Δραματική είναι η άνοδος των κρουσμάτων στη Γαλλία, η οποία ανακοίνωσε σήμερα περισσότερα από 52.000 κρούσματα κοροναϊού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των υγειονομικών αρχών, οι νέες μολύνσεις έφτασαν στις 52.010, το τελευταίο 24ωρο.

Πρόκειται για την πρώτη χώρα στην Ευρώπη η οποία ξεπερνά τα 50.000 κρούσματα, παρά τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί.

Μία ημέρα πριν, η χώρα κατέγραψε περισσότερες από 45.000 νέες μολύνσεις, αφού έσπασε την Παρασκευή το φράγμα του ενός εκατομμυρίου κρουσμάτων, από την εμφάνιση της Covid-19.

Με τα νέα κρούσματα το σύνολο των μολύνσεων φθάνει τα 1.138.507 με τη Γαλλία να προηγείται πλέον της Αργεντινής και της Ισπανίας και να ανεβαίνει στην πέμπτη θέση σε αριθμό μολύνσεων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, την Ινδία, τη Βραζιλία και τη Ρωσία.

116 νεκροί

Ο αριθμός των νεκρών από τη νόσο ανήλθε στους 116 σήμερα, με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων από την αρχή της πανδημίας να βρίσκεται στους 34.761, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Υγείας της Γαλλίας.

Τα γαλλικά νοσοκομεία εκπέμπουν SOS με τον αριθμό των ασθενών στις ΜΕΘ να ανέρχεται αυτή τη στιγμή σε 2.441 σε σύγκριση με περίπου 400 στα τέλη Αυγούστου.

«Η εξάπλωση της επιδημίας δεν έχει τελειώσει. Θα μας περιμένουν δύσκολοι καιροί» είχε δηλώσει το Σάββατο ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.

Προς παράταση η κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Με την κατάσταση να γίνεται όλο και πιο δυσχερής η γαλλική Εθνοσυνέλευση ψήφισε σήμερα, σε πρώτη ανάγνωση, την παράταση έως τις 16 Φεβρουαρίου στη Γαλλία της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, ένας ειδικό καθεστώς που επιτρέπει στην κυβέρνηση να εφαρμόσει περιορισμούς ενώπιον της κρίσης Covid-19.

Το νομοσχέδιο, που εγκρίθηκε με 71 ψήφους υπέρ έναντι 35 κατά, αναμένεται στη Γερουσία την Τετάρτη, για να πάρει το οριστικό πράσινο φως στις αρχές Νοεμβρίου.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη Άνοιξη, η αντιπολίτευση, της αριστεράς όπως και της δεξιάς, ύψωσε τους τόνους στο κοινοβούλιο, εκφράζοντας ανησυχία για το γεγονός ότι «τίθενται μεταξύ παρενθέσεων οι ατομικές ελευθερίες» από αυτή την «ατομική βόμβα» της κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης τέθηκε σε ισχύ μέσω διατάγματος πριν από μία εβδομάδα, όμως προκειμένου να παραταθεί περάν του ενός μήνα είναι απαραίτητο ένα νομοσχέδιο. Μπορεί να αρθεί πρόωρα σε περίπτωση βελτίωσης των δεδομένων.

Όμως, οι προοπτικές είναι ζοφερές: ο απολογισμός θα «επιδεινωθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, ό,τι κι αν κάνουμε», λόγω της δυναμικής της επιδημίας, διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν.

Ο ίδιος ευχήθηκε να επικρατήσει «εθνική ενότητα», κάτι το δύσκολο εντός της Εθνοσυνέλευσης.

«Δεν είναι ένα κείμενο πεποιθήσεων», αλλά «ένα κείμενο ευθύνης που μας επιτρέπει να προστατεύσουμε ενεργά τους Γάλλους σε αυτήν την περίοδο που θα είναι μακρά και δύσκολη», υπογράμμισε.