«Στην Θεσσαλονίκη δεν προσέξαμε»!

Αυτή ήταν η χαρακτηριστική φράση του Βασίλη Κικίλια στη χθεσινή ενημέρωση πριν εξηγήσει γιατί πλέον η κατάσταση στη συμπρωτεύουσα είναι εκτός ελέγχου.

Ειδικότερα ο δείκτης θετικότητας στη Θεσσαλονίκη είναι  στο 32%, ενώ χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, στην ημερήσια έκθεσή του την Τρίτη, επιβεβαίωσε 2.384 νέα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, με τα περισσότερα από τα μισά να εντοπίζονται στις Περιφερειακές Ενότητες Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, στην Αττική επιβεβαιώθηκαν 588 νέα κρούσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη διατηρεί τα πρωτεία με 652 κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα είναι, πλέον, 60.570.

Στο 32% ο δείκτης θετικότητας

Κατά την ενημέρωσή του ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε ειδικά στο ζήτημα της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας πως «δυστυχώς δεν προσέξαμε» και ενημερώνοντας πως ο δείκτης θετικότητας έχει φτάσει στο 32%.

Όπως προειδοποίησε, η διασπορά στην περιοχή είναι τεράστια, κρίνοντας πως πρόκειται για ζήτημα δημόσιας υγείας και όχι περίθαλψης. Ζήτησε, δε, από όλους να προβληματιστούν για το «πώς συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό».

«Αυτό εξηγεί και το lockdown, αλλά πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος».

Να σημειωθεί ότι ο υπoυργός ανεβαίνει σήμερα στη Θεσσαλονίκη για σύσκεψη με τους ειδικούς, περαιτέρω αξιολόγηση της κατάστασης κι ενδεχομένως αυστηροποίηση των μέτρων στην περιοχή.

Η κατάσταση στην ΜΕΘ

Το ιικό φορτίο που κυκλοφορεί στη Θεσσαλονίκη είναι τεράστιο.

Είναι ενδεικτικό ότι από τις 311 εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που έγιναν χθες σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, οι 120 έγιναν στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, δηλαδή το 38% των χθεσινών εισαγωγών λόγω κοροναϊού έγιναν στα τρία νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας.

Εξαιτίας και των πολλών κρουσμάτων, αλλά και των αυξημένων νοσηλειών αναπτύχθηκαν άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ σε κλινικές των νοσοκομείων της πόλης επιστρατεύοντας τον φορητό εξοπλισμό του υπουργείου, δηλαδή τους αναπνευστήρες/

Αυτές οι 50 κλίνες θα προστεθούν στις 118 κλίνες ΜΕΘ που έχουν ήδη διατεθεί για την επιδημία.

Η θνησιμότητα στις ΜΕΘ

Αναφορικά, με τις νοσηλείες στις ΜΕΘ η καθηγήτρια Εντατικής Θεραπείας και διευθύντρια στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού, Αναστασία Κοτανίδου, είπε κατά τη συνέντευξη Τύπου πως, από την αρχή της επιδημίας, έχουν νοσηλευτεί 900 ασθενείς με Covid-19, εκ των οποίων έχουν λάβει εξιτήριο οι 330. Επίσης, ανέφερε για τη θνησιμότητα στις ΜΕΘ της χώρας ότι κυμαίνεται από 35% έως 37%. «Η γενική θνητότητα στις ελληνικές ΜΕΘ είναι 60 αςθενείς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, σε άτομα με πολύ βαρύ ιστορικό και θεωρείται πολύ χαμηλό διεθνώς» σημείωσε.

Τι δείχνουν τα λύματα

Την ίδια ώρα, σε δηλώσεις του ο πρύτανης του ΑΠΘ και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας για τα λύματα, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, έκρινε πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται μακριά, ακόμη, από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης.

Τα δείγματα που ελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από τα λύματα δείχνει πως η συγκέντρωση του γονιδιώματος του ιού αυξάνεται με μεγάλους ρυθμούς. Αυτό, φυσικά, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα μειούμενα νούμερα κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες.

«Σε αυτή τη φάση της πανδημίας, τα ευρήματα δεν μας εκπλήσσουν. Η τάση παραμένει αυξητική και αποτυπώνει τη μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Όταν τα μέτρα που έχουν ληφθεί αρχίσουν να αποδίδουν, θα σταματήσει σε πρώτη φάση να έχει εκθετικό χαρακτήρα η αύξηση, πριν σταθεροποιηθεί και αντιστραφεί η τάση προς μία πτωτική πορεία. Ελπίζουμε πως οι μετρήσεις των επόμενων δύο εβδομάδων θα αρχίσουν να δείχνουν αυτή την πορεία» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και προσέθεσε:

«Οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν ότι απέχουμε πολύ από την επιπεδοποίηση της επιδημιολογικής καμπύλης. Ίσως η διαφορά με τα ανακοινωθέντα μειούμενα κρούσματα να οφείλεται είτε στο ότι αυξήθηκε το ιικό φορτίο των συμπτωματικών, είτε στο ότι υπάρχει πλέον μεγάλος αριθμός ασυμπτωματικών είτε σε συνδυασμό των δύο αυτών περιπτώσεων. Εταιρείες ελέγχουν το προσωπικό για ασυμπτωματικούς στέλνοντας στο ΑΠΘ δείγματα από λύματα».

Προς παράταση των νέων μέτρων

Πάντως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης με την πανδημία μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο, ιδίως στις επιβαρυμένες με κοροναϊό περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη, τότε θα πάμε σε νέα μέτρα.

Αυτό είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο που εξετάζουν κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι. Οι 7 ημέρες μετά την επιβολή της καραντίνας ενδεχομένως να είναι αρκετές για να δείξουν που πάει η χώρα με τον κοροναϊό.

Κανείς δεν περιμένει θεαματικά αποτελέσματα και μείωση των κρουσμάτων σε τριψήφιο νούμερο. Ωστόσο, κάποιοι δείκτες, όπως τα κρούσματα αλλά και ο αριθμός ασθενών που χρειάζεται ΜΕΘ, θα κρίνει τις μετέπειτα αποφάσεις.

Ηδη το σενάριο της λήξης του lockdown στα τέλη του μήνα φαντάζει απίθανο και σίγουρα θα πάρει χρόνος για να ξαναεπιστρέψουμε σε μια σχετική κανονικότητα.

Με τη μισή Ελλάδα να βρίσκεται στο κόκκινο και την Θεσσαλονίκη να καταγράφει δραματικά ποσοστά σε θετικούς (1 στους 3) και σε νεκρούς, αν από την επόμενη εβδομάδα δεν δούμε καλύτερα αποτελέσματα τότε το Μαξίμου θα πρέπει να πάρει δραστικά μέτρα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες το MEGA, οι επόμενες 48 ώρες αναμένεται να είναι καθοριστικές για τις αποφάσεις που θα λάβουν από κοινού η κυβέρνηση με τους ειδικούς, για περαιτέρω περιορισμούς.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών θα βρεθεί η εκτόξευση των SMS προς το 13033. Και αν το μηνύματα που αποστέλλονται κατά τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες αφορούν γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους στα σχολεία, ή άλλες εργασίες, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα μηνύματα μετά τις 21:00.

Δεν αποκλείεται λοιπόν, εφόσον οι ειδικοί δουν ότι οι εικόνες συνεχίζονται τις επόμενες δύο μέρες, να αποφασίσουν περαιτέρω μέτρα για τις ώρες αυτές.

Πιο συγκεκριμένα, εάν τα μέτρα δείχνουν πως δεν αποδίδουν, τότε είναι πιθανό θα πάμε σε… ακόμη αυστηρότερο lockdown, ακόμα και με απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ και έπειτα, με… ελάχιστες εξαιρέσεις.

Δεν αποκλείεται επίσης να μπει πλαφόν στα SMS αλλά και «ταβάνι» στον χρόνο που απαιτείται π.χ. για να κάνει κάποιος τα ψώνια ή να πάει για άθληση.

Εξαδάκτυλος στους Θεσσαλονικείς – Μείνετε σπίτι θα κερδίσουμε τη μάχη

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση που εκδήλωσαν μέχρι χθες οι ιδιώτες γιατροί της Θεσσαλονίκης στην έκκληση του υπουργείου Υγείας προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ώστε να ενισχύσουν και αυτοί την προσπάθεια του ΕΣΥ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφερε στο GRTimes ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, «μέσα στις πρώτες ώρες περισσότεροι από 110 γιατροί είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να βοηθήσουν και ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, όλοι θα εμπλακούμε και με όσα μέσα έχουμε στη μάχη αυτή, με πρώτο εμένα, γιατί πρέπει να την κερδίσουμε και θα το κάνουμε». Μάλιστα, ο κ. Εξαδάκτυλος απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ως γιατροί θέλουμε ένα πράγμα από την κοινωνία, να μένει σπίτι της και να βγαίνει μόνο για απολύτως απαραίτητα, ώστε να μας βοηθήσει».

Προς παράταση του lockdown – Θα μείνει η μάσκα όλο το χειμώνα

Πιθανότητα παράτασης στο lockdown «βλέπει» ο καθηγητής μικροβολιογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος .

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο καθηγητής ανέφερε ότι την άλλη βδομάδα θα μπορεί να ειπωθεί αν μπορούμε να βγούμε μετά τις 30/11 και πως το άνοιγμα θα γίνει όπως και την προηγούμενη φορά.

Μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως είναι λογική σκέψη να συνεχιστεί το lockdown ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη καθώς όπως εξήγησε το 32% θετικότητας του ιού στην Θεσσαλονίκη δείχνει μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα και λιγότερη ευκολία στο να φύγει.

Θα μείνει η  μάσκα όλο τον χειμώνα

Παράλληλα, ο κ. Βατόπουλος υπογράμμισε πως μάσκα και άλλα μέτρα θα μείνουν μαζί μας όλο το χειμώνα και πως θα χρειαστεί πολύς καιρός για να εμβολιαστεί όλος ο κόσμος.

Ερωτηθείς αν θα κάνει το εμβόλιο απάντησε πως «φυσικά θα κάνω το εμβόλιο.  Είμαι υγειονομικός και ανήκω στις ευπαθείς ομάδες».

Μεταξύ άλλων τόνισε πως ο κόσμος πρέπει να βγαίνει από το σπίτι μόνο όταν είναι ανάγκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από