Σημαντικά πιέζεται τις τελευταίες μέρες το ΕΣΥ, καθώς εκτός από τα κρούσματα που έφτασαν χτες τα 1.547, έχουν αυξηθεί ραγδαία και οι νοσηλευόμενοι, οι οποίοι αγγίζουν τους 1.000 σε όλη την επικράτεια.

Ταυτόχρονα οι διασωληνωμένοι από κοροναϊό στη χώρα μας παραμένουν πάνω από 100 (συγκεκριμένα 108), ενώ οι εισαγωγές σε νοσοκομεία το τελευταίο 24ωρο είναι περισσότερες από ποτέ.

Οι λοιμωξιολόγοι γνωρίζουν ότι για να σταματήσει η διασπορά του κοροναϊού κυρίως στην Βόρεια Ελλάδα που είναι και αυτή τη στιγμή το επίκεντρο του ιού, αλλά και για να προφυλαχτεί το ΕΣΥ για τον δύσκολο μήνα που έρχεται, πρέπει να ληφθούν μέτρα όσο το δυνατόν συντομότερο.

Παγώνη: Έχει καλυφθεί το 70 με 75% των ΜΕΘ σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Έχει καλυφθεί το 70 με 75 % των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας για κοροναϊό στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη δήλωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

«Τα κρούσματα είναι πολλά, η κατάσταση είναι οριακή» ανέφερε, σχολιάζοντας τα 1.547 κρούσματα του κοροναϊό που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο ΕΟΔΥ. Επισήμανε ωστόσο στον ΑΝΤ1 ότι δεν πρέπει να οδηγηθεί η χώρα σε γενικό lockdown αλλά σε τοπικά lockdown.

Όπως εξήγησε ο ιός διασπείρεται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου υπάρχει συγχρωτισμός, στα εστιατόρια με δυνατή μουσική όπου οι θαμώνες υποχρεούνται να μιλάνε δυνατά, και στις πλατείες.

Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι εισαγωγές

Από την πλευρά της η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, δήλωσε πως είναι πολύ δύσκολη η ιχνηλάτηση γιατί τα κρούσματα πλέον είναι πάρα πολλά.

«Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον ρυθμό δεν θα αντέξουμε. Έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι εισαγωγές», ανέφερε.

Παράλληλα, ανέφερε πως σαφώς και υπάρχει συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όμως στα λεωφορεία υπάρχουν παράθυρα και αλλάζει ο αέρας, ενώ στα μπαρ που είναι κλειστοί οι χώροι αυτό δεν συμβαίνει. Επίσης, τόνισε πως ο ιός αποδεδειγμένα κολλάει πολύ λιγότερο όταν φοράμε μάσκα.