Ίχνη μυκήτων και βακτηρίων, αλλά και ανθρώπινου γενετικού υλικού εντόπισαν ερευνητές σε σχέδια του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Οι πλέον προηγμένες μέθοδοι τεχνολογίας αξιοποιήθηκαν από ομάδα συντηρητών, ιστορικών, μικροβιολόγων και μοριακών βιολόγων για τη συγκεκριμένη έρευνα που έθεσε στο μικροσκόπιο το χαρτί σχεδίων με κιμωλία τα οποία έχουν φιλοτεχνηθεί από το χέρι του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Για να μελετήσουν κάτι τόσο ευαίσθητο, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα είδος μικροηλεκτρικής σκούπας ώστε να παγιδεύουν σε μια μεμβράνη τα σωματίδια που εναποτίθενται στα σχέδια.

Στη συνέχεια ταξινόμησαν το υλικό που βρέθηκε και προς έκπληξή τους διαπίστωσαν ότι, σε αντίθεση με το αναμενόμενο, οι βακτηριακές αποικίες ήταν πολύ πιο άφθονες από αυτές των μυκήτων.

Στα περισσότερα από τα σχέδια υπάρχουν μεγάλες ποσότητες βακτηρίων τυπικών για το ανθρώπινο δέρμα και τους βλεννογόνους που μαρτυρούν λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, ενός εντερικού μικροοργανισμού, αλλά διάφορα είδη μικροβίων από αρθρόποδα που έφτασαν στην επιφάνεια των σχεδίων προφανώς μέσω των περιττωμάτων των εντόμων.

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Frontiers in Microbiology, δείχνει επίσης ότι η προέλευση των σχεδίων συνδέεται με τα μικρόβια τους, καθώς διαφορετικό είδος έχει αναπτυχθεί στα σχέδια της Βασιλικής Βιβλιοθήκης του Τορίνου και διαφορετικό σε εκείνα της Κορσικής Βιβλιοθήκης της Ρώμης.

Όσο για τα ίχνη ανθρώπινου γενετικού υλικού δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ανήκει στον ίδιο τον Ντα Βίντσι, χωρίς να μένει ανοιχτή η πιθανότητα να προέρχεται από συντηρητές που έχουν έρθει σε επαφή με τα συγκεκριμένα έργα όλα αυτά τα χρόνια.