Ο Δήμος Πειραιά,  με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία, με σύνθημα «Δυσλ3ξία – Θείο Δώρο»,  που τιμάται τον Οκτώβριο, φωταγώγησε χθες, σε συμβολικό μπλε-τιρκουάζ το Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

Σκοπός της δράσης ήταν  η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη δυσλεξία, καθώς και η ενθάρρυνση της προσπάθειας των  δυσλεξικών να ξεπεράσουν τις δυσκολίες τους.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας  Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία,  φωταγωγήθηκαν αξιοθέατα σε διάφορες πόλεις της χώρας, όπως το  σιντριβάνι της Ομόνοιας στον Δήμο Αθηναίων, ο Λευκός Πύργος στον  Δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ και άλλοι Δήμοι φωταγώγησαν το Δημαρχιακό τους Μέγαρο.

Την πρωτοβουλία  για τη συμβολική αυτή κίνηση είχε η Βουλευτής Κυκλάδων κα Κατερίνα Μονογυιού και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε :

«To  Δημοτικό Θέατρο Πειραιά φωταγωγήθηκε χθες το βράδυ, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Ευαισθητοποίησης για τη Δυσλεξία, που έχει θεσπιστεί να τιμάται την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Με τον συμβολικό αυτό τρόπο δίνουμε κι εμείς το μήνυμα ότι η δυσλεξία που αποτελεί μια μαθησιακή δυσκολία δεν θα πρέπει να αποθαρρύνει τους πάσχοντες. Η γνώση, η κατανόηση, η αποδοχή, η ενθάρρυνση και η υποστήριξη είναι τα βήματα για την αντιμετώπισή της.

Έχει αποδειχθεί ότι πολλά δυσλεκτικά άτομα διακρίνονται για την ιδιαίτερη ευφυΐα τους και δεν αποτελεί εμπόδιο για την επιτυχία τους στο στίβο της ζωής και της γνώσης μια προσωρινή μαθησιακή δυσλειτουργία.  Το μήνυμά μας  λοιπόν είναι αισιόδοξο και θα ήθελα να συγχαρώ την κα Μονογυιού και τον Πανελλήνιο  Σύλλογο  Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής, γι΄ αυτή την όμορφη πρωτοβουλία».

Η Βουλευτής Κυκλάδων κα  Κατερίνα Μονογυιού,  σε δήλωσή της,  ανέφερε:

«Στόχος είναι να αντιμετωπίζονται δίκαια και να νιώθουν υπερήφανα τα παιδιά με δυσλεξία και διάσπαση προσοχής, όπως επίσης και οι οικογένειές τους.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω  ιδιαίτερα  τον Δήμο Πειραιώς και τη Δημοτική του Αρχή η οποία είναι γνωστή για την ευαισθησία που επιδεικνύει  και την  ενεργή της πολιτική ίσων ευκαιριών στη μόρφωση για ανθρώπους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες. Ήταν από τις πρώτες που ανταποκρίθηκαν και το αποτέλεσμα της προσπάθειάς της ήταν πράγματι εύστοχο, αλλά και  θεαματικό. Είναι καθήκον μας να ενεργούμε για το σπάσιμο της απομόνωσης και των ανισοτήτων».

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής  κ. Κωνσταντίνος  Μπακιρτζής, σε δήλωσή του, μεταξύ άλλων,  επεσήμανε :

«Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε, μέσα από την καρδιά μας, τον Δήμο Πειραιά για την πολύτιμη συμμετοχή του στην μεγάλη προσπάθεια ευαισθητοποίησης των πολιτών μας στην ειδική μαθησιακή δυσκολία, την δυσλεξία».

Ο κ. Μπακιρτζής ανέφερε επίσης ότι «η άγνοια μας προκαλεί την άδικη και καταστροφική αρνητική κριτική που καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των παιδιών», επισημαίνοντας παράλληλα ότι η δυσλεξία είναι θείο δώρο, μόνον όμως όταν γνωρίζουμε την ύπαρξή της και την αντιμετωπίζουμε έγκαιρα και σωστά.

Την κοινωνική αυτή δράση στήριξαν, ο εφευρέτης-καθηγητής κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Δυσλεξίας και Διάσπασης Προσοχής και ο Πρόεδρός του κ. Κωνσταντίνος Μπακιρτζής, η Πρόεδρος της Ένωσης Συμμετεχόντων σε Ολυμπιακούς Αγώνες κα Βούλα Κουζομπόλη, ο

πρωταθλητής της κολύμβησης κ. Σπύρος Γιαννιώτης και ο καλλιτέχνης κ. Πάνος Μουζουράκης.

Video από τη φωταγώγηση του Δημοτικού Θεάτρου: https://bit.ly/2SBQCo0