Η ελληνική κυβέρνηση με βάση τις αρχές και το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο θα υπερασπιστεί και την κυριαρχία της χώρας μας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τον πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis, κοντά στο Καστελλόριζο.

«Δε φοβόμαστε τίποτα, είμαστε έτοιμοι για όλα» ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου.

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης βρίσκεται εκτός από την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στην Τουρκία και το εμπάργκο όπλων, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι κατα την σύνοδο κορυφής ήταν ομόφωνη η αξίωση των ευρωπαίων εταίρων, η Άγκυρα, να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες σε Μεσόγειο και Βαρώσια.

Η ΕΕ επαναβεβαίωσε εξάλλου την πρόθεσή της να ενεργοποιήσει τα άρθρα για την επιβολή κυρώσεων. «Εχει τεθεί ο σπόρος για ευρωπαϊκή πολιτική αποτροπής » τόνισε χαρακτηριστικά.

Εχει δοθεί χρόνος στην Τουρκία μέχρι το Δεκέμβριο, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνει συνολική αξιολόγηση της συμπεριφοράς της Τουρκίας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την Γαλλογερμανική σύσταση προς την Τουρκία είπε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση και πριν το Δεκέμβριο.