«Το σημερινό περιστατικό καταδεικνύει την αναγκαιότητα δημιουργίας κλειστών και ελεγχόμενων δομών» αναφέρει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, με αφορμή την ανίχνευση κρούσματος της νόσου του κοροναϊού στο ΚΥΤ της Μόριας.

Σε καραντίνα το ΚΥΤ Μόριας

Όπως σημείωσε ο υπουργός, το κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας είναι «μια σε εξέλιξη διαδικασία που θα ενισχύσει το αίσθημα -υγειονομικής και όχι μόνο- ασφάλειας, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών».

Και καταλήγει ο κ. Μηταράκης: «Από την πρώτη στιγμή, πήραμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την υγειονομική θωράκιση των δομών φιλοξενίας. Αντιμετωπίζουμε τα θέματα δημόσιας υγείας σε συνεννόηση με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας».

Σημειώνεται ότι μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος και με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

Υπενθυμίζεται ότι θετικός στον κοροναϊό Covid-19 βρέθηκε ένας 40χρονος άνδρας από την Σομαλία που διέμενε στον καταυλισμό των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας.

Ο 40χρονος φέρεται πως ζούσε στη δομή, την οποία εγκατέλειψε στις 17 Ιουλίου για να μεταβεί στην Αθήνα τον Αύγουστο.

Μην καταφέρνοντας να βρει δουλειά στην πρωτεύουσα επέστρεψε πριν λίγες μέρες στη Μόρια για να εξασφαλίσει στέγη και τροφή.

Όπως έγινε γνωστό ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ εισήχθη για νοσηλεία λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από υποκείμενα νοσήματα.