Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος συμμετείχε αντί του Σωτήρη Τσιόδρα στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στο υπουργείο Υγείας.

Γώγος: Κρίσιμο το τρέχον χρονικό διάστημα

Ο καθηγητής Γώγος τόνισε ότι είναι «κρίσιμο για την πορεία της πανδημίας το διάστημα που διανύουμε».

Επισήμανε πως δεν έχουν επιβαρυνθεί τα νοσοκομεία τόσο ώστε να χαρακτηριστεί η κατάσταση κρίσιμη, ωστόσο υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε σημείο καμπής για τον έλεγχο της πανδημίας.

Όπως είπε ο Χαράλαμπος Γώγος τώρα είναι η ώρα για να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που έχουμε ώστε να ελέγξουμε την πανδημία. Σχετικά, ανέφερε την κατάλληλη επιτήρηση και τα τεστ.

Ο καθηγητής υπογράμμισε ότι η εφαρμογή των οριζόντιων μέτρων είναι αναγκαία για την αναχαίτιση του ιού.

Θεραπείες και εμβόλια

Ο κ. Γώγος δήλωσε, πάντως, αισιόδοξος, καθώς όπως είπε έχουμε πλέον καλύτερα φάρμακα και τα «μάτια μας ανοιχτά για τα εμβόλια».

Ειδικότερα για το ζήτημα των εμβολίων, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης επιβεβαίωσε ότι τον Δεκέμβριο θα γίνει η παραλαβή των πρώτων εμβολίων στη χώρα μας.

Ένας στους τρεις ασυμπτωματικοί

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γώγο, ένα στα τρία κρούσματα είναι ασυμπτωματικοί ασθενείς.

Σε ό,τι αφορά τη διασπορά της πανδημίας, επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα ξεκίνησε από τις νεότερες ηλικίες και πλέον παρατηρείται αύξηση του μέσου όρου ηλικίας, καθώς ο ιός μεταφέρεται σε άτομα 50 – 60 ετών, τα οποία έρχονται σε επαφή με τους νεότερους.

Όχι στις «ψεκασμένες» θεωρίες

Ο Χαράλαμπος Γώγος επανέλαβε ότι θα πρέπει να κλείσουμε τα αυτιά μας στις συνωμοσιολογικές θεωρίες σχετικά με τον κοροναϊό.

Παραδέχθηκε ότι στην έναρξη της πανδημίας υπήρξαν κάποιες αντιφάσεις στις επιστημονικές ανακοινώσεις, ωστόσο υπογράμμισε ότι η επιστημονική κοινότητα αξιοποίησε τη συζήτηση αυτή, κάτι που βοήθησε στην καλύτερη κατανόηση και την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, σε σταθερά επίπεδα πάνω 200 παραμένουν για ακόμη μια ημέρα τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, καθώς το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 202, εκ των οποίων τα 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Παράλληλα, σημειώθηκε ένας ακόμη θάνατος ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό σε 279.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 11.200, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες.

Από αυτούς, 2.188 (19.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 4.910 (43.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.