Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης για το πλαφόν στις τιμές των τεστ κοροναϊού, με την οποία συμπληρώνεται η νομοθεσία για τη διατίμηση αγαθών και υπηρεσιών απαραίτητων για για την ασφάλεια του καταναλωτή εν μέσω πανδημίας.

Δίνεται η δυνατότητα για ανώτατη τιμή χρέωσης

«Εφόσον εξακολουθεί να υφίσταται άμεσος κίνδυνος διασποράς του κοροναϊού COVID-19, η έλλειψη του οποίου βεβαιώνεται με απόφαση του υπουργού Υγείας, και πάντως όχι πέραν της 28ης.2.2021, απαγορεύεται η συνομολόγηση ή η λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορούν στην πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητο για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως δε φαρμακευτικών προϊόντων, τεστ ανίχνευσης ιού ή οποιαδήποτε άλλου ισοδύναμου μέτρου, μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής, όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής, τόσο ώστε το μικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020, για τα ως άνω προϊόντα και υπηρεσίες» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην τροπολογία του υπουργείου.

Με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έπειτα από εισήγηση του γενικού γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, δίδεται η δυνατότητα καθορισμού ανώτατης τιμής πώλησης στους καταναλωτές για τα αγαθά και τις υπηρεσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινωθεί η επιβολή ανώτατης τιμής χρέωσης για τη διενέργεια μοριακού ελέγχου RT-PCR για την ανίχνευση του κοροναϊού SARS-CoV-2, στα 40 ευρώ και η επιβολή ανώτατης τιμής χρέωσης για τη διενέργεια ταχείας δοκιμασίας για την ανίχνευση αντιγόνου του κοροναϊού SARS-CoV-2 (Rapid test), τα 10 ευρώ.

Ισότιμη πρόσβαση με μηδενική επιβάρυνση στα τεστ

Σε δήλωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Αντρέας Ξανθός επαναλαμβάνει ότι η διατίμηση δεν είναι αυτό που χρειάζεται σήμερα και επιμένει στην ανακοστολόγηση των τεστ με βάση τα διεθνή δεδομένα και τη δωρεάν συνταγογράφησή τους από τον ΕΟΠΠΥ.

Συγκεκριμένα στη δήλωσή του ο κ. Ξανθός τονίζει:

«Μετά από  8 μήνες κερδοσκοπίας και ανυπαρξίας ελέγχου στο ευαίσθητο πεδίο των διαγνωστικών τεστ που αφορούν την πανδημία, η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει κάτι για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη  οικονομική  επιβάρυνση των πολιτών και την έντονη δυσαρέσκεια που προκαλεί.  Μέχρι χθες όμως μας έλεγε μονότονα το Υπουργείο Υγείας ότι όσα τεστ χρειάζονται γίνονται δωρεάν από τις δημόσιες δομές και τον ΕΟΔΥ.

Προφανώς επειδή η πραγματικότητα δεν είναι αυτή και όλοι ξέρουν ότι  χιλιάδες πολίτες υποχρεώνονται καθημερινά να κάνουν μοριακό έλεγχό ή rapid test σε ιδιωτικά εργαστήρια πληρώνοντας ένα δυσβάστακτο κόστος από την τσέπη τους, αναγκάστηκε η κυβέρνηση να παρέμβει σε μια αγορά που συνειδητά την είχε αφήσει ανεξέλεγκτη και ασύδοτη.

Μόνο που η διατίμηση των τεστ την οποία προβλέπει  η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης (το οποίο μέχρι τώρα είχε «δυσανεξία» σε κάθε ιδέα περί διατίμησης στην αγορά υγειονομικού υλικού), δεν είναι αυτό που χρειαζόμαστε σήμερα. Αυτό που απαιτείται σε μια στιγμή δραματικής έξαρσης της πανδημίας, είναι:

1.    Ανακοστολόγηση των τεστ από το ΚΕΣΥ και αναπροσαρμογή των τιμών τους με βάση τα δεδομένα της διεθνούς αγοράς

2.    Ηλεκτρονική συνταγογράφησή τους από τους γιατρούς με συγκεκριμένα κλινικά και επιδημιολογικά κριτήρια

3.    Αποζημίωσή τους από τον ΕΟΠΥΥ με μηδενική συμμετοχή του πολίτη

4.    Εξαίρεση της δαπάνης αυτής από τον κλειστό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ και άρα από το μηχανισμό του clawback

5.    Υποχρεωτική δήλωση στον ΕΟΔΥ του συνόλου των διαγνωστικών τεστ (PCR ή  rapid) που διενεργούνται σε ιδιωτικά εργαστήρια και φυσικά όλων  των θετικών δειγμάτων.

Ολοκληρωμένη παρέμβαση

Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ευχερής και δωρεάν πρόσβαση σε τεστ όλων των ανθρώπων που έχουν ένδειξη και άρα η έγκαιρη διάγνωσή τους και η αποτελεσματική ιχνηλάτηση των επαφών τους. Η οποία ιχνηλάτηση  δυστυχώς σήμερα είναι στον «αέρα» και όλοι αναγνωρίζουν ότι υπάρχει  συστηματική υποκαταγραφή και υποδήλωση κρουσμάτων.

Η εύκολη πρόσβαση σε αξιόπιστα τεστ, σύμφωνα με τον  Παγκόσμιο  Οργανισμό  Υγείας, είναι κρίσιμος  όρος για την ανάσχεση της πανδημίας και τον έλεγχο  της διασποράς του ιού στο γενικό πληθυσμό.

Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι ο απλός έλεγχος των τιμών στα διαγνωστικά τεστ αλλά μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα εγγυηθεί την αξιοπιστία των εξετάσεων, την ισότιμη πρόσβαση με μηδενική επιβάρυνση και την προστασία της Δημόσιας Υγείας».