Επαληθεύτηκαν οι εφιαλτικές προβλέψεις των ειδικών για ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Συγκεκριμένα αρκετοί λοιμωξιολόγοι εδώ και περίπου ένα μήνα τονίζουν πως ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων δεν αποκλείεται να φτάσει τα 1.000 αν δεν προσέξουμε.

Χτες η χώρα μας έφτασε μία ανάσα πριν τα 1.000 κρούσματα, καθώς καταγράφηκαν 882 κρούσματα, νούμερο υπερδιπλάσιο από αυτά που είχαμε προ ημερών.

Ωστόσο πλέον το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Αττική, η οποία παραμένει σταθερή με 290 κρούσματα, αλλά οι υπόλοιπες περιοχές, όπως η Θεσσαλονίκη η οποία χτες είχε 188 διαγνώσεις.

Στο επίκεντρο του κοροναϊού είναι και οι Σέρρες με 65 κρούσματα, τα Ιωάννινα με 23, η Καστοριά με 15 και η Κοζάνη και το Ηράκλειο Κρήτης με 10 κρούσματα η κάθε πόλη.

Τα στοιχεία που τρομάζουν

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων τρομάζει, καθώς μέσα σε τρεις μέρες έχουμε 2.414 κρούσματα, ενώ από την αρχή του μήνα η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν σπάσει το φράγμα των 10.000 κρουσμάτων, με 9.761 διαγνώσεις.

Εκτός αυτού, το πρόβλημα είναι πως από τα 826 εγχώρια κρούσματα κοροναϊού που καταγράφηκαν χθες, εντοπίζονται σε 42 περιφερειακές ενότητες της χώρας.

Από αυτά, τα 290 επιβεβαιώθηκαν στην Αττική και τα 188στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα είναι ξεκάθαρο πως οι νέοι οδηγούν την πανδημία, καθώς περίπου το 50% από τις νέες διαγνώσεις βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 18 και 39 ετών.

Σε κάθε περίπτωση οι παραπάνω αριθμοί κάνουν εύκολα κατανοητό πως η Ελλάδα είχε φύγει από το μονοπάτι της… σωστής διαχείρισης του φονικού ιού και πως παρά το γεγονός ότι υπήρχαν ήδη μέτρα σε ισχύ, αυτά δεν απέδιδαν το αναμενόμενο.

Τα μέτρα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε νέο του διάγγελμα χτες προς τους πολίτες, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των ημερών, που επιβάλουν νέα μέτρα.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του επεσήμανε πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας βρίσκεται σε έξαρση σε Ελλάδα και Ευρώπη, και τόνισε πως οι επόμενοι μήνες προβλέπονται δύσκολοι.

Ωστόσο, επεσήμανε πως το γενικό lockdown δεν είναι επιλογή και θα τεθούν σε ισχύ νέα, «πιο έξυπνα» – όπως χαρακτηριστικά είπε – μέτρα.

Όπως ανακοίνωσε από τις 06:00 του Σαββάτου, στις περιοχές που είναι στο «πορτοκαλί», δηλαδή το επίπεδο κινδύνου 3, και το «κόκκινο», επίπεδο κινδύνου 4, θα επιβληθεί απαγόρευσης κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες αλλά και καθολική χρήση μάσκας.

Συγκεκριμένα, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλους – πλην όσων εργάζονται – από τις 00:30 έως τις 05:00.

Όσον αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας ο πρωθυπουργός σημείωσε πως απαιτείται καθώς «ο κοροναϊός καραδοκεί παντού, χωρίς να περιμένει στην είσοδο ενός καταστήματος».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε πως θα ενισχυθούν οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων, ενώ προανήγγειλε και περαιτέρω επέκταση της τηλεργασίας.

Κυκλοφορία μόνο με χαρτί εργοδότη

Οι μετακινήσεις μετά τα μεσάνυχτα θα επιτρέπονται, όπως προαναφέρθηκε, μόνο με χαρτί εργοδότη που θα κατατίθεται στην ΕΡΓΑΝΗ.

«Το μόνο έγγραφο που θα υπάρχει είναι οι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ ότι εργάζεται κι ότι τον απασχολεί η επιχείρηση» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προσθέτοντας πως «μετά τις 12 έως τις 5 το πρωί, θα επιτρέπεται η μετακίνηση και σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας».

Ποιες περιοχές είναι στο «πορτοκαλί» και ποιες στο «κόκκινο»

Είναι σχεδόν 20 οι περιοχές, οι οποίες κατατάσσονται στο επίπεδο 3 στον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας.

Συγκεκριμένα πρόκειται για:

· Ανατολική Αττική

· Βόρειος Τομέας Αθηνών

·Δυτική Αττική

·Δυτικός Τομέας Αθηνών

·Νήσοι Αττικής

Επίσης:

· Νότιος Τομέας Αθηνών

· Κεντρικός Τομέας Αθηνών

·Πειραιάς

· Αχαΐα

· Βοιωτία

Ακόμη:

· Ηράκλειο

· Θεσσαλονίκη

· Θήρα

·Ιωάννινα

·Καρδίτσα

Επιπλέον:

· Ζάκυνθος

·Κέα-Κύθνος

· Λάρισα

· Λέσβος

·Μύκονος

Και, τέλος: 

·Πέλλα

·Σάμος

·Σέρρες

·Τρίκαλα

Στο επίπεδο 4 βρίσκονται η Κοζάνη και η Καστοριά, στις οποίες έχουν επιβληθεί περισσότερα περιοριστικά μέτρα.

Όλα τα μέτρα για το επίπεδο 3

 Εάν δεν εφαρμοστούν τα μέτρα θα φτάσουμε τα 2000 κρούσματα

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ιορδάνη Χασαπόπουλο και Ανθή Βούλγαρη μίλησε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο μέτωπο του κοροναϊού, και ο κ. Σταύρος Μπαλάσκας, συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., αναφορικά με το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα.

«Στο ρεβεγιόν, όταν καλέσετε ακόμα και ένα ζευγάρι, δεν ξέρετε αν ο διπλανός σας είναι ασυμπτωματικός. Εάν δεν εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα, μπορεί να φτάσουμε και στα 1500 και τα 2000 κρούσματα. Αν φτάσουμε αυτόν τον αριθμό θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία», ανέφερε η κ. Παγώνη.

«Τώρα γίνονται πάρα πολλά τεστ, και σωστά γίνονται. Ο κόσμος αρκετά έχει τρομάξει. Έχει θορυβηθεί. Θα εφαρμόσει νομίζω τα μέτρα, γιατί η νεολαία αρχίζει και συνειδητοποιεί την κατάσταση. Ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι από 18 έως 39 ετών», σημείωσε η ίδια.

Στην εκπομπή μίλησε και ο Σταύρος Μπαλάσκας, συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ., αναφορικά με το πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα στις «πορτοκαλί» και «κόκκινες» περιοχές.

«Οι αρνητές θα συλλαμβάνονται. Τα πράγματα άλλαξαν. Είναι ένα μεγάλο υγειονομικό θέμα. Ακούσαμε τα νέα μέτρα. Θα γίνονται προσαγωγές και θα έχουμε αυτόφωρα. Συνιστώ στους νέους να μην μαζεύονται στις πλατείες. Τα πράγματα έχουν αγριέψει. Έχουμε να κάνουμε με την υγεία του κόσμου. Εμείς θα δουλεύουμε χωρίς ρεπό, χωρίς ημερήσιες αναπαύσεις, χωρίς άδειες. Δεν γνωρίζω πώς θα μπορεί να μετακινηθεί κάποιος. Θα επανέρθουν νομίζω τα sms ή θα πρέπει να έχει κάποιο χαρτί που δικαιολογεί την παρουσία του έξω. Σε άλλη περίπτωση θα γίνονται προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα. Θα σκληρύνει πολύ η κατάσταση», είπε ο κ. Μπαλάσκας.

Σχετικά με το αν θα χρειάζεται μήνυμα ή κάποιο έγγραφο για να βγούμε έξω μετά τις δώδεκα, ο ίδιος σημείωσε ότι «Σήμερα νομίζω θα γίνει ανακοίνωση και θα υπάρξουν διευκρινήσεις για όλα αυτά. Το θέμα θα είναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, γιατί πλέον κανείς δεν θα μπορεί να κυκλοφορεί χωρίς μάσκα. Εκεί θα υπάρχουν πρόστιμα και παραβάτες».

Θα περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων σε 15 μέρες μετά τα νέα μέτρα

«Στην πρώτη φάση της πανδημίας είχαμε δει απόλυτη σύγκλιση των αστυνομικών με τους πολίτες και μια αγαστή συνεργασία. Διότι έχει να κάνει με την υγεία», πρόσθεσε ο κ. Μπαλάσκας.

«Σε 15 ημέρες από αύριο που θα βάλουμε μάσκες, θα περιμένουμε μείωση των κρουσμάτων. Η πλειοψηφία του κόσμου έχει συνειδητοποιήσει τι μας περιμένει. Εμείς δε στα νοσοκομεία το έχουμε συνειδητοποιήσει πλήρως. Για να φτάσουν τα κρεβάτια πρέπει να έχεις και προσωπικό», τόνισε από την πλευρά της η κ. Παγώνη.