Μια ακόμη επιβεβαίωση της εξαιρετικής επιστημονικής δουλειάς που γίνεται στη χώρα μας είναι η χθεσινή είδηση πως έχουμε πλέον το πρώτο αμιγώς ελληνικό τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τη λοίμωξη COVID-19 από τον κοροναϊό.

Το νέο αυτό επίτευγμα εντάσσεται στο πρόγραμμα «Εμβληματική Δράση» του υπουργείου Ανάπτυξης για τη μελέτη της COVID-19.

«Επιστήμονες, ερευνητές, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές μου, από τις αρχές της πανδημίας γύρω στον Απρίλιο, συντάχθηκαν σε ερευνητικές ομάδες και τάχθηκαν ενάντια του κορονοϊού» εξηγεί στον ΣΚΑΙ ο κ.  Χρίστος Κίττας, Ομότιμος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και εκπρόσωπος της «Εμβληματικής Δράσης» στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας και συνεχίζει:

«Υπό τον Δρ. Βασίλη Γοργούλη, καθηγητή και Διευθυντή στο Εργαστήριο Ιστολογίας – Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και τους συνεργάτες του συστάθηκε η Εμβληματική Δράση, με κύριο σκοπό την παραγωγή ελληνικών προϊόντων αντιμετώπισης της πανδημίας, ώστε να μην  εξαρτόμαστε από τα προϊόντα εξωτερικού.»

» Το ελληνικό ράπιντ τεστ από πλευράς ερευνητικής έχει περατωθεί, τώρα είμαστε στα διαδικαστικά να βρούμε την εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή, η οποία πρέπει να είναι ελληνική, γιατί αυτό είναι το νόημα. Οι διαδικασίες θα κινηθούν γρήγορα και θα το έχουμε περίπου σε ένα μήνα.»

Όπως ανέφερε ο κ. Κίττας το τεστ θα πρέπει να το κάνει υγειονομικός, ενώ σε δεύτερο σκέλος μπορεί να παραχθεί προϊόν που θα μπορούμε να το κάνουμε και μόνοι μας.

Αξιόπιστο κατά 96,5%

Σύμφωνα με τον καθηγητή, το τεστ θα είναι πολύ αξιόπιστο σε ποσοστό 96,5%, ενώ στην «Εμβληματική Δράση», έχει παραχθεί και μοριακό τεστ, ένα πρωτόκολλο, το οποίο μπορεί να μοιραστεί σε πολλά εργαστήρια, τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης COVID-19.

Όπως ανέφερε ο κ. Κίττας: «Η νέα ερευνητική γενιά είναι εκπληκτική και με δύσκολες συνθήκες παράγει αποτελέσματα και στην χρήση των αντισωμάτων για ανίχνευση κορονοϊού αλλά και σε θεραπευτικές δράσεις αυτών των αντισωμάτων, που θα ανακοινωθούν σύντομα. Οι νέοι ερευνητές συντάσσονται με τους νέους και παλιότερους γιατρούς που δίνουν την μάχη στην πρώτη γραμμή. Δουλεύουν 24 ώρες στα εργαστήρια. Είναι ήρωες. Είναι η Ελλάδα που θέλουμε και αυτούς θα πρέπει να τους κρατήσουμε εδώ.»

Να σημειωθεί ότι η συνεργασία δέκα κορυφαίων ερευνητικών ιδρυμάτων της χώρας μας (ΕΚΠΑ/Ιατρική Σχολή, Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης/Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, ΑΠΘ/Ιατρική Σχολή, Πανεπιστήμιο Κρήτης/Ιατρική Σχολή, ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων) έχει ήδη οδηγήσει στη δημιουργία μοριακών διαγνωστικών τεστ για τον νέο κορονοϊο, τα οποία χρησιμοποιούνται καθημερινά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για την εργαστηριακή επιβεβαίωση της λοίμωξης COVID-19.