Τις κλειστές δομές συνεχίζει να «πολιορκεί» ο κοροναϊός, ο οποίος αν και «σιγοβράζει» στη χώρα μας μπορεί ανά πάσα στιγμή να «φουντώσει» και πάλι.

Και μπορεί ακόμη τα κρούσματα να μην έχουν περάσει το «φράγμα» των 300 την ημέρα, ωστόσο οι συχνές και επικίνδυνες εστίες που αναζωπυρώνονται καθημερινά ανησυχούν ακόμη τους επιστήμονες.

Την ίδια ώρα «μεγάλο αγκάθι» παραμένει η αύξηση του αριθμού των ατόμων που νοσηλεύονται σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ 39 άνθρωποι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ.

Εκτός των παραπάνω,  σοβαρό πρόβλημα εξακολουθούν να είναι οι ασυμπτωματικοί, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου μήνα η διασπορά του ιού στην κοινότητα είναι μεγάλη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

«Πονοκέφαλος» για τους ειδικούς οι δομές της χώρας

Αρχικά τα γηροκομεία είναι μία από τις δομές που έχει προκαλέσει και μεγάλο αριθμό θυμάτων από τον κοροναϊό, καθώς στο Ασβεστοχώρι έχουν χάσει τη μάχη με τον κοροναϊό 22 άτομα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα γηροκομεία που ανησυχούν τους ειδικούς, καθώς στο επίκεντρο της προσοχής έχουν βρεθεί και οι δομές προσφύγων με τελευταία αυτή των Οινοφύτων, όπου βρέθηκαν δύο κρούσματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρατηρητήριο Covid: Ανησυχητική η διασπορά στους νέους  και η αύξηση των νοσηλευόμενων στην Εντατική

Μέσα σε όλα αυτά μάλιστα χτες προστέθηκε και η δομή Τοξικοεξαρτημένων Αστέγων στην Αθήνα, όπου θετικός βρέθηκε ένας άνδρας.

Σε κάθε περίπτωση οι επιστήμονες στη χώρα μας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αφού οι κλειστές δομές αποτελούν εν δυνάμει υγειονομικές βόμβες και για το λόγο αυτό πραγματοποιούνται χιλιάδες τεστ σε αυτά.

Βατόπουλος: Να τηρούνται ευλαβικά τα μέτρα στα γηροκομεία

Σχετικά με τα κρούσματα που καταγράφηκαν σε οίκους ευγηρίας και δομές φιλοξενίας μίλησε ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο καθηγητής υποστήριξε πως είναι εξαιρετικά εύκολο να μεταδοθεί ο ιός σε έναν χώρο με πολλούς ανθρώπους. «Αυτά που έγιναν τις τελευταίες μέρες είναι απόδειξη ότι τα μέτρα σε αυτούς τους χώρους πρέπει να τηρούνται ευλαβικά και αυστηρότατα» είπε.

Σε ότι αφορά στα τεστ κοροναϊού που έχουν διαφορετικό αποτέλεσμα μεταξύ μιας ή δύο ημερών, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι αυτό σχετίζεται με το ιικό φορτίο, την επώαση του ιού και το διάστημα που έγινε η εξέταση.

«Αν κάνεις τεστ νωρίς μετά την επαφή σου με κρούσα, μπορεί να είναι αρνητικό. Από την άλλη, αν το κάνεις αργά, και ο ιός υπάρχει μέρες στον οργανισμό, ή πέφτει πάρα πολύ το ιικό φορτίο ή δεν υπάρχει, άρα δεν ανιχνεύεται» ανέφερε, λέγοντας πως οι ασυμπτωματικοί έχουν μικρότερο ιικό φορτίο.

Για την καραντίνα που τέθηκαν τρεις υπουργοί, σχολίασε πως «ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Όποιος βρίσκεται κοντά σε κάποιον που νοσεί, είτε είναι υπουργός είτε όχι, κολλάει».

Τέλος, είπε πως κανένα εμβόλιο για τον κοροναϊό ακόμα δεν είναι στη φάση τρία για να είναι γνωστή η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητά του. «Δεν πιστεύω ότι η πρώτη ένεση στην Ελλάδα θα γίνει φέτος» σημείωσε ο κ. Βατόπουλος.

Παγώνη: Ανησυχούμε για τις δομές

Η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη  αναφέρθηκε με τη σειρά της στα κρούσματα που έχουν παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα στα γηροκομεία εκφράζοντας την ανησυχία της.

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Να κρατήσουμε χαμηλά τους αριθμούς των κρουσμάτων. Οι διασωληνώσεις είναι 39, αυξήθηκαν σε ένα μήνα» είπε αρχικά και συνέχισε: «Μας ανησυχούν τα φαινόμενα στις δομές. Ειδικά στα γηροκομεία γιατί έχουμε μη αναστρέψιμες καταστάσεις. Είναι δύσκολη η αποσωληνωσή των ηλικιωμένων. Το μόνο «καλό» είναι ότι στις κλειστές δομές έχουμε καλή ιχνηλάτηση».

Επιπλέον η κ. Παγώνη ζήτησε  προσοχή από τους νέους κατά την επιστροφή τους σε σχολεία και πανεπιστήμια. «Είναι τόσο επιθετικός ο covid και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί η μετάδοση είναι άμεση. Πρέπει να το καταλάβετε όλοι. Είναι πολύ μεταδοτικός και μολυσματικός. Και απευθύνομαι για τελευταία φορά στους νέους. Έχουν συνειδητοποιήσει οι περισσότεροι, όμως θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί. Θα γυρίσουν στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. Έχουμε να κάνουμε με έναν μεγάλο εχθρό. Ο κοροναϊός κάθε ημέρα μας δίνει νέα στοιχεία».

«Πρέπει να είναι ασφαλές το εμβόλιο»

Η κ. Παγώνη μίλησε και για το εμβόλιο κατά του κοροναϊού που αναμένεται αρχές του 2021. «Όλοι περιμένουμε το εμβόλιο. Πακέτο θα είναι με το φάρμακο. Ελπίζουμε να τελειώσουν οι μελέτες και να είμαστε πιο προετοιμασμένοι. Υπάρχει και ένα ερωτηματικό όταν συνυπάρξουν οι δύο ιοί, κοροναϊός και γρίπης» τόνισε στο Open, ενώ εξήγησε τις διαδικασίες με τον ερχομό του εμβολίου:

«Οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από το 2021, οπότε θα τελειώσουμε κατά τον Απρίλιο στη χώρα μας. Η τρίτη φάση των ελέγχων του εμβολίου είναι η πιο κρίσιμη. Πρέπει να είναι ασφαλές το εμβόλιο. Για να δημιουργηθούν τα εμβόλια θέλουν κανονικά από 2 έως 6 χρόνια. Ωστόσο στην περίπτωση του κοροναϊού έπεσαν πολλά χρήματα και έτσι έτρεξε πιο γρήγορα η διαδικασία».

Τετραπλασιάστηκαν οι ασθενείς στις ΜΕΘ τον τελευταίο μήνα

Τέλος προβληματισμό προκαλεί και η αύξηση των διασωληνωθέντων, καθώς μέσα σε ένα μήνα έχουν τετραπλασιαστεί οι ασθενείς στις ΜΕΘ.

Είναι χαρακτηριστικό πως από την 1η Αυγούστου μέχρι χθες Πέμπτη καταγράφηκαν πάνω από 6.600 κρούσματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την 1η Αυγούστου υπήρχαν μόλις 10 νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ. Ενα μήνα μετά, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, 39 άνθρωποι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, αριθμός σημαντικά αυξημένος.

Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί ανά 10ημερο στις ΜΕΘ:

1η Αυγούστου: 10

10 Αυγούστου: 24

20 Αυγούστου: 30

30 Αυγούστου: 35

3 Σεπτεμβρίου: 39