Σε «θαύμα» αποδίδει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το γεγονός ότι δεν υπήρξαν θύματα από τη σύγκρουση του ναρκοθηρευτικού πλοίου «Καλλιστώ» με το εμπορικό φορτηγό πλοίο Maersk Launceston.

Απορίας άξιον

Μάλιστα ο κ. Πέτσας χαρακτηρίζει «δεύτερο θαύμα» αν γίνει κατορθωτή η ρυμούλκηση του σκάφους του Πολεμικού Ναυτικού πίσω στο ναύσταθμο, ενώ εκφράζει την απορία του για το πως δεν έγινε αντιληπτό το ελληνικό πολεμικό σκάφος από τον πλοίαρχο του εμπορικού φορτηγού με αποτέλεσμα το δεύτερο να εμβολίσει το πρώτο.

«Κατ’ αρχάς είναι ένα θαύμα ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και θα είναι ένα δεύτερο θαύμα αν καταφέρουμε να ρυμουλκήσουμε το σκάφος του Πολεμικού μας Ναυτικού πίσω στον ναύσταθμο. Είναι πραγματικά απορίας άξιον πώς έγινε αυτό το περιστατικό, πώς ένα φορτηγό πλοίο πορτογαλικής σημαίας με Πολωνό πλοίαρχο δεν είδε το δικό μας πολεμικό σκάφος και στην ουσία έπεσε πάνω του, σχεδόν ανέβηκε πάνω του, με αποτέλεσμα το πίσω μέρος του πλοίου να έχει καταστραφεί» δήλωσε ο κ. Πέτσας σε συνέντευξή του στο newsit.gr και προσθέτει:

«Κάνουμε  προσπάθειες να στεγανοποιήσουμε το πλοίο και να το ρυμουλκήσουμε στον ναύσταθμο. Ήταν 27 άτομα πάνω στο πλοίο. Τα 4 έχουν μείνει για να συνδράμουν τις προσπάθειες ρυμούλκησης, τα υπόλοιπα 23 βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Οι 2 φέρουν κάποια τραύματα, οι υπόλοιποι είναι καλά στην υγεία τους».

Σοβαρό περιστατικό

«Η σημερινή σφοδρή σύγκρουση του εμπορικού πλοίου «MAERSK LAUNCESTON» με το ναρκοθηρευτικό «Καλλιστώ» του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί ένα σοβαρό περιστατικό», σχολίασε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριος Σαντορινιός.

Σε δήλωσή του ο κ. Σαντορινιός ευχήθηκε  οι τραυματίες να έχουν ταχεία ανάρρωση και όλοι οι επιβαίνοντες να είναι καλά στην υγεία τους.

Χαρακτήρισε σημαντική στην αποτροπή μιας χειρότερης έκβασης την συνεισφορά των στελεχών του Λιμενικού Σώματος που έσπευσαν στο σημείο της πρόσκρουσης και συνέβαλλαν στην περισυλλογή των ναυαγών.

Ενημέρωση από τους αρμόδιους

«Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε πρωταρχική ανάγκη την ασφαλή μεταφορά του πλοίου και την ενίσχυση της αντιρρυπαντικής διαδικασίας με περισσότερες δυνάμεις. Η περιοχή του Πειραιά και της Ψυτάλλειας δεν αντέχει άλλη επιβάρυνση σε θαλάσσια ρύπανση.

Περιμένουμε αρμοδίως ενημέρωση για την πορεία των εν λόγω ενεργειών, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το περιβάλλον και να νιώσει ασφαλής η τοπική κοινωνία. Αναμένουμε ακόμη την άμεση διευκρίνιση των αιτιών της σύγκρουσης, έτσι ώστε να μην μείνει τίποτα αναπάντητο που να επηρεάζει την ασφαλή ναυσιπλοΐα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας», καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο κ. Σαντορινιός.