε αυτή την πανεθνική προσπάθεια που γίνεται από το Υπουργείο Υγείας».

Πέντε φαρμακαποθήκες «προσγείωσης»

Αναφερόμενος στις δυνατότητες φύλαξης των ψυγείων βαθιάς κατάψυξης, είπε ότι «περίπου 15.000 φιαλίδια θα αποθηκεύονται σε κάθε ψυγείο. Κάθε φιαλίδιο περιέχει πέντε δόσεις εμβολίων, άρα η δυνατότητα τους φτάνει να αποθηκεύουν έως 80.000 εμβόλια».

«Υπάρχουν πέντε φαρμακαποθήκες «προσγείωσης» των εμβολίων σε όλη τη χώρα» υπογράμμισε και διευκρίνισε πως «η πιο κοντινή σε εμάς έδρα είναι στην Καρδίτσα, έτσι εμείς θα μπορούμε να εξυπηρετούμε εμβολιαστικά κέντρα από τη Λάρισα μέχρι το τελευταίο χωριό του Έβρου».

Πρόσβαση θα υπάρχει μόνο από το προσωπικό που ήδη έχει οριστεί και του έχει ανατεθεί η φύλαξη αλλά και η σωστή λειτουργία του όλου εγχειρήματος τόνισε ο κ. Νικολαΐδης και πρόσθεσε πως «υπάρχει ήδη 24ωρη φύλαξη με αυστηρά μέτρα ασφαλείας και θα ενισχυθεί και από τα σώματα ασφαλείας».