Μπορεί να είναι σχετικά νωρίς ακόμη, ωστόσο και οι δύο υποψήφιοι των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ βγήκαν και μίλησαν στον αμερικάνικο λαό με την σιγουριά του νικητή. Βέβαια για ακόμη μία φορά ο Τραμπ δεν μπόρεσε να αποφύγει τις ακρότητες, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ήταν πιο ήρεμος και τυπικός.

Συγκεκριμένα αντιδράσεις ακόμη και σε διακεκριμένους αμερικάνους δικηγόρους έχει προκαλέσει ο λόγος Τραμπ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε χωρίς αποδείξεις πως κάποιοι θέλουν να στερήσουν τα πολιτικά δικαιώματα των οπαδών του, ενώ μάλιστα δήλωσε ένα κρίσιμο και κομβικό σημείο της καταμέτρησης των ψήφων πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.

«Μια πολύ θλιβερή ομάδα ανθρώπων προσπαθεί να στερήσει τα πολιτικά δικαιώματα των εκατομμυρίων ανθρώπων που ψήφισαν Τραμπ, είπε χαρακτηριστικά ο ρεπουμπλικανός πρόεδρος στη δήλωση που έκανε από τον Λευκό Οίκο.

Την ίδια ώρα και παρά το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα σε αρκετές πολιτείες-κλειδιά που μπορεί να καθορίσουν την έκβαση των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακήρυξε σήμερα τη νίκη του επί του δημοκρατικού αντιπάλου του, του Τζο Μπάιντεν.

«Ειλικρινά, πράγματι νικήσαμε», δήλωσε ο Τραμπ ενώπιον υποστηρικτών του στον Λευκό Οίκο.

Χτύπημα κάτω από την μέση για Τραμπ με ψέματα και συκοφαντίες

Ωστόσο, τα εκλογικά αποτελέσματα από μερικές αμφίρροπες πολιτείες, περιλαμβανομένων της Πενσιλβάνια, του Ουισκόνσιν, του Μίσιγκαν και της Τζόρτζια, εξακολουθούν να μην είναι σαφή και προβολές από μεγάλα δίκτυα και την Edison Research δείχνουν πως ο Τραμπ εξακολουθεί να υπολείπεται των 270 εκλεκτορικών ψήφων που χρειάζεται για να επανεκλεγεί.

Δικηγόροι κατά Τραμπ – Δεν έχουμε ξαναδει κάτι τέτοιο

Ο βετεράνος Ρεπουμπλικανός εκλογικός δικηγόρος Μπεν Γκίνσμπεργκ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις επιθέσεις του Προέδρου Τραμπ σε νόμιμες προσπάθειες καταμέτρησης των ψήφων σήμερα το πρωί, λέγοντας ότι δεν είχε δει ποτέ έναν Πρόεδρο να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο.

«Είναι μια θλιβερή στιγμή για μένα ως εδώ και πολύ καιρό Ρεπουμπλικανός να βλέπω μια κλήση να απολυθεί τόσο πολλοί άνθρωποι», δήλωσε ο Γκίνσμπεργκ. «… Αυτό που είπε ο Πρόεδρος απόψε δεν είναι μόνο άνευ προηγουμένου και δεν έχει μόνο καμία βάση στο νόμο, αλλά είναι πραγματικά κακό για όλους τους άλλους άνδρες και γυναίκες που έχουν ψηφίσει ως Ρεπουμπλικάνοι σήμερα».

Όταν ρωτήθηκε από τον Jake Tapper του CNN, αν είχε δει κάτι τέτοιο από έναν Πρόεδρο, απάντησε: «Όχι, ούτε καν κοντά».

Φαίνεται για ακόμη μία φορά πως ο Ντόναλντ Τραμπ τα κατάφερε και συγκέντρωσε πάνω του όλα τα βλέμματα μιλώντας με υπερβολική σιγουριά, χωρίς ωστόσο να έχουν βάση τα λόγια του.

Μέχρι και ο  βετεράνος Ρεπουμπλικανός εκλογικός δικηγόρος Μπεν Γκίνσμπεργκ εξέφρασε την απογοήτευσή του για τις επιθέσεις του Τραμπ εναντίον της Δικαιοσύνης.

«Αυτό που είπε ο Πρόεδρος απόψε δεν είναι μόνο άνευ προηγουμένου και δεν έχει μόνο καμία βάση στο νόμο, αλλά είναι πραγματικά κακό για όλους τους άλλους άνδρες και γυναίκες που έχουν ψηφίσει ως Ρεπουμπλικάνοι σήμερα», ανέφερε ο βετεράνος δικηγόρος τονίζοντας μάλιστα πως δεν έχει δει ξανά κάτι τέτοιο από Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο Μπάιντεν ήταν αρκετά συγκρατημένος στον λόγο του, εμφανίζοντας όμως μία αισιοδοξία για το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Τζο Μπάιντεν μίλησε με αισιοδοξία για τη Μινεσότα και τη Τζόρτζια, την πρώτη την οποία και κέρδισε.

«Νιώθουμε καλά για το Ουϊσκόνσιν και το Μίσιγκαν και παρά του ότι θα πάρει πολύ χρόνο θα την κερδίσουμε την Πενσυλβάνια» συνέχισε, στέλνοντας με αυτόν τον τρόπο σύνθημα νίκης.

Έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις

Σε κάθε περίπτωση αρκετές δημοσκοπήσεις όπως αυτή του NBC News και της Wall Journal έπεσαν αρκετά έξω στις δημοσκοπήσεις.

Συγκεκριμένα, οι παραπάνω δημοσκοπήσεις έδιναν μέχρι και δέκα μονάδες προβάδισμα υπέρ του Μπάιντεν.

Μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο φαίνεται πως δεν συμβαίνει, καθώς όπως φαίνεται όλα θα κριθούν στην κόψη του ξυραφιού.

Το σίγουρο είναι ότι τα αποτελέσματα θα αργήσουν καθώς περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα προτού ανοίξουν οι κάλπες είτε μέσω πρόωρης ψήφου είτε μέσω επιστολικής και αυτό σημαίνει ότι η καταμέτρηση αργεί.

Τα αποτελέσματα μέχρι τις 10:00 π.μ.

Οι προβολές της Edison Research δείχνουν ότι με κατανεμημένες 433 εκλεκτορικές ψήφους στις 03:05 (10:05 ώρα Ελλάδας), ο Μπάιντεν έχει 220 και ο Τραμπ έχει 213. Χρειάζονται 270 ψήφοι εκλεκτόρων για να εξασφαλισθεί η προεδρία.

Πώς χρωματίζεται ο μετεκλογικός χάρτης

Σύμφωνα με τις προβλέψεις ο Ντόναλτ Τραμπ συγκεντρώνει 213 εκλέκτορες από τις εξής πολιτείες:

Ντόναλντ Τραμπ

Κεντάκι

Αλαμπάμα

Οκλαχόμα

Δυτική Βιρτζίνια

Ιντιάνα

Τενεσί

Άρκανσο

Νότια Ντακότα

Βόρεια Ντακότα

Νότια Καρολίνα

Αλαμπάμα

Κάνσας

Γιούτα

Νεμπράσκα

Μιζούρι

Ουαϊόμινγκ

Μισισίπι

Οχάιο

Φλόριντα

Τέξας

Ο Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει 220 εκλέκτορες από τις πολιτείες:

Βιρτζίνια

Βερμόντ

πρωτεύουσα Ουάσινγκτον

Μέριλαντ

Μασαχουσέτη

Ντέλαγουερ

Νέα Υόρκη

Νιού Τζέρσεϊ

Κονέκτικατ

Κολοράντο

Νέο Μεξικό

Νιου Χάμσαϊρ

Ιλινόι

πολιτεία της Ουάσινγκτον

Όρεγκον

Καλιφόρνια

Μινεσότα

Αϊόβα

Ποιες είναι οι κρίσιμες πολιτείες που θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα

Σε εξέλιξη είναι η καταμέτρηση των ψήφων στις ΗΠΑ, όπου ο Μπάιντεν προηγείται με 1.700.000 ψήφους στη λεγόμενη λαϊκή ψήφο σε εθνικό επίπεδο.

Κρίσιμες πολιτείες που θα αναδείξουν τον νικητή είναι οι  Βόρεια Καρολίνα (15), Τζόρτζια (16), Πενσυλβάνια (20), Ουισκόνσιν (10), Μίσιγκαν (16) στις οποίες ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ποιος από τους δύο υποψήφιους θα επικρατήσει.

Ο Μπάιντεν προηγείται με 224 εκλέκτορες, αλλά ο «μαγικός» αριθμός για τον νικητή είναι οι 270.

Στο μεταξύ ο Τζο Μπάιντεν είπε ότι πρέπει να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος πριν ανακοινωθεί ο νικητής, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του Τραμπ, o oποίος απαντησε με μήνυμα στο Twitter ότι  “θέλουν να μας κλέψουν τις εκλογές, δεν θα τους αφήσουμε. Κερδίζουμε με μεγάλη διαφορά”.