Ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για την παύση των δοκιμών για το εμβόλιο κοροναϊού.

Η εταιρεία AstraZeneca Plc προχώρησε στην προσωρινή αναστολή της έρευνας για τη δημιουργία του εμβολίου κατά του κοροναϊού εξαιτίας ανεπιθύμητης παρενέργειας που εμφανίστηκε σε εθελοντή που συμμετείχε στις δοκιμές. Η αναβολή της διαδικασίας έχει επηρεάσει και τις υπόλοιπες δοκιμές εμβολίων της εταιρείας αλλά και κλινικές δοκιμές άλλων εταιρειών που ελέγχουν τυχόν παρόμοιες παρενέργειες.

«Δεν είναι σοβαρό, δεν πρέπει να ανησυχούμε πολύ. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανησυχήσουμε αργότερα, αλλά όχι σε αυτή τη φάση» είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «είναι αρκετά συχνές αυτές οι διακοπές. Γιατί ανά πάσα στιγμή παρουσιάζονται κάποια προβλήματα υγείας όταν μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με τη δοκιμή την ίδια, αλλά πρέπει να ελεγχθούν από τις ανεξάρτητες επιτροπές που υπάρχουν για να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει κάποια παρενέργεια σχετιζόμενη με το εμβόλιο».

Όπως τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης «είναι κάτι που γίνεται και το καλό νέο σε σχέση με την ασφάλεια, υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί, είναι ανεξάρτητοι, αρκετά αυστηροί κι όταν χρειαστεί σταματάνε οι μελέτες».

Πόσο ασφαλές θα είναι το εμβόλιο

Ερωτηθείς για το πόσο ασφαλές θα είναι το εμβόλιο στην περίπτωση που περάσει όλες τις δοκιμές, ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε πως «η λέξη απολύτως ασφαλές δεν ισχύει σε τίποτα που αφορά την ιατρική. Μπορώ να πω ότι θα είναι αρκετά ασφαλές, με την έννοια ότι είναι πολύ πιο ασφαλές, από την άλλη λύση που είναι να μην μας χορηγηθεί».

Όσο για το πότε θα είναι τελικώς διαθέσιμο, ο καθηγητής γενετικής, τόνισε πως «αν η φάση 3 ολοκληρωθεί στα χρονοδιαγράμματα που περιμέναμε και μπούμε σε διαδικασία έγκρισης του ευρωπαϊκού οργανισμού, μπορούν να υπάρξουν δόσεις αρχές-μέσα Δεκεμβρίου».