Ήρθε στον Πειραιά με 15 ήττες στη σειρά. Ναι δεν είναι ψέμα. Η Μπασκόνια είχε να κερδίσει στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας από το 2007. Ο δε Ιβάνοβιτς; Τελευταια του νίκη εκεί το 2006. Πριν από 14 ολόκληρα χρόνια. Ετούτη τη βραδιά, όμως, ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να κάνει κάτι καλύτερο. Τα προβλήματα λύγισαν τους Πειραιώτες, ο Μπαρτζώκας δεν είχε στη διάθεσή του πέντε παίκτες και οι Βάσκοι πήραν την πρώτη τους νίκη μετά από 13 ολόκληρα χρόνια με το υπέρ τους 90-76 να λέει την αλήθεια.

Από χθες ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχε προαναγγείλει πως η ομάδα του θα παραταχθεί δίχως ψηλούς πέντε παίκτες. Ήταν τόσα τα προβλήματα, που όταν βγήκε προς τα έξω ο αριθμός των παικτών που θα απουσιάζουν και διέρρευσαν τα πρώτα ονόματα, οι στοιχηματικές εταιρείες… έριξαν την τιμή του διπλού κατά πολύ. Από το 2.40 κατά μέσο όρο, στο 1.65. Όλοι θεωρούσαν πως με τόσα προβλήματα ο Ολυμπιακός δεν θα αντέξει.

Ο Ολυμπιακός κατέβηκε χωρίς τους Σάσα Βεζένκοβ, Οκτάβιους Έλις, Λιβιό Ζαν Σαρλ, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος και Άαρον Χάρισον. Ο Μπαρτζώκας αναγκάστηκε να πάρει μαζί του τους Νικολαΐδη και Χρηστίδη από την αναπτυξιακή ομάδα για να συμπληρώσει 12αδα. Και η με την προετοιμασία ελλιπή λόγω των προβλημάτων, τα πράγματα ήταν δύσκολα εκ προοιμίου. Και φάνηκε με το ξεκίνημα.

Ο Ιβάνοβιτς από την αρχή πέρασε την μπάλα στο καλάθι για να φθείρει τον Ολυμπιακό. Οι Βάσκοι επεδίωκαν τις επαφές για να πάρουν φάουλ και να… πληγώσουν ακόμα περισσότερο το ρόστερ του Ολυμπιακού. Ήδη στο πρώτο δεκάλεπτο η Μπασκόνια προηγήθηκε με οχτώ (15-23), με τον… γίγαντα Φολ να έχει 7 πόντους και 7 ριμπάουντ. Ως απόρροια της επιλογής του Ιβάνοβιτς να περάσει την μπάλα στη ρακέτα.

Όσο η ώρα περνούσε και η κούραση μεγάλωνε, τόσο η Μπασκόνια πατούσε το πόδι στο γκάζι. Με τον Χένρι να ηγείται, οι Ισπανοί ξέφυγαν με 13 πόντους (17-30) με τη διαφορά να φτάνει ακόμα και στους 22 (21-43) δύο λεπτά πριν το φινάλε του ημιχρόνου. Ο Ολυμπιακός αντέδρασε και κατάφερε να τη ρίξει στους 16 (31-47) με τη λήξη του ημιχρόνου.

Με πρωταγωνιστή τον Πρίντεζη και βγάζοντας ενέργεια στην άμυνα, ο Ολυμπιακός προσπάθησε στην τρίτη περίοδο για την αντεπίθεσή του. Να κάνει, έστω, την Μπασκόνια να νιώσει μια καποια πίεση. Το κατάφερε έως ένα βαθμό, μειώνοντας αρχικά στους δέκα και με το φινάλε της τρίτης περιόδου στους 9 πόντους (58-67), κάνοντας τη… μισή δουλειά.

Με την έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου η διαφορά μειώθηκε ακόμα περισσότερο (60-67), αλλά 2-3 στιγμές έγειραν οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της Μπασκόνια. Δύο ελεύθερα τρίποντα βρήκαν σίδερο, ο Σπανούλης χρεώθηκε με αντιαθλητικό φάουλ και η διαφορά εκτοξεύτηκε. Με 10-0 σερί η Μπασκόνια έφτασε στο +17 μέσα σε ένα δίλεπτο και κάπου εκεί το ματς ουσιαστικά τελείωσε, με τους Βάσκους να φτάνουν στο 90-76.