Προσπάθειες για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις γίνονται τα τελευταία 24ωρα με το βλέμμα όλων να είναι στραμμένο σήμερα στο Καστελλόριζο.

Η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει τελευταία το ελληνικό νησί σε μια προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και όλοι αναμένουν πιθανή της αντίδραση στην προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψη στο ακριτικό νησί της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τους εορτασμούς της 77ης επετείου απελευθέρωσής του.

Τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σχολίασαν μιλώντας «MEGA Σαββατοκύριακο» ο εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης και ο αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Μπαλτζώης.

«Δεν πρέπει να υπάρξει η υπόνοια ότι το Καστελλόριζο δεν βρίσκεται στον εθνικό κορμό της Ελλάδας» τόνισε ο καθηγητής Κωνσταντίνος Φίλης και συμπλήρωσε: «Είναι σίγουρο ότι ο μεζές θα τους κάτσει λίγο βαρύς. Δεν πρέπει να πανηγυρίζουμε γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει νέα NAVTEX. Μετά την επίσκεψη Πομπέο, μετά τις θετικές εξελίξεις για την Ελλάδα στην Κορσική αλλά και τις χθεσινές διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη είναι σίγουρο ότι ο Ερντογάν θα ήθελε να πάρουν όλοι μια βαθιά ανάσα και να δουν τα επόμενα βήματα»

Ο κ. Φίλης ξεκαθάρισε ότι με την Τουρκία δεν θα ξεμπερδέψουμε έτσι εύκολα. «Αυτό είναι στρατηγική δεκαετιών. Πραγματικά πιστεύουν ότι είναι σε θέση ισχύος. Θα δούμε πώς θα συνεχιστεί η στρατηγική τους. Αυτή τη στιγμή υπάρχει κάποιο διάλειμμα, θα δούμε πόσο θα κρατήσει».

Σύμφωνα με τον καθηγητή οι Τούρκοι θεωρούν ότι η αχίλλειος πτέρνα του ελληνισμού είναι η Κύπρος και εκεί πρέπει να έχουμε στραμμένο το βλέμμα μας.

Από την πλευρά του ο αντιστράτηγος ε.α., Ιωάννης Μπαλτζώης τόνισε τη σημασία της στήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων με την αγορά των γαλλικών φρεγατών.

«Αν δεν γίνει καμία παρενόχληση σήμερα στο Καστελόριζο, θα υπάρξει μια περίοδος παύσης» ανέφερε ο κ. Μπαλτζώης και συνέχισε: «Εγώ θα σταθώ στις διακηρύξεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Η άμεση αγορά των Rafale είναι πολύ σημαντική απόφαση. Ενισχύονται πολύ σημαντικά οι Ένοπλες Δυνάμεις μας».

«Οι συμμαχίες που δημιουργούνται είναι πολύ σημαντικές και έχουν αναγκάσει τον Ερντογάν να αλλάξει τους σχεδιασμούς του» κατέληξε ο αντιστράτηγος

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από