Νέα επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ έστειλε το Γραφείο Προϋπολογισμού στη Βουλή καθώς ακόμη δεν έχουν σταλεί τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων.

Κύκλοι του Γραφείου αναφέρουν ότι «μέχρι σήμερα 2 Οκτωβρίου το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή δεν είχε λάβει τα στοιχεία των εκκρεμών συντάξεων από τον ΕΦΚΑ. Για το λόγο αυτό, απέστειλε νέα επιστολή προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ με κοινοποίηση στον Υπουργό Εργασίας όπου υπενθυμίζει τη δέσμευση του ΕΦΚΑ (με επιστολή 15/9) να στείλει τα σχετικά στοιχεία μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου».

Όλα ξεκίνησαν μετά την κριτική που είχε ασκήσει ο επικεφαλής του ESM, Κλ. Ρέγκλινγκ για την καθυστερημένη απόδοση των εκκρεμών συντάξεων, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου είχε έρθει και το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή να καταγγείλει ότι ο ΕΦΚΑ δεν έχει αποστείλει στοιχεία για τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει εκτίμηση της σχετικής δαπάνης στη Έκθεση Β’ Τριμήνου 2020.

Υπενθυμίζεται ο κ. Ρέγκλινγκ, που είχε έρθει στην Ελλάδα λόγω του forum του Economist, είχε αναφέρει ότι παρά τη θετική έκβαση της 7ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, «αγκάθι» παραμένει το «στοκ» των 300.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης, το οποίο για τους τεχνοκράτες του ESM ισοδυναμεί με «κρυφό χρέος».

Στην τότε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή ανέφερε ότι, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα προς τον ΕΦΚΑ, τα στοιχεία δεν απεστάλησαν, ούτε έχει δοθεί και κάποια εξήγηση γι’ αυτό.

Μετά την ανακοίνωση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο διοικητής του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ) Χρήστος Χάλαρης, απέστειλε μια επιστολή προς τον επικεφαλής του Γραφείου, Φραγκίσκο Κουτεντάκη, στην οποία υποστηρίζει ότι είναι «σε εξέλιξη δράση ακριβούς καθορισμού του πλήθους των εκκρεμών αιτημάτων συνταξιοδότησης που υποβλήθηκαν από τον Απρίλιο 2020 έως τον Ιούνιο 2020, η οποία έχει καταστεί αναγκαία», λόγω μιας σειράς παραγόντων.