Την απαράδεκτη συμπεριφορά του νεοναζί ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγού, στηλιτεύει ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου,  Νταβίντ Σασόλι.

Πιο συγκεκριμένα στέκεται στους «απαράδεκτους δημόσιους χαρακτηρισμούς» του Γιάννη Λαγού, κατά της Άννας-Μισέλ Ασημακοπούλου και του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Ο κ. Βέμπερ,  διαμαρτύρεται για την «απαράδεκτη συμπεριφορά του Γιάννη Λαγού προς την Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, μέλος της ομάδας του ΕΛΚ, στη διάρκεια ανταλλαγής email για τη δίκη της Χρυσής Αυγής».

Στην επιστολή του, αναφέρει:

«Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στην απαράδεκτη συμπεριφορά ενός μη συνδεδεμένου μέλους, του κ. Ιωάννη Λαγού, προς το μέλος της Ομάδας του ΕΛΚ, κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, που πραγματοποιήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2020, για τη δίκη του ελληνικού νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ο κ. Λάγος απευθύνθηκε δημόσια στην κ. Ασημακοπούλου με προσβλητικά σχόλια που βασίζονταν στον ισχυρισμό της συμμετοχής της σε αυτό που ο κ. Λαγός καθόρισε σαν μια πολιτική «συνωμοσία εναντίον των μελών της Χρυσής Αυγής.

Επιπλέον, στην ομιλία του στην ολομέλεια στις 5 Οκτωβρίου 2020, ο κ. Λαγός τόλμησε να κατηγορήσει την Ομάδα του ΕΛΚ, ισχυριζόμενος πως κοροϊδεύει τη δημοκρατία και αποκάλεσε τον πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά «πολιτικό απόβρασμα» για το ρόλο που έπαιξε ώστε να βρεθεί το νεοναζιστικό κόμμα της Χρυσής Αυγής ενώπιον της δικαιοσύνης.

Αυτές οι παρατηρήσεις υπερέβησαν τα όρια του υπεύθυνου πολιτικού λόγου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο. Επιπλέον, η συμπεριφορά του κ. Λαγού είναι ακόμη πιο ακατάλληλη, στο φως της απόφασης που ανακοινώθηκε στις 7 Οκτωβρίου 2020 από το Εφετείο Αθηνών, το οποίο καταδίκασε το ελληνικό νεοναζιστικό κόμμα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ανέκαθεν αποφασισμένο να υπερασπιστεί με αποφασιστικότητα τη δημοκρατία ενάντια στον φασισμό και αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά δεν μπορεί να συνδεθεί με τις αξίες μας. Επομένως, σύμφωνα με το άρθρο 175 του Κανονισμού μας, σας ζητώ να προβείτε στις κατάλληλες ενέργειες ώστε αυτή η αξιοθρήνητη συμπεριφορά να μην επαναληφθεί ξανά» καταλήγει ο Βέμπερ.

Δείτε εδώ την επιστολή.