Δεν υπάρχει «καμία αμφιθυμία» της Ευρώπης είπε ο Εμμανουέλ Μακρόν για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την τουρκική προκλητικότητα στέλνοντας εκ νέου μήνυμα αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στην παράγραφο 6 των συμπερασμάτων της Συνόδου των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ (MED7) τονίζοντας ότι βούληση της Ευρώπης είναι ο διάλογος και η εξεύρεση διαύλων με την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες του Ζ. Μπορέλ, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είμαστε αφελείς».

Προς αυτή την κατεύθυνση ο κ. Μακρόν κάλεσε την Τουρκία να απέχει από «μονομερείς ενέργειες και μονομερείς γεωτρήσεις» και κάνοντας λόγο για αποφυγή της κλιμάκωσης της έντασης επέρριψε ευθύνες στην Άγκυρα λέγοντας ότι «ο διάλογος δεν είναι εφικτός αν στηρίζεται σε αίσθημα επικυριαρχίας».

Μάλιστα αναφέρθηκε στην παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη ενώ έκανε εκτενείς αναφορές στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Μάλιστα ο Εμμ. Μακρόν τόνισε και αυτός από την πλευρά του την ανάγκη αναβίωσης όπως είπε της κοινής δήλωσης ΕΕ Τουρκίας του 2016.