«Χρυσαυγίτης δε γεννιέσαι, ούτε γίνεσαι, χρυσαυγίτης πεθαίνεις» ήταν το πιστεύω του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, του οποίου η μαχαιριά αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για να μπει τέλος στην ασυλία που απολάμβανε ως το 2013 η δολοφονική και εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής.

Έβριζε τη μάνα του θύματος

Ο δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Ρουπακιάς δεν δίστασε στο δικαστήριο να βρίζει με χυδαίες εκφράσεις τη χαροκαμένη μάνα του θύματός του, Μάγδα Φύσσα.

Όσο για την απολογία του, ο Ρουπακιάς ουσιαστικά δολοφόνησε για δεύτερη φορά μέσα στο δικαστήριο τον αδικοχαμένο Φύσσα και ανάγκασε τον πατέρα του θύματος ξεχειλίζοντας από οργή να τον αποκαλέσει ψεύτη.

Ο Ρουπακιάς στην απολογία του ήταν όχι μονό προκλητικός και θρασύς αλλά και αμετανόητος. Κύριο μέλημά του ήταν να εμφανίσει τη στυγερή δολοφονία ως «μια απλή ανθρωποκτονία» χωρίς πολιτικό κίνητρο και από τα πριν καταστρωμένο σχέδιο, για να πέσει στα μαλακά σε ότι αφορά την ποινή για τα αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και της παράνομης οπλοκατοχής, οπλοφορίας και οπλοχρησίας.

«Απλή ανθρωποκτονία»

Είναι δε χαρακτηριστική η φράση του ότι «έχει γίνει μια απλή ανθρωποκτονία και… το έκαναν…» θέλοντας να πει ότι δόθηκαν πολιτικές διαστάσεις ….χωρίς λόγο. Βέβαια λίγο μετά θέλησε να ανασκευάσει τη φραστική διατύπωση αλλά χωρίς ωστόσο να αλλάζει την ουσία της φράσης του που ήθελε να υποβαθμίσει και εξαφανίσει το πολιτικό κίνητρο της δολοφονίας.

«Επειδή κάθισα και το σκέφτηκα έξω για αυτό το ατυχές για την απλή ανθρωποκτονία, θέλω να πω πως το έχω μετανιώσει. Λυπάμαι ειλικρινά, μακάρι να γύριζα το χρόνο πίσω. Ήταν μία τραγική ανθρωποκτονία…» είπ0ε λίγο μετά.

Σημειώνεται ότι η εισαγγελέας στην πρότασή της έκανε δεκτά εν μέρει τα όσα είπε ο Ρουπακιάς, καθώς δεν αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς του περί ατυχήματος και ότι βρισκόταν σε άμυνα κατά τη στιγμή της δολοφονίας, ωστόσο επί της ουσίας αποδέχτηκε το σκεπτικό ότι ήταν μια ανθρωποκτονία χωρίς πολιτική διάσταση με άνωθεν εντολή από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής!

Γελοίοι ισχυρισμοί

Οι ισχυρισμοί πάντως του Ρουπακιά καταρρίφθηκαν στο δικαστήριο καθώς ούτε κάποιος τυχαίος ήταν, ούτε περαστικός, ούτε ένας απλός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής που δήθεν δεν τον γνώριζε κανείς από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής όπως ισχυρίζονταν αρχικά όλα τα ανώτερα στελέχη της νεοναζιστικής αυτής συμμορίας.

Μάλιστα σε αυτό το αστείο αφήγημα όσον αφορά τη σχέση του με τη Χρυσή Αυγή επέμεινε ο Ρουπακιάς και κατά την απολογία του αν και τα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια της δίκης συνέτριψαν όλους αυτούς τους γελοίους ισχυρισμούς.

Στο τάγμα εφόδου της Νίκαιας

Ο ίδιος ο Ρουπακιάς δήλωσε απλός υποστηρικτής της Χρυσής Αυγής ως το 2012 όταν -κατά τον ίδιο- για πρώτη φορά πήγε την τοπική της Νίκαιας και από τότε βοηθούσε σε διάφορες δραστηριότητες της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης.

Βέβαια το οπτικό υλικό που ήρθε στο φως της δημοσιότητας διαψεύδει οικτρά τον Ρουπακιά καθώς προκύπτει πως έπαιρνε μέρος σε παραστρατιωτικού τύπου εκπαίδευση ανάλογη για τις «ανάγκες» των ταγμάτων εφόδου, πολύ δε περισσότερο για τις δολοφονικές ανάγκες ενός τάγματος εφόδου όπως της Νίκαιας, το οποίο η ηγεσία της Χρυσής Αυγής το αντιμετώπιζε ως πρότυπο και το χρησιμοποιούσε για τις «ειδικές αποστολές».

Ο Ρουπακιάς είχε πάρει μέρος στην κατασκήνωση της Χρυσής Αυγής στο Νέδα όπου συμμετείχε σε τέτοιου τύπου «εκπαίδευση», τον Αύγουστο του 2013 λίγες εβδομάδες δηλαδή πριν από τη δολοφονία Φύσσα. Μάλιστα ο Ρουπακιάς πραγματοποιεί και ορκωμοσία νεοσύλλεκτων χρυσαυγιστών –σύμφωνα με βίντεο που έφερε στη δημοσιότητα η Εφημερίδα των Συντακτών-. Το γεγονός αυτό και μόνο δείχνει ότι δεν πρόκειται για έναν απλό υποστηρικτική της Χρυσής Αυγής αλλά για ένα μυημένο τοπικό στέλεχος για τη βρώμικη δουλειά.

Όπλα και …αρχαιοελληνικοί χαιρετισμοί

Μάλιστα την εκπαίδευση με τα όπλα την παραδέχτηκε εμμέσως πλην σαφώς λέγοντας πως «είχα πάει στη κατασκήνωση στη Νέδα. Κάποια στιγμή ανακάλυψα τα όπλα και ρώτησα τον Πατέλη «τι είναι αυτά εδώ πέρα», μου είπε ότι τα «έφερε ένας συναγωνιστής», αλλά ήταν με πλαστικές σφαίρες. Και δε χρησιμοποιήθηκαν ποτέ, παρά μόνο για να φωτογραφηθούμε. Ο Πατέλης έριξε μια στον αέρα για να φωτογραφηθεί».

Ενώ για τον όρκο που έδιναν τα μέλη της Χρυσής Αυγής, ο Ρουπακιάς είπε: «Στη Νέδα, ήμασταν ο Καζαντόζγλου, ο Πατέλης και ο Τσακανίκας, με τον τελευταίο να διαβάζει ένα κείμενο. Ήμουν κι εγώ και άλλοι δυο εκεί. Όταν τελείωσε αυτό που διάβαζα, είπαμε ένα «ορκίζομαι». Ήταν ανούσιο τελείως. Δεν θυμάμαι τι έλεγε. Ξέρω ότι ήταν κάποιος αρχαίος ελληνικός όρκος. Τελειώσαμε με ένα χαιρετισμό που είναι αρχαίος ελληνικός, που κάποιοι λένε για τον Χίτλερ. Σημασία έχει τι νιώθεις εκείνη την ώρα».

Πάντως στο οπτικοακουστικό υλικό που έχει δει το φως της δημοσιότητας ο Γιώργος Ρουπακιάς έκανε και ομιλίες στα μέλη της Χρυσής όπως προκύπτει από το βίντεο της Καθημερινής (στο 2ο λεπτό όπου ο Ρουπακιάς λέει και την περιβόητη φράση «χρυσαυγίτης δεν γεννιέσαι, δεν γίνεσαι, χρυσαυγίτης πεθαίνεις).

Συμμετείχε επίσης σε διανομές τροφίμων «μόνο για Έλληνες» που οργάνωνε η Χρυσή Αυγή.

Από γονείς μετανάστες

Πλήθος είναι επίσης οι φωτογραφίες από όπου προκύπτει όχι μόνο η στενή σχέση του και γνωριμία με βουλευτές της Χρυσής Αυγής –κάποιοι εκ των οποίων βρίσκονταν στον ηγετικό πυρήνα της οργάνωσης- όπως ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Ηλίας Παναγιώταρος αλλά και οι άλλοι όπως ο Μπαρμπαρούσης αλλά προκύπτει επίσης και το γεγονός ότι ανήκε στο στενό πυρήνα της τοπικής της Νίκαιας.

Γεννημένος το 1968 από γονείς μετανάστες, ο Γιώργος Ρουπακιάς δήλωνε επάγγελμα εθνικιστής στο facebook! Είναι πατέρας δύο παιδιών και εργαζόταν ως οδηγός βυτιοφόρου σε εταιρεία πετρελαιοειδών που έκανε διανομές σε νησιά. Παλιότερα είχε εργαστεί και στην ιχθυόσκαλα Κερατσινίου, σε ιχθυοπωλεία που διατηρούν συγγενείς του. Μέσω της έντονης δραστηριότητας της Χρυσής Αυγής στην ιχθυόσκαλα ξεκίνησε και η ενεργός εμπλοκή του με τη Χρυσή Αυγή.