Τους δύο λόγους που το lockdown δεν απέδωσε όσα περίμεναν κυβέρνηση και επιστήμονες ανέλυσε ο παθολόγος λοιμωξιολόγος, μέλος της επιτροπής εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας, Μάριος Λαζανάς.

Σύμφωνα με τον κ. Λαζανά το τωρινό lockdown ήταν πιο χαλαρό από το προηγούμενο καθώς πολλές υπηρεσίες λειτουργούσαν κανονικά και οι πολίτες δεν ήταν το ίδιο πειθαρχημένοι.

Τα μέτρα δεν τηρήθηκαν στο βαθμό που έπρεπε εξήγησε ο ίδιο μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ίσως γιατί οι πολίτες βιώνουν κόπωση και ψυχολογική πίεση από τις οικονομικές δυσκολίες που έχουν προκύψει.

«Αν συναθροιζόμαστε χωρίς κανόνες θα έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα με τη νέα χρόνια», επισήμανε ο ίδιος μιλώντας για το άνοιγμα της οικονομίας. Αν ανοίξουν όπως είπε τα καταστήματα, υπάρχει ο φόβος να δούμε εικόνες όπως στη Γαλλία και τη Βρετανία. Για τον λόγο αυτό πρέπει το άνοιγμα της αγοράς, να γίνει με μεγάλη προσοχή.

Ο κ. Λαζανάς τόνισε ότι η πίεση που δέχεται ακόμα το σύστημα Υγείας στη χώρα μας είναι μεγάλη, μπορεί να υπάρχει μικρή μείωση κρουσμάτων, όμως η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Παράλληλα σημείωσε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου ακόμη υπάρχει συρροή κρουσμάτων.

Τάχθηκε δε υπέρ των εκτεταμένων ελέγχων, κατά το πρότυπο της Σλοβακίας, ή και πόλεων της Γαλλία, όπου τις επόμενες ημέρες οργανώνονται μαζικά τεστ, ώστε με την ιχνηλάτηση και την απομόνωση των κρουσμάτων να αντιμετωπιστεί η πανδημία.