Κώστας Παπαδής

Στην τροποποίηση της διάταξης για την αναπλήρωση των ημερών της καραντίνας των εργαζόμενων που επιστρέφουν στην εργασία τους, προχώρησε τα υπουργείο Εργασίας μετά τις οξύτατες αντιδράσεις που προκάλεσε η πρώτη διατύπωση της αρχικής διάταξης.

Η τροποποιημένη διάταξη προβλέπει πως όταν ο εργαζόμενος μπαίνει σε προληπτική καραντίνα για 7 ή 14 ημέρες, όπως απαιτεί ο ΕΟΔΥ, οι μισές ημέρες της καραντίνας θα επιβαρύνουν τον εργοδότη (πληρώνει έτσι κι αλλιώς μισθό και εισφορές) και οι άλλες μισές τον εργαζόμενο που υποχρεώνεται να αναπληρώσει με υπερωρίες την καραντίνα, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας. Ωστόσο η υπερωρία δεν θα υπερβαίνει τη μία ώρα ημερησίως.

Η αρχική διάταξη προέβλεπε ότι ο εργαζόμενος όταν επιστρέφει θα πρέπει να αναπληρώνει τις εργάσιμες ημέρες και ώρες της καραντίνας, εφόσον δεν είναι εφικτή η λύση της τηλεργασίας.

Η νέα διάταξη θα δίνει τη δυνατότητα της αναπλήρωσης των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της προληπτικής καραντίνας των 7 ή 14 ημερών και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2020, ημερομηνία που είτε τεθεί ως όριο στην αρχική διάταξη για την περάτωση της αναπλήρωσης των χαμένων ωρών.

Σημειώνεται πως οι ημέρες της προληπτικής καραντίνας θα αμείβονται και θα ασφαλίζονται κανονικά.