Συναγερμός στις υγειονομικές αρχές της χώρας μετά την καταγραφή του πρώτου επιβεβαιωμένου κρούσματος  στη δομή προσφύγων στη Μόρια.

Ειδικότερα θετικός στον ιό Covid-19 βρέθηκε ένας 40χρονος άνδρας από την Σομαλία που διέμενε στον καταυλισμό των αιτούντων άσυλο στο ΚΥΤ της Μόριας.

Ο 40χρονος φέρεται πως ζούσε στη δομή, την οποία εγκατέλειψε στις 17 Ιουλίου για να μεταβεί στην Αθήνα τον Αύγουστο.

Μην καταφέρνοντας να βρει δουλειά στην πρωτεύουσα επέστρεψε πριν λίγες μέρες στη Μόρια για να εξασφαλίσει στέγη και τροφή.

Όπως έγινε γνωστό ο ασθενής μεταφέρθηκε στο Βοστάνειο Νοσοκομείο Μυτιλήνης με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ ενώ εισήχθη για νοσηλεία λόγω επιπλοκών που προκλήθηκαν από υποκείμενα νοσήματα.

Σε καραντίνα 14 ημερών η δομή

Μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος και με κοινή απόφαση των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Μετανάστευσης και Ασύλου, τίθεται άμεσα σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό (καραντίνα) το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Μόρια της Λέσβου για συνολικά 14 ημέρες, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ.

«Το ΚΥΤ Μόριας παραμένει ανοικτή δομή και το περιστατικό αυτό ενισχύει την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εργασίες δημιουργίας κλειστής ελεγχόμενης δομής. Για το χρονικό διάστημα, έως και τις 15/09/2020, θα απαγορεύεται ρητά η είσοδος και η έξοδος από την δομή φιλοξενίας, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. θα έχει ενισχυμένη παρουσία στο χώρο γύρω από την δομή, για την τήρηση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας καθ΄ όλο το 24ωρο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επισημαίνοντας πως στον χώρο θα εισέρχεται μόνο προσωπικό ασφαλείας μετά από θερμομέτρηση, ενώ εντός Σεπτεμβρίου θα τεθεί σε λειτουργία και η νέα υγειονομική μονάδα για την απομόνωση και παρακολούθηση ύποπτων περιστατικών.

Ξεκίνησε ιχνηλάτηση και εκτεταμένοι έλεγχοι στο ΚΥΤ

Σημειώνεται πως το προσωπικό του ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ, αποτελούμενο από 41 υπαλλήλους διαφόρων ειδικοτήτων, ενεργοποιήθηκε άμεσα.

Ακολουθώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, ξεκίνησε η ενδελεχής ιχνηλάτηση του συνόλου των επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματος, με σκοπό την απομόνωσή τους, ενώ διενεργούνται εκτεταμένοι έλεγχοι στους διαμένοντες στο ΚΥΤ.

Επιπλέον, κλιμάκιο επιδημιολόγων του ΕΟΔΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οργανισμού Παναγιώτη Αρκουμανέα μεταβαίνει στην περιοχή.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από