Βαθιά συγκίνηση στους οικονομικούς, κι όχι μόνο, κύκλους, προκάλεσε η είδηση του θανάτου του Τάσου Μπάνου. Ηταν ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους και βοήθησε όσο λίγοι τους υπουργούς που πέρασαν από το υπουργείο Οικονομικών, ειδικά στα χρόνια των μνημονίων.

Εδινε επί μήνες μεγάλη μάχη με τον καρκίνο από τον οποίον και νικήθηκε.

Εχουν πει γι’ αυτόν ότι ήταν ο πρωτεργάτης της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους το 2012 αφού ήταν ο επικεφαλής του νομικού επιτελείου που στήριξε νομικά το PSI.

Στην απώλεια του στελέχους του ΝΣΚ αναφέρθηκαν με δηλώσεις τους ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε τα εξής:«Επιθυμώ να εκφράσω τη βαθειά λύπη μου για το θάνατο του φίλου μου, πολύτιμου συνεργάτη στο Υπουργείο Οικονομικών την περίοδο 2012-2014, του εξαίρετου Νομικού Συμβούλου του Κράτους, Τάσου Μπάνου.

Με τις γνώσεις, την ευρυμάθειά του, την ευστροφία του, την ευθυκρισία του, τον πατριωτισμό του, τις αταλάντευτες αρχές του, το ξεχωριστό χιούμορ του, που μας έδινε κουράγιο στις δυσκολότερες στιγμές, συνέβαλε τα μέγιστα στη διάσωση της ελληνικής οικονομίας κατά την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Το κενό που αφήνει η απώλεια του Τάσου δεν αναπληρώνεται. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».

Το θάνατο του Τάσου Μπάνου σχολίασε σε κοινωνικά δίκτυα και ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος:

«Έφυγε πριν από λίγο, πρόωρα, μετά από σκληρό αγώνα με τον καρκίνο, ο Τάσος Μπάνος, Νομικός Σύμβουλος του Κράτους. Ένας από τους ευφυέστερους και ευρηματικότερους νομικούς που έχω γνωρίσει. Ένας πραγματικός λειτουργός του δημοσίου συμφέροντος. Ένας ενεργός πολίτης με συνείδηση της Ιστορίας. Ένας γνήσιος και ευαίσθητος διανοούμενος.

Ο Τάσος Μπάνος ήταν σταθερό σημείο αναφοράς όλα τα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Πάντα στην εμπροσθοφυλακή του αγώνα για τη διάσωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πάντα έτοιμος, πάντα χρήσιμος, πάντα σεμνός και διακριτικός αλλά με ισχυρές απόψεις Πιστός στις πεποιθήσεις του και στις αρχές της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Ο γιος του, η οικογένεια και οι φίλοι του θα κρατήσουν τον θησαυρό της μνήμης του. Ο Τάσος Μπάνος αναλώθηκε όμως υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και αυτό εύχομαι να το μάθει και να το θυμάται ένας πολύ ευρύτερος κύκλος ανθρώπων στον τόπο μας».

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού του στο facebook τα εξής.

«Έφυγε σήμερα ο Τάσος Μπάνος.

Σε όσους από εμάς είχαμε την τύχη να τον γνωρίσουμε απο κοντά επαγγελματικά και στη συνέχεια να μας τιμήσει με την φιλία και την εμπιστοσύνη του, αφήνει πίσω του ένα πολύ μεγάλο, ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ο Τάσος συνδύαζε ένα απίστευτο νομικό μυαλό με σπάνια πολιτική οξυδέρκεια. Ήταν ένας δημόσιος λειτουργός με την πραγματική έννοια του όρου, με ευρύτατη αναγνώριση πολύ πέρα από τους συναδέλφους του στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Δεν πρόκειται ποτέ να ξεχάσω τις συζητήσεις που κάναμε τις ατέλειωτες ώρες που περάσαμε μαζί πάνω σε νομοσχέδια τους δύσκολους πρώτους μήνες της κρίσης, ούτε τα ευρηματικά και πολύτιμα σημειώματα που ετοίμαζε και συχνά μου περνούσε στη Βουλή όταν τα υπερασπιζόμασταν.

Δεν θα ξεχάσω τις ιδέες που κατέβαζε, τις λύσεις που έβρισκε, το πάθος του, το χιούμορ, αλλά και τη σπάνια του ευαισθησία, συχνά επιμελώς κρυμμένη από όσους δεν μπορούσαν να την δουν. Το μέλημα που είχε πάντα για το δημόσιο συμφέρον, την πραγματική έννοια για τους φίλους του, την αγάπη για τον γιό του. Ούτε θα ξεχάσω την πολύτιμη και συγκινητική του στήριξη σε δύσκολες στιγμές.

Ο Τάσος ήταν ένα σπάνιο είδος ανθρώπου. Θα μας λείψει πολύ».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από