Η τουρκική λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ, με την ισοτιμία της να διαμορφώνεται πέρα από τις 8,1 λίρες ανά δολάριο.

Οι εντάσεις στις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, η διένεξή της με τη Γαλλία, η διαμάχη της με την Ελλάδα για τα θαλάσσια δικαιώματα και η συγκρατημένη νομισματική πολιτική στήριξης της κεντρικής τράπεζας έχουν επηρεάσει αρνητικά τη λίρα.

«Θα ήταν δύσκολο για την τουρκική κεντρική τράπεζα να παραδεχτεί πιο καθαρά ότι δεν θέλει να λάβει οποιαδήποτε μέτρα για να σταθεροποιήσει τις προοπτικές του πληθωρισμού και τη λίρα απέναντι σε πολιτική πίεση» δήλωσε αναλύτρια της Commerzbank σε σημείωμά της.

«Οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις και η απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ επιτείνουν περαιτέρω το αρνητικό κλίμα για τη λίρα» πρόσθεσε.

Στο χείλος του γκρεμού

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και το καθεστώς Ερντογάν δεν θα μπορεί να εμποδίσει για πολύ ακόμα την κατρακύλα.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας πούλησαν τη Δευτέρα τουλάχιστον 800 εκατ. δολάρια σε μια προσπάθεια να εμποδίσουν τη συντριβή της τουρκικής λίρας, την ώρα που τα πραγματικά συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής τράπεζας της χώρας είναι αρνητικά και επομένως δεν υπάρχουν άλλες άμυνες.

Πλέον δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Τουρκία βιώνει μία συναλλαγματική κρίση πολύ χειρότερη από του 2018, όταν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ είχαν φτάσει στα άκρα με αφορμή την υπόθεση φυλάκισης του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον. Αναλυτές σημειώνουν ότι σήμερα τα μέτωπα είναι πολλαπλά ενώ η πιθανότητα εκλογής του Τζο Μπάιντεν αυξάνει τον κίνδυνο επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ.