Ενδείξεις για φυσικό αέριο ανατολικά του Καστελλορίζου ισχυρίζεται ότι υπάρχουν τούρκος καθηγητής ενέργειας, συντηρώντας το κλίμα έντασης στην περιοχή, σε ένα άκρως προπαγανδιστικό άρθρο της YeniSafak.

Μιλώντας στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομίας και Ενέργειας, καθηγητής Γκιουρκάν Κουμπάρογλου, υποστήριξε ότι στα ανατολικά του Καστελλορίζου υπάρχουν ηφαίστεια λάσπης που εκπέμπουν μεθάνιο στον πυθμένα της θάλασσας, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για πιθανές ποσότητες φυσικού αερίου.

«Το μεθάνιο είναι μια σημαντική συνιστώσα και πηγή ενέργειας που βρίσκεται σε ποσοστό 70 και 90% εντός του φυσικού αερίου» αναφέρει ο καθηγητής -όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com- βασιζόμενος σε έρευνες, οι οποίες χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, προκειμένου να εντοπίζουν ηφαίστεια λάσπης που εκπέμπουν μεθάνιο στην Μεσόγειο.

Όπως προσθέτει ο τούρκος καθηγητής, ηφαίστεια λάσπης έχουν εντοπιστεί επίσης στα όρια της λεγόμενης «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας καθώς και ανατολικά του Καστελλορίζου. Για το λόγο αυτό, η περιοχή ανατολικά του νησιού αποτέλεσε αντικείμενο πολλών γεωλογικών ερευνών.