Πιέσεις στη Φώφη Γεννηματά να προχωρήσει στη διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη νέου αρχηγού την προσεχή άνοιξη αντί για το ερχόμενο φθινόπωρο, εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες, ακόμα και για να μην είναι υποψήφια ώστε να διευκολυνθούν και «κεντροδεξιά σενάρια», τα οποία έχουν τις ευλογίες του Μεγάρου Μαξίμου, βλέπουν στο Κίνημα Αλλαγής.

Αναψε φωτιές η δημοσκόπηση

Η αναζωπύρωση της συζήτησης για το θέμα της ηγεσίας που τροφοδοτήθηκε από τα ευρήματα της δημοσκόπησης της Opinion Poll προκάλεσε την οργή της Χαριλάου Τρικούπη, που τα αμφισβήτησε ευθέως, θεωρώντας ότι εντάσσονται στο πλαίσιο μιας επίθεσης που έχει ενορχηστρωθεί και καθοδηγείται από το Μέγαρο Μαξίμου με στόχο «να αποπροσανατολίσει και να κάνει άνω κάτω το κόμμα». Ωστόσο, το θέμα, παρά τις προσπάθειες των επιτελών της Φώφης Γεννηματά αλλά και την απροθυμία του βασικού εσωκομματικού αντιπάλου της, του Νίκου Ανδρουλάκη, να συμβάλει «σε μια άκαιρη συζήτηση και σε αυτή τη φάση απωθητική για τον κόσμο» δεν έκλεισε ποτέ, καθώς στο παρασκήνιο, όλο αυτό το διάστημα, υπήρξε έντονη κινητικότητα, από όλους τους ενδιαφερομένους και ειδικά από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που φαίνεται να λειτουργεί και ως «επιταχυντής των εξελίξεων».

Εσωκομματική αμφισβήτηση

Σε κάθε περίπτωση, το Κίνημα Αλλαγής σε μια περίοδο που, όπως λέγεται, «δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης» κινδυνεύει «αντί να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που φαίνεται να δημιουργείται στην κοινωνία από την υπεύθυνη, μη διχαστική στάση που κράτησε και στο ζήτημα του εορτασμού της επετείου του Πολυτεχνείου, να εισέλθει σε μια συζήτηση πολιτικής αυτοκτονίας».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής είναι αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει ούτε χιλιοστό από τη στρατηγική που ακολουθεί και η οποία εκτιμά ότι αποδίδει. Το ερώτημα όμως που τίθεται από βουλευτές και στελέχη είναι κατά πόσον μπορεί να την εφαρμόσει ανεμπόδιστα και χωρίς τη σκιά της εσωκομματικής αμφισβήτησης που, όπως λέγεται, τη συνοδεύει διαρκώς και θα προσλάβει πλέον άλλα χαρακτηριστικά στην περίπτωση που με την επιστροφή στην κανονικότητα αρχίσει ο χορός της ανακοίνωσης υποψηφιοτήτων.

Μήνυμα Λοβέρδου για υποψηφιότητα

Πριν από περίπου είκοσι ημέρες, η Φώφη Γεννηματά είδε στην οθόνη του κινητού της να σχηματίζεται ο αριθμός του τηλεφώνου του Ανδρέα Λοβέρδου. Η σχέση της προέδρου και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Κινήματος Αλλαγής δεν διανύει την καλύτερή της φάση. Δεν ήταν λίγοι όσοι είχαν ακούσει τον έντονο διάλογο που είχαν οι δυο τους στο γραφείο της κυρίας Γεννηματά στη Βουλή, όταν μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Αννας Διαμαντοπούλου για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΟΑΣΑ ο κ. Λοβέρδος τουίταρε: «Τελικά συγκυβερνάμε με τον Μητσοτάκη αλλά με ευθύνη κάποιων δεν το ξέραμε».

«Πρόεδρε, θέλω να σου ανακοινώσω ότι θα είμαι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές» είπε στη Φώφη Γεννηματά που δεν έκρυψε την ενόχλησή της. «Ανδρέα, αυτό που σε ενδιαφέρει, σε αυτή τη φάση, είναι ποιος θα είναι πρόεδρος σε έναν χρόνο;» φέρεται να του είπε. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας δεν υπήρξε ιδιαίτερη ένταση. Αλλωστε, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής δεν ήταν ανυποψίαστη. Γνώριζε ότι ο κ. Λοβέρδος είχε ήδη πραγματοποιήσει έναν κύκλο τηλεφωνικών επικοινωνιών με όλους τους βουλευτές, τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη, αλλά επίσης τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Παύλο Γερουλάνο, τους οποίους ενημέρωσε για την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Οι επαφές με… αύρα προέδρου

Σε αυτές τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι οι συνθήκες που επικρατούν δεν του επιτρέπουν την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του. Από τη στιγμή όμως που, τόνισε, αποφάσισε να κινηθεί και να πραγματοποιήσει έναν κύκλο επαφών σε όλη την Ελλάδα, δεν ήθελε να το κάνει πίσω από τις πλάτες των βουλευτών, ούτε εν αγνοία του κόμματος και της προέδρου του. Πράγματι, οι βουλευτές ενημερώνονται για τις κινήσεις που κάνει ο κ. Λοβέρδος στις εκλογικές τους περιφέρειες. Δεν αντιδρούν, γιατί γνωρίζουν. Στις συνομιλίες που έχει με στελέχη από όλη τη χώρα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής επισημαίνει ότι «το κόμμα δεν μπορεί να κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας όταν μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στις εξελίξεις» και ότι ο ίδιος μπορεί «να ξανακάνει το κόμμα μεγάλο» και να εμποδίσει την κατάληψη του κεντρώου χώρου από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Οπως εξήγησε και στους βουλευτές, από τη στιγμή που αποφάσισε να είναι υποψήφιος έπρεπε να κινηθεί άμεσα. «Η Φώφη είναι πρόεδρος και ο Νίκος έχει μηχανισμό» είναι η φράση που του αποδίδεται.

Τα σενάρια για εθνικές εκλογές και εσωκομματικές

«Οποτε ανακάμπτουμε βάζουν τρικλοποδιές»

Παρά τη «θεσμικότητά» της, η κινητικότητα Λοβέρδου και τα δεκάδες τηλεφωνήματα που έχει κάνει σε στελέχη από όλη την Ελλάδα έχουν συμβάλει ώστε να δημιουργηθεί μια προεκλογική ατμόσφαιρα στη βάση του κόμματος. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια προσπάθεια να διεξαχθούν οι εκλογές για την ανάδειξη αρχηγού στο Κίνημα Αλλαγής, πριν από τις εθνικές εκλογές. Από τη στιγμή λοιπόν που είναι πιθανόν η εθνική κάλπη να στηθεί το φθινόπωρο του 2021, θα επιδιωχθεί η εσωκομματική κάλπη να στηθεί την άνοιξη.

Αυτό το σκηνικό πίεσης, αλλά επίσης η διαπίστωση βουλευτών και στελεχών που στηρίζουν την ηγεσία «ότι κάθε φορά που το κόμμα δείχνει να ανακάμπτει η πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπη και με μια εσωκομματική τρικλοποδιά» εξηγεί τον εκνευρισμό των «κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη». Γι’ αυτό και επί της ουσίας έσπευσαν να συνδέσουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που φέρουν την κυρία Γεννηματά τρίτη στην προτίμηση των ψηφοφόρων του κόμματος με την κινητικότητα που υπάρχει στο παρασκήνιο όλο αυτό το διάστημα.

Ηταν, όπως λέγεται, μια υπερβολική αντίδραση, η οποία, σε αντίθεση με αυτήν του Παναγιώτη Βλάχου που επιχείρησε να εξηγήσει την επισφάλεια των μετρήσεων σε ένα τόσο μικρό δείγμα, έδειξε τον πανικό κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι έκαναν λόγο «για μεθοδεύσεις με στόχο να πληγεί η παράταξη»,όταν στη δημοσκόπηση της Opinion Poll το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται με το σύνηθες ποσοστό του 6,5%.

Εκνευρισμός από την παρέμβαση Κεγκέρογλου

Εκνευρισμό στη Χαριλάου Τρικούπη προκάλεσε η παρέμβαση, μέσω Twitter, του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Βασίλη Κεγκέρογλου, που υποστήριξε ότι η εκλογική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί το 2022(!) και δέχεται την κριτική ότι «προσέφερε πολύ κακή υπηρεσία στη Φώφη Γεννηματά». Η τελευταία εκτιμά ότι το Κίνημα Αλλαγής εισέρχεται σε φάση ανοδική και ζητά συστράτευση και «ταμείο»τον Ιούνιο. Είναι όμως άγνωστο αν μπορεί, μέχρι τότε, να ελεγχθεί η εσωκομματική κινητικότητα.