Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου λήξεως 2030 με στόχο την άντληση έως 1,5 δισ. ευρώ.

Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο περίπου στο 1,33%.

Την διαδικασία έχουν αναλάβει οι Barclays, Citi, IMI-Intesa Sanpaolo, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρχικός στόχος είναι η άντληση ενός σχετικά μικρού ποσού, κοντά στο 1,5 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές εκτιμούν πως η τελική απόδοση θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο 1,20%, ενώ θυμίζουμε κατά την έκδοση του Ιουνίου η απόδοση είχε διαμορφωθεί στο 1,568% και το κουπόνι στο 1,5%.

Η κίνηση έχει ως στόχο την ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου, σε μια περίοδο με αυξημένες ανάγκες. Τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, είναι στα 34,7 δισ. ευρώ (ήταν 37,5 δισ. ευρώ τον Μάρτιο αλλά παρά τις πληρωμές εισέρρευσαν νέα κεφάλαια από τις εξόδους στις αγορές, τα έντοκα γραμμάτια και τη «δόση» του ESM).

Με δεδομένο ότι η έξαρση της πανδημίας ανεβάζει τον λογαριασμό για το δημόσιο, καθώς εκτιμάται ότι θα χρειασθούν πρόσθετες παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ, το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να ενισχύσει τη χρηματοδοτική δύναμη πυρός και τη ρευστότητα του δημοσίου χωρίς να «ξεφουσκώσει» το μαξιλάρι των ταμειακών διαθεσίμων, που ανέρχεται στα 34-35 δισ. ευρώ.