Η Μαντώ Μαυρογένους με ένα λουλούδι στο μαντίλι που τυλίγει τα μαλλιά της. Ο Μακρυγιάννης με τα απομνημονεύματα στο ένα χέρι και το σπαθί στο άλλο. Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός με το λάβαρο υψωμένο, ο Καποδίστριας με τον σωματοφύλακά του, ο Ρήγας  Βελεστινλής γράφει τη Χάρτα κι ο Δράμαλης έφιππος – «παρακολουθούν» την πυρπόληση μιας τουρκικής ναυαρχίδας αλλά και ένα γλέντι σε ένα ελληνικό στρατόπεδο με χορούς και σουβλιστά αρνιά.

Ολες τούτες οι προσωπικότητες που συνδέονται με την Ελληνική Επανάσταση είναι οι πρωταγωνιστές μιας πρωτότυπης έκθεσης με PLAYMOBIL που φέρει τον τίτλο  «Το ’21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL». Και μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στον εξώστη του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου – το οποίο και τη σχεδίασε σε συνεργασία με ομάδα συλλεκτών και με τη στήριξη της PLAYMOBIL Hellas – περιοδεύει σε  τρία μουσεία του δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς και συγκεκριμένα στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού στη Σπάρτη και εν συνεχεία στο Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Ν.& Σ. Τσαλαπάτα στον Βόλο και στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου.

Περίπου 1.400 ανθρωπάκια και ζωάκια της PLAYMOBIL έχουν μεταμορφωθεί σε πρωταγωνιστές ή ανώνυμους συμμετέχοντες της Ελληνικής Επανάστασης και συνθέτουν τα 24 διοράματα – όπως ονομάζονται οι συνθέσεις με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των οποίων ασχολήθηκαν οι Γιώργος Αγγελίδης, Ντένης Βαγγόπουλος, Αγγελος Γιακουμάτος και Βασιλική Φατή – και τις 90 μεμονωμένες μορφές της έκθεσης τον σχεδιασμό και την υλοποίηση των οποίων υπογράφει ο Στέλιος Μυλωνάς, τα οποία και αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα της έκθεσης.

Ανάμεσα σε όσα θα δουν μικροί και μεγάλοι στα μουσεία του ΠΙΟΠ είναι την ώρα που έξω από τα τείχη του κάστρου της Τριπολιτσάς μαίνεται η μάχη και ο Κολοκοτρώνης συντονίζει τις δυνάμεις των Ελλήνων, μια χανούμισσα που χορεύει μπροστά σε έναν Τούρκο στα ενδότερα του κάστρου, τη στιγμή που ορκίζονται οι ιδρυτές της Φιλικής Εταιρείας, την Εξοδο του Μεσολογγίου, αλλά και τη φυγή των Παργινών. Στιγμιότυπα της Ιστορίας που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ελληνικής Επανάστασης, που όμως ενέχουν και την καθημερινή διάσταση των γεγονότων. Και μέσα από αυτής της κλίμακας το εγχείρημα – το μεγαλύτερο που έχει γίνει σε τέτοια έκταση εντός κι εκτός συνόρων – οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στον χρόνο και με εύληπτο τρόπο να «διαβάσουν» πολλά κεφάλαια της Ελληνικής Επανάστασης.

info

H έκθεση «Το ‘21 αλλιώς: Η Ελληνική Επανάσταση με φιγούρες και διοράματα PLAYMOBIL» στο Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού, Οθωνος και Αμαλίας 129, Σπάρτη, έως τις 17 Ιανουαρίου 2021