Μια σπουδαία εικαστική έκθεση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά. Τίτλος της έκθεσης: «Οπτική και Υλοποιημένη Πρόσληψη» και σ’ αυτήν συμμετέχουν 31 σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί με μοναδικά έργα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της εφημερίδας «Το Βήμα» και τα 90 χρόνια της εφημερίδας «Τα Νέα», της οποίας την επιμέλεια είχε ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτης.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες:

Δημήτρης Αληθεινός, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κατερίνα Αποστολίδου, Κώστας Βαρώτσος, Έρση Βενετσάνου, Κώστας Βρούβας, Μανόλης Γιανναδάκης, Δημοσθένης Δαββέτας, Γιάννης Ζιώγας, Δημήτρης Ζουρούδης, Εύη Κυρμακίδου, Παντελής Λαζαρίδης, Μιχάλης Μανουσάκης, Βασίλης Μπαλάσκας, Νίκος Ναυρίδης, Δημήτρης Ξόνογλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Ζήσης Παπαζαχαρίου, Άρτεμις Ποταμιάνου, Άρης Προδρομίδης, Χρίστος Σιμάτος, Άγγελος Σκούρτης, Μάριος Σπηλιόπουλος, Ματίνα Σταυροπούλου, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Δημήτρης Ταντανόζης, Νίκος Τρανός, Κωστής, Γιώργος Τσακίρης, Πάνος Χαραλάμπους, Γιώργος Χαρβαλιάς.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις  23 Δεκεμβρίου 2020.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00. Σάββατο – Κυριακή 10:00 – 14:00.

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά (Φίλωνος 29)

Τηλ. επικοινωνίας: 210 41 01 400-402

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά λειτουργεί σύμφωνα με όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που υπαγορεύουν οι αρμόδιοι φορείς.

Μιλώντας στα εγκαίνια που έγιναν πρόσφατα ο κ. Εμμανουήλ Μαυρομμάτης, ο οποίος επιμελήθηκε την έκθεση ανέφερε:

«Η βασική ιδέα της έκθεσης αφορά τον τρόπο με τον οποίο «βλέπουν» οι καλλιτέχνες. Ο τίτλος της έκθεσης προκύπτει από το οπτικό βλέμμα, δηλαδή αυτό το οποίο βλέπει ο καλλιτέχνης και το υλοποιημένο, τις κατασκευές πλέον που έχει κάνει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη για τη στήριξη την οποία παρείχε στη διοργάνωση της έκθεσης και φυσικά όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν ώστε σήμερα να παρουσιάζουμε αυτό το εικαστικό γεγονός στον Πειραιά».

Η ιστορικός, Διευθύντρια Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά  κα Ευαγγελία Μπαφούνη, η οποία έχει την εποπτεία της έκθεσης, σε δήλωσή της, ανέφερε: «Η έκθεση αυτή ήταν μια πολύ μεγάλη πρόκληση για εμάς, για το γεγονός ότι 31 καλλιτέχνες με διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές προσλαμβάνουσες, διαφορετικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν την τέχνη βρέθηκαν κάτω από την ίδια στέγη. Η ευτυχής συγκυρία του εορτασμού των 100 χρόνων του «Βήματος» και των 90 χρόνων των «Νέων», επέτρεψε την υλοποίηση αυτής της τόσο σημαντικής έκθεσης, καθώς στάθηκαν αρωγοί μας από την πρώτη στιγμή».

Ο Διευθυντής του «Βήματος» κ. Αντώνης Καρακούσης, σε δήλωσή του, σημείωσε:

«Το «Βήμα» και τα «Νέα», σχεδόν έναν αιώνα από την κυκλοφορία τους, συμβάλλουν και συμμετέχουν σε όλες τις προσπάθειες πολιτισμού, κι αυτό κάνουμε και τώρα. Θεωρούμε ότι αυτή η έκθεση είναι από τα πιο σημαντικά εικαστικά γεγονότα της χρονιάς. Δυστυχώς, γίνεται σε αντίξοες συνθήκες, αλλά πάρα ταύτα, ελπίζουμε ότι το κοινό θα ανταποκριθεί και θα έρθει να τη δει. Η έκθεση είναι εξαιρετική, υπάρχουν 31 έργα μοντέρνας τέχνης σύγχρονων εικαστικών και νομίζω ότι είναι μια σπουδαία προσπάθεια. Η τέχνη γαληνεύει την ψυχή. Έχουμε ανάγκη από τέτοιες στιγμές πολιτισμού, ειδικά αυτήν την περίοδο».