Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες. Σε λίγη ώρα, εκτός απροόπτου, ολοκληρώνονται οι αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τα ελαφρυντικά που ζητούν οι εντολείς τους.

Αμέσως μετά, αφού διακόψει για να διασκεφθεί το δικαστήριο, θα ανακοινωθεί η απόφασή του επί των σχετικών αιτημάτων των κατηγορουμένων.

Εκτιμάται λοιπόν ότι σήμερα το δικαστήριο θα ανακοινώσει τις ποινές και πως η 456η συνεδρίαση -πιθανότατα την Δευτέρα- θα είναι η πλέον κρίσιμη για τους καταδικασθέντες, καθώς τότε θα κριθεί το ζήτημα της φυλάκισης.

Υπενθυμίζεται πως από τους 68 κατηγορούμενους στη δική της Χρυσής Αυγής, οι 57 κρίθηκαν ένοχοι, είτε για διεύθυνση είτε για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, αλλά και κάποιοι εξ αυτών για κακουργήματα και πλημμελήματα.

Έντεκα από τους 68 απηλλάγησαν πλήρως από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Αθώοι είναι οι εξής:

  • Αγιοβλασίτης Διονύσιος
  • Αποστολόπουλος Γεώργιος
  • Γαλανάκης Χρήστος
  • Γαροφαλάκης Σάββας
  • Καλπιτζής Γιωργος
  • Μαυρικάκης Μανώλης
  • Μπενέκη Νικολέτα
  • Περής Γιώργος
  • Πετράκης Γιώργος
  • Σκορδέλη Θέμις
  • Ψιλάκης Μανώλης

Από τους 57 ένοχους, οι 7 κρίθηκαν ένοχοι μόνο για πλημμελήματα. Μεταξύ αυτών είναι και η Θεώνη Σκαρπέλη, που έχει εμπλακεί στο παρελθόν σε επιθέσεις κατά αλλοδαπών στον Άγιο Παντελεήμονα.

Εξηγήσεις… της εισαγγελέως στους συνήγορους των κατηγορουμένων

Νωρίτερα, τον λόγο ζήτησε κι έλαβε η εισαγγελέας στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Αδαμαντία Οικονόμου, για να τοποθετηθεί μετά τις αντιδράσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων για την πρότασή της επί των ελαφρυντικών.

«Στη χθεσινή συνεδρίαση δέχτηκα σφοδρή επίθεση από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, παρά το γεγονός ότι η πρόταση μου ήταν απαλλακτική για την διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση», είπε σε απολογητικό τόνο η εισαγγελέας.

Συνέχισε λέγοντας πως «άφησαν αιχμές περί λιγοψυχίας και αλλαγής πλεύσης. Για να μην υπάρχουν σκιές, παραμένω πίστη στην πρόταση μου, στην οποία προέβη κατά συνείδηση με γνώμονα τους κανόνες δικαίου. Ο εισαγγελέας ανεξάρτητα της προτάσής του οφείλει να λαμβάνει υπόψη την απόφαση, να την υιοθετεί και να προτείνει ανάλογα με αυτή. Ήμουν υποχρεωμένη, παρά την πρότασή μου, να κάνω αυτή την εισήγηση».

Χθες Πέμπτη, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να δοθεί μία ελαφρυντική περίσταση που αφορά μη συμμετοχή μέλους σε κακουργηματική πράξη εγκληματικής οργάνωσης, ερμηνεύοντας τη διάταξη 187 του Ποινικού Κώδικα παράγραφος 6. Η εισαγγελική πρόταση δεν αφορούσε την διευθυντική ομάδα αλλά μόνο όσους κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη και δεν έχουν τελέσει ή δεν βαρύνονται με κακουργηματική πράξη που σχετίζεται με αυτήν.

Τι ελαφρυντικά ζήτησαν οι συνήγοροι

Από την Τετάρτη οι συνήγοροι των κατηγορουμένων δίνουν μάχη για την αναγνώριση συγκεκριμένων ελαφρυντικών, τα οποία μπορούν να μειώσουν το ύψος της τιμής που αναμένεται να τους επιβληθεί. Την ίδια ώρα ετοιμότητα βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ που έχει ήδη σχέδιο για τη μεταφορά των καταδικασθέντων στις φυλακές.

Ειδικότερα οι συνήγοροι επικαλέστηκαν τον πρότερο έντιμο βίο, την ειλικρινή μεταμέλεια και την εύλογη διάρκεια της δίκης.

Αθλιότητες από το συνήγορο του Μιχαλολιάκου

Σε αθλιότητες κατά του δημοκρατικού κόσμου και των διαδηλωτών της μεγαλειώδους αντιφασιστικής συγκέντρωσης στο Εφετείο Αθηνών την Τετάρτη, επιδόθηκε ο συνήγορος του καταδικασθέντα ως αρχηγού της εγκληματικής νεοναζιστικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου.

Ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου, αναφέρθηκε στον κόσμο που συγκεντρώθηκε έξω από το Εφετείο την ημέρα της απόφασης, κάνοντας λόγο για «ξυπόλητους Έλληνες που βρέθηκαν έξω και φωνάζανε».