Η Βρετανία γίνεται η επόμενη ευρωπαϊκή χώρα που προχωρά σε δεύτερο εθνικό lockdown, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για τον κοροναϊό.

Με τη χώρα να έχει ξεπεράσει συνολικά το 1 εκατομμύριο κρούσματα, ο Βρετανός ηγέτης παραδέχτηκε ότι το μέχρι στιγμής σύστημα με τα περιοριστικά μέτρα ανά περιοχή δεν αποδείχθηκε αποτελεσματικό, ενώ ομολόγησε ότι το ΕΣΥ (NHS) είναι κυριολεκτικά στα όριά του, ακόμα και σε περιοχές χωρίς πολλά κρούσματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η χώρα μπαίνει και πάλι σε γενική καραντίνα από την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου.

https://twitter.com/BBCBreaking/status/1322618362212634625

Τι θα επιτρέπεται και τι όχι

Τα καταστήματα λιανεμπορίου (πέρα από τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία κτλ), η εστίαση, τα κέντρα διασκέδασης, τα γυμναστήρια και τα κομμωτήρια θα κλείσουν για σχεδόν ένα μήνα.

Η διαφορά με το πρώτο lockdown είναι ότι θα παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια. Οι υπηρεσίες take away θα συνεχίσουν επίσης να λειτουργούν.

Δεν θα επιτρέπονται οι επισκέψεις φίλων κατ’ οίκον, ενώ απαγορεύονται τα ταξίδια και οι μετακινήσεις (πέρα όμως για εργασία, εκπαίδευση και λόγους υγείας)

Θα επιτρέπεται η άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και οι μετακινήσεις από και προς τον χώρο εργασίας, εφόσον ο εργαζόμενος δεν μπορεί να δουλέψει από το σπίτι.

Ακόμη, οι πολίτες θα μπορούν να συναντηθούν με ένα άτομο που δεν μένει σπίτι τους σε εξωτερικό χώρο και να κάτσουν στο ίδιο παγκάκι!