Ογδόντα χρόνια μετά από την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι τοίχοι των υπογείων του κτιρίου της οδού Κοραή 4, του γερμανικού Φρουραρχείου, της Κομαντατούρ, «μιλούν» ακόμα.

Εξ’ αφορμής της σημερινής εθνικής εορτής, η «Κοινωνία Ώρα MEGA» και η Νέτη Φίλια βρέθηκαν στην ιστορική «γωνιά» της πόλης.

Τα υπόγεια του κτιρίου της Εθνικής Ασφαλιστικής που επιτάχθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις λειτούργησαν ως κρατητήρια.

Τα καταφύγια που βρίσκονται έξι μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης ήταν θωρακισμένα με βαριές συμπαγείς σιδερένιες πόρτες και διπλά σιδερένια παραθυρόφυλλα προς τους φωταγωγούς.

Από τα κελιά του Φρουραρχείου πέρασαν χιλιάδες άνθρωποι για διάφορα παραπτώματα από τροχαία δυστυχήματα και παράβαση του ορίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τις νύχτες μέχρι αγορανομικές παραβάσεις, κλοπές και συμμετοχή σε διαδηλώσεις ή αντιστασιακές ενέργειες.

Οι επιγραφές

Σε πολλές επιγραφές συναντά κανείς την ανάγκη των κρατουμένων για νερό καθώς η στέρηση νερού και φαγητού ήταν από τις πιο συνηθισμένες μεθόδους άσκησης πίεσης παρόλο που στο χώρο υπήρχαν δεξαμενές.

Όπως ανέφερε ο ξεναγός Κωνσταντίνος Χατζηεργάτης, πρόκειται για έναν αρκετά ενδιαφέροντα χώρο, τον οποίο χαρακτήρισε μέρος «ιστορικής μνήμης».

Παράλληλα, όπως τόνισε, τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από