Τη διαγραφή του Σταύρου Κοντονή ανακοίνωσε ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι ο ίδιος ο Κοντονής έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Ο Σταύρος Κοντονής παραμένει απαρέγκλιτα, σύμφωνα με δήλωσή του, «κομμουνιστής στην ανανεωτική Αριστερά». Προφανώς κανένας δεν μπορεί να του αφαιρέσει αυτό το δικαίωμα.

Το δικαίωμα όμως να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το απεμπόλησε ο ίδιος από τη στιγμή που αποφάσισε να στραφεί κατά του κόμματος του όχι μόνο με ανυπόστατες κατηγορίες για τον ποινικό κώδικα που εκ των πραγμάτων ευνοούν την προπαγάνδα και τα fake news της ΝΔ, αλλά και με απαράδεκτους, συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς για συντρόφους του. Επέλεξε με την στάση του να προσπαθήσει να αμαυρώσει μια τεράστια λαϊκή νίκη ενάντια στην εγκληματική δράση των νεοναζί.

Ο καθείς και οι επιλογές του».

Πολιτική θύελλα από τις αναφορές Κοντονή

Πολιτική θύελλα είχαν προκαλέσει οι αναφορές του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τον νέο Ποινικό Κώδικα, ενόψει της ανακοίνωσης των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Οι δηλώσεις του κ. Κοντονή προκάλεσαν την αντίδραση και του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης να απαντά στην Κουμουνδούρου σε υψηλούς τόνους.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο Σταύρος Κοντονής  αφού είπε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ανταποκρίνεται πλέον στις ανάγκες της κοινωνίας εν συνεχεία έστρεψε τα βέλη του προς τον ΣΥΡΙΖΑ με φόντο τις αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διαφωνούσε με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, «ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». Είπε πως όμως, υπήρχαν διατάξεις για τις οποίες είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία του και είχε πει ότι αν δεν αλλάξουν ορισμένα σημεία δεν θα το εισάγει στη Βουλή για συζήτηση.

Πρόσθεσε ότι το είχε πει δημόσια τότε ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ). Σε δημοσιογραφική επισήμανση ότι είχε κατηγορηθεί τότε η κυβέρνηση ότι κάποιες αλλαγές μπορεί να επηρέαζαν και εν εξελίξει σοβαρά θέματα, και ερωτηθείς αν είχε σκεφτεί και την περίπτωση της Χρυσής Αυγής, ο κ. Κοντονής είπε ότι το είχε σκεφτεί και πως είχαν αρθρογραφήσει και δημοσιογράφοι.

Είπε ότι εκείνος είχε εντοπίσει «ορισμένα σοβαρά προβλήματα, διατάξεις με τις οποίες διαφωνούσα» και πρόσθεσε πως σήμερα μπορεί να πει πως «ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή και με τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα».

«Πρώτον η ποινική η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό. Το δεύτερο που θεωρώ πολύ πιο σοβαρό και το είχα θέσει είναι ότι με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων», είπε.

«Πολιτική ευθύνη της κυβέρνησης οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα»

«Εγώ δεν πιστεύω ότι οι αλλαγές έγιναν για να πέσουν στα χαμηλά», τόνισε ο κ. Κοντονής. Επισήμανε δε ότι τους ποινικές κώδικες δεν τους έφτιαξε η κυβέρνηση αλλά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, «αλλά την πολιτική ευθύνη για εισαγωγή προς συζήτηση των κωδίκων την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση», πρόσθεσε. Εγώ λέω ότι επειδή είχα διαπιστώσει προβλήματα είχα πει ότι αν δεν γίνουν αλλαγές από την επιτροπή δεν είναι δυνατόν να το εισάγει η κυβέρνηση στη βουλή για συζήτηση».