Η γαλλική προεδρία κατήγγειλε τις «απαράδεκτες» δηλώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έθεσε υπό αμφισβήτηση την «ψυχική υγεία» του γάλλου ομολόγου του, Εμανουέλ Μακρόν, λόγω της συμπεριφοράς του προς τους μουσουλμάνους.

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές» σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ανακοίνωσε, δε, πως το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με τον Μακρόν για να συζητήσει την κατάσταση.

Οι εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν

Αφορμή για την κίνηση του Παρισιού που αποτυπώνει την κακή σχέση που διατηρούν οι δύο χώρες αποτέλεσαν οι δηλώσεις του Ερντογάν, ο οποίος σχολίασε ότι ο Μακρόν χρειάζεται «ψυχιατρική θεραπεία» εξαιτίας της εχθρότητάς του απέναντι στο Ισλάμ.

Μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος, ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Τι να πει κανείς για έναν ηγέτη χώρας που συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο σε εκατομμύρια πολιτών του που ανήκουν σε διαφορετικό θρήσκευμα. Πρώτα από όλα ότι χρειάζεται να ελεγχθεί η νοητική του κατάσταση» ανέφερε, σύμφωνα με το Anadolu.

Σημειώνεται ότι ο γάλλος πρόεδρος είχε ανακοινώσει ότι θα εντατικοποιηθούν οι ενέργειες κατά του ριζοσπαστικού ισλάμ, μετά τον αποκεφαλισμό του καθηγητή, Σαμουέλ Πατί.

Η απάντηση του Παρισού

Σηκώνοντας το γάντι, το Παρίσι σημείωσε «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί»

Το Ελιζέ επισήμανε, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».