Στην καταγγελία ότι η σύμβαση με την αρμόδια εταιρεία για το σύστημα Webex της τηλεκπαίδευσης δεν είχε καν αναρτηθεί στη διαύγεια ενώ η υπουργός Παιδείας αρνήθηκε το αίτημα των κομμάτων να την προσκομίσει στη Βουλή, προέβη το ΚΙΝΑΛ.

Επιπροσθέτως μάλιστα όπως αναφέρουν τα στελέχη του σε δηλώσεις τους που αναρτούν στα social media, η Αρχή Προστασίας προσωπικών δεδομένων έχει ζητήσει τη σύμβαση για το σύστημα τηλεκπαίδευσης και την έχει λάβει επίσης. Επισημαίνεται ότι αφορά προσωπικά δεδομένα 1,5 εκατομμυρίου ανθρώπων όπως αναφέρει το ΚΙΝΑΛ.

Ειδικότερα σε ανάρτησή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης πριν από λίγο σημειώνει:

«1. Η σύμβαση δεν έχει αναρτηθεί στην Διαύγεια 2. Η υπουργός αρνείται να την προσκομίσει εδώ και μήνες στη Βουλή 3. Η αρχή προστασιας δεδομένων την έχει ζητήσει και δεν την έχει λάβει επίσης. 4. Μιλάμε για προσωπικά δεδομένα 1,5 εκ ανθρώπων. 5. Για plan b ούτε λόγος».

Σε δήλωσή της δε, η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Χαρά Κεφαλίδου χαρακτηρίζει ανέτοιμο για ακόμα μια φορά το υπουργείο Παιδείας και τονίζει σχετικά με την κατάρρευση του Πανελληνίου Σχολικού Δικτύου – Webex:

«Πρώτη ημέρα λειτουργίας του Webex και το σύστημα κατέρρευσε μέσα στις δυο πρώτες ώρες λειτουργίας του. Οι κατά καιρούς διαβεβαιώσεις ετοιμότητας ‘πήγαν περίπατο’ από την πρώτη στιγμή! Πού είναι η αξιοπιστία που παρείχε η σύμβαση με την εταιρεία CISCO;

Πού είναι η ίδια η σύμβαση που ουδέποτε ήρθε στη  Βουλή  αν και  είχε ζητηθεί από όλα τα κόμματα. Από τον περασμένο Μάρτιο το Υπουργείο όφειλε να γνωρίζει τις δυνατότητες και τις αντοχές του συστήματος. Όφειλε να έχει αξιοποιήσει υπάρχουσες μελέτες  στα συρτάρια των αρμόδιων για την αναβάθμιση των υποδομών των σχολικών μονάδων.

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο που κατέρρευσε σήμερα είναι η τρανταχτή απόδειξη της πλήρους ανετοιμότητας της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να αντιμετωπίσει  τα φλέγοντα ζητήματα στην εκπαίδευση. Η εξ αποστάσεως από εδώ και πέρα θα αποτελέσει την κύρια μορφή εκπαίδευσης.

Πρέπει όλοι, και κυρίως η Κυβέρνηση, να σταθούμε στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων που επιβάλλει η πανδημία. Επιτέλους αναζητείται σοβαρότητα από σοβαροφάνεια έχουμε πλεόνασμα!» δηλώνει η κα Κεφαλίδου.

Μάλιστα την ανάρτησή της αναπαρήγαγε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Αντρέας Λοβέρδος με την επισήμανση «Η εποχή θέλει προσοχή! Δείτε όμως και αυτό», καθώς λίγο πριν μετά τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου έδειξε να πείθεται από την επιχειρηματολογία του κ. Πέτσα και απέσυρε προηγούμενη επικριτική για την κυβέρνηση ανάρτησή του γράφοντας: «Δεν είχα υπόψιν μου οτι το πρόβλημα με την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης είναι πανευρωπαϊκό. Μόλις ενημερώθηκα και αποσύρω την σχετική προηγούμενη ανάρτησή μου».